Bajta PR' NAS Osrednje novice V Slovenj Gradcu bo županoval Andrej Čas
V Slovenj Gradcu bo županoval Andrej Čas PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Nedelja, 25 Marec 2012 19:55

Andrej ČasV Slovenj Gradcu bo po novem županoval neodvisni kandidat Andrej Čas, ki bo nadomestil dosedanjega župana Matjaža Zanoškarja. Čas je v drugem krogu zmagal z izjemno tesno večino, dobil je 3649 glasov (in ne 2923, kot smo zapisali najprej), kar glede na neuradne izide predstavlja 51.60% veljavnih oddanih glasov. Njegov nasprotnik na volitvah za župana mestne občine, Ksandi Javornik, je prejel glasove 3424 volivk in volivcev (in ne 2432, kot smo zapisali prvotno) volivk in volivcev, oziroma 48.42% glasov.

Volilna udeležba je bila danes 51% (do 11. ure 9.9%, do 16. ure pa 34.26%), kar je več kot v prvem krogu, ko je bila volilna udeležba le 44.19% (6482 volivk in volivcev od 14115 upravičencev). Glede na prvotni zapis volilne komisije bi bila udeležba še nižja kot v prvem krogu, kar pa se na koncu ni zgodilo, presegla je tudi udeležbo v prvem krogu volitev.

Prvi krog volitev je dobil s skoraj 26% glasov Ksandi Javornik, Andrej čas pa je prejel natančno 23% glasov (več informacij o prvem krogu tukaj). Pričakovati je torej bilo tesen drugi krog, Čas pa je v kratkem času do drugega kroga na svojo stran pridobil tudi kar nekaj lokalnih odborov uveljavljenih strank, med drugim so mu za drugi krog podporo izrekli v SDS, Zares in Socialnih demokratih. Natančnejši pregled neuradnih rezultatov volitvev si lahko ogledate tukaj (PDF datoteka).

Skupno je v Slovenj Gradcu za župana kandidiralo kar sedem kandidatov. Na Bajti smo pred volitvami med njimi pripravili soočenje, posamezne odgovore kandidatov in primerjavo njihovih mnenj pa boste tudi v nadalje lahko našli na tej podstrani ter tako nadzorovali tako delo novega župana kot preostalih kandidatov, saj jih je kar nekaj med njimi tudi svetnikov.

Slovenj Gradec je bil ena izmed slovenskih občin, kjer so na lokalnih volitvah občani izbirali nadomestnega župana oziroma županjo. V Državni zbor je namreč bil na predčasnih volitvah konec lanskega leta izvoljen dosedanji župan Matjaža Zanoškar, spremenjena zakonodaja pa mu po novem ni več omogočala opravljanja dvojne funkcije poslanca in župana, ki jo je v preteklosti že opravljal.

Danes je potekal tudi referendum o Družinskem zakoniku, ki so ga volivke in volivci na žalost zavrnili. Spletni časopis Bajta se je pred referendumom v javnem apelu opredelil za zakonik.


*Članek naknadno popravljen* Prvotne rezultate, ki jih je volilna komisija posredovala prek spletne strani občine Slovenj Gradec, smo glede na njihov zapis interpretirali za končne, za kar se bralcem in bralkam opravičujemo. Volilna komisija je posredovala le delne rezultate, česar pa niso ustrezno izpostavili. Nat

Nadomestne volitve 2012 v Slovenj Gradcu

 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti