Bajta PR' NAS Osrednje novice Spor v Preventu vedno hujši – bo delo izgubilo 500 ljudi?
Spor v Preventu vedno hujši – bo delo izgubilo 500 ljudi? PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Petek, 23 Oktober 2009 11:09

PreventNekdaj paradno koroško podjetje je po zaslugi zgrešenih investicij utrpelo precej škode, odločilni udarec pa bodo, kot kaže, firmi zadale peripetije med večinskima lastnikoma Jankom Zakeršnikom in Nijazom Hastorjem in posledično med upravo in skupino enajstih izvršnih direktorjev.

Tudi seja nadzornikov, ki je potekala ta teden pod vodstvom ljubljanskega odvetnika Vladimirja Biliča ni prinesla bistvenega napredka, saj so oboji še vedno trdno vkopani v svoja stališča, olja na ogenj pa je prilila še odločitev sindikata v avtomobilski tovarnah Preventa o stavki, če 18. novembra ne bo plač.

Bistvo problema leži v nadaljevanju sodelovanja med Preventom Global in Preventom Dev iz Wolfsburga, katere lastnik je Nijaz Hastor. Slednji  pogojuje nadaljevanje sodelovanja med družbama z odhodom vodje uprave Ivana Majcna, kar je z nezaupnico upravi želela pospešiti ravno omenjena skupina direktorjev iz koncerna in hčerinskih družb, ki v nadaljevanju sodelovanja vidi edino možno rešitev.

Hastor je svoje zahteve podkrepil še s pisno izjavo Preventa Dev iz Wolfsburga, kjer je v pismu, ki ga je podpisal Carsten Unverricht, do nedavnega tudi direktor Preventa Pur v stečaju, izrecno zapisano, da bo Prevent Dev prihodnji ponedeljek, če bo Globalovo upravo še naprej vodil Ivan Majcen, prekinil vsakršno sodelovanje s slovenskimi tovarnami Preventove verige.

Nadzorniki so medtem že sporočili, da uprave ne bodo zamenjali, saj si ne dovolijo izsiljevanja, podobno pa Hastorju sporoča tudi Majcen, ki ne namerava odstopiti. Že prej so nadzorniki poudarili, da za težave ni kriva uprava, saj je skupni dolg Preventa menda narasel že na 60 milijonov evrov. Skupini direktorjev so očitali tudi pasivnost pri reševanju problemov, kar pa so slednji zavrnili, saj naj bi pri tem ne imeli nikakršne izvršne moči.

Nemški partner je medtem že pričel z inventuro svojega reprodukcijskega materiala, ki naj bi ga odpeljal v druge tovarne že v ponedeljek, če Majcen do takrat ne bo odstopil. Od okrog 1300 delovnih mest v treh avtomobilskih tovarnah v Sloveniji naj bi jih po Hastorjevem videnju ostalo okrog osemsto. Razširile pa so tudi govorice, da želi vodjo uprave Hastor zamenjati, ker naj bi slednji preveč brskal po Preventovi preteklosti.

Uprava, ki ji je skupina nadzornikov naložila izdelavo poslovnega načrta do konca tega leta, pripravljal pa naj bi se tudi gospodarski načrt za prihodnji dve leti, je tako soočena z velikimi dilemami, od rešitve katerih bo odvisen nadaljni obstoj družbe v Sloveniji.

 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti