Bajta PR' NAS Osrednje novice Mežiška tenis igrišča še stojijo
Mežiška tenis igrišča še stojijo PDF natisni E-pošta
Prispeval Jernej Prodnik   
Sreda, 16 Julij 2008 19:22

Trenutno igrišča za tenis v Mežici še stojijo in ljudje se vsak večer na veliko zbirajo na »placu«. Prav tako pa zaenkrat stojijo plani za postavitev doma starostnikov, ki naj bi ga postavili prav na tej lokaciji. Tenis klub Mežica je mobiliziral prebivalce kraja in zbral okrog osemsto podpisov občanov, ki nasprotujejo rušenju igrišč.

O namerah občine smo na Bajti že poročali pred dobrima dvema mesecema (novica: Starostniki na ''tenis placu''), ko smo ugotavljali, da je za župana in svetnike lokacija za gradnjo doma, na kateri stojijo igrišča, najboljša in zato edina možna.

Od takrat se je spremenilo marsikaj. Poleg množične mobilizacije občanov je peticijo podpisalo tudi šest občinskih svetnikov, ki nasprotujejo gradnji na tej lokaciji. Čeprav je občinski svet na omenjeni majski seji občini dal pooblastila, da se dogovarja z morebitnimi investitorji, pa vprašanje lokacije še ni dokončno zaključeno. O tem vprašanu bodo svetniki še odločali po poletnih počitnicah.

Glede gradnje doma starostnikov smo najprej govorili z Marjanom Sušnikom, funkcionarjem tenis kluba, ki smo ga ujeli ravno na dopustu. Povedal je, da se sam glede tega vprašanja ne strinja povsem z ostalimi člani odbora kluba (torej ostaja na stališču iz občinske seje) in nam je zato svetoval, da se glede mnenja obrnemo neposredno na predsednika.

Predsednik Tenis kluba Mežica je Vladimir Ovnič, večini bržkone bolj poznan kot profesor zgodovine na Gimnaziji Ravne na Koroškem. Dejal je, da so se s peticijo zaradi pregretosti situacije morda malce prenaglili, ker zadeva še ni v tako napredni fazi, da pa novih novic glede rušenja oz. ohranitve igrišč še ni. Trenutno tudi zaradi počitnic torej vprašanje lokacije doma starostnikov stoji na mestu.

Bojazen občanov pred rušitvijo lahko povsem razumemo, saj gre za enega redkih tovrstnih objektov v Mežici. Urejenost igrišč je na zelo visokem nivoju, vsak dan pa lahko vidimo ob igriščih sedeti precej ljudi, ki ne igrajo nujno tenisa, jim pa podobnih kotičkov vztrajno zmanjkuje. Nerazumno se zato zdi, zakaj na občini razmišljajo le o alternativnih prostorih za tenis igrišča (ki jih obljubljajo, vendar od obljub do njihove uresničitve je dolga pot, poleg tega je s tem povezan dodaten strošek), o resnem iskanju morebitnih drugih lokacij za dom starostnikov pa župan Dušan Krebl očitno zaenkrat ni razmišljal.

Demografska slika Mežice kaže res mizerno podobo, vendar bolj retorično vprašanje je ali bo dom starostnikov v tej smeri res kaj spremenil. Gre za reševanje posledic, namesto iskanja vzrokov? Koliko sploh lahko tukaj naredi občina sama?

Z Ovničem sva spregovorila še o lastniški stukturi doma starostnikov, pri kateri bo ta v desetodstotni lasti občine. Toliko naj bi občina prispevala preko zemljišča, medtem ko bo preostanek izhajal iz privatnih sredstev in bo torej v veliki večini v privatni lasti. Kot natolcevanja je zavrnil nekatera namigovanja, da naj bi šlo za luksuzen dom, bo pa nadstandarden in v vsem pogledih primerljiv s tistim v Radljah ob Dravi. Iz privatne narave doma bo potemtakem izhajala tudi »nadstandardna« - tržna cena storitev.

Peticija je sicer usmerjena proti gradnji na omenjeni lokaciji, ne pa proti samemu domu starostnikov, ki ga pozdravljajo praktično vsi in bo prinesel v Mežico tudi prek petdeset delovnih mest. V primeru gradnje bo to že peti dom v regiji, poleg prevaljskega, dravograjskega, radeljskega, ki je bil odprt letos in slovenjegraškega, ki ga nameravajo odpreti v jeseni.

 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti