Bajta PR' NAS Osrednje novice Dom starostnikov odprl vrata za prve stanovalce
Dom starostnikov odprl vrata za prve stanovalce PDF natisni E-pošta
Prispeval Jernej Prodnik   
Sreda, 17 September 2008 17:50

S slavnostno otvoritvijo je svoja vrata tudi uradno odprl dom starostnikov v Slovenj Gradcu, ki bo nudil bivališče 92 starostnikom. Gre za eno izmed najpomembnejših investicij zadnjega časa v tej Koroški mestni občini, dogodka pa se je udeležilo okrog tristo ljudi, od tega kar nekaj znanih obrazov. S 1. oktobrom se bodo v dom lahko vselili prvi stanovalci, dom pa naj bi bil poln do začetka naslednjega leta.

Otvorili dom starostnikov

Dom, ki je bil postavljen v skoraj rekordno hitrem času, gradnja se je začela namreč lani aprila, bo kot posebno enoto upravljal Koroški dom starostnikov Črneče, katerega direktor je Srečko Mlačnik. Poleg njega je na otvoritvi spregovorila tudi Marjana Kamnik, ki bo vodila slovenjegraški dom, oba pa sta se v govorih zavzela, da bi za nove stanovalce postal čim toplejši in domač. Vrednost naložbe, ki je nastala v javno-zasebnem partnerstvu, je približno pet milijonov evrov, v njem pa je trenutno na ogled razstava likovnih del »domačih« umetnikov – prešernovega nagrajenca in profesorja Bogdana Borčiča, Luke Popiča in akademika Karla Pečka. Pečko je prispeval tudi mozaik, ki je v preddverju doma.

Ob otvoritvi je o svojem zadovoljstvu nad izvedenim projektom spregovoril župan Matjaž Zanoškar, ki mu bo otvoritev doma nedvomno naredila uslugo med bržkone večinskimi volivci stranke, za katero kandidira na prihajajočih nedeljskih volitvah (DeSUS). Kopico laskavih besed je izrekel tudi na račun Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve in same ministrice, Marjete Cotman, ki je pred dobrim letom položila temeljni kamen. Cotmanova je v govoru izpostavila pomen skrbi za najbolj ranljive člane družbe in pomen solidarnosti, ob tem pa dodala, da bo dom stanovalcem omogočil, da bodo lahko zaživeli v prijetnem okolju.

Župan je na dogodku poskrbel tudi za nekaj komičnih trenutkov, tako da lahko le ugibamo ali se je šaljivosti mogoče nalezel od prvaka stranke pri kateri kandidira, Karla Erjavca. Od lokalnih političnih imen, ki bodo prav tako kandidirala na prihajajočih volitvah, smo lahko opazili še Jurija Šumečnika (SD), Stanislava Marhata (NSi) in Viktorja Robnika (SLS), najbrž pa smo koga še spregledali. Udeležba na tovrstnih dogodkih je tik pred volitvami za politično elito skoraj obvezna.

Dom je ob odprtju blagoslovil mariborski nadškof in metropolit Franc Kramberger, ki je opomnil na družbeno odgovornost, ki jo je opravljala skozi stoletja že katoliška cerkev. Družbo mu je pri krajšem obredu delal domači župnik Peter Leskovar.

Celotna površina objekta znaša 3750 kvadratnih metrov po površini, trenutno pa ima na voljo 92 postelj. Od tega je 25 sob dvoposteljnih, 42 pa enoposteljnih. Zaradi velikega zanimanja, na listi čakajočih je prek sto oseb, je že v planu dograditev doma za dodaten trakt, v drugi fazi naj bi tako pridobili še dodatnih 60 postelj, pridobili pa naj bi tudi 20 varovanih stanovanj. S tem se sprošča tudi prostor v črneškem domu (kar nekaj stanovalcev je zaprosilo za premestitev), ki bo zmanjšal število postelj, a zato nudil večjo kakovost storitev. Pristojno ministrstvo je dom sofinanciralo v približno desetih odstotkih, poskrbelo bo opremo ter vrednost dobave in montaže opreme.

Na zares visokem nivoju urejen dom starostnikov je vreden vseh čestitk, ob mnogih pohvalah, ki se jih je lahko slišalo po hodnikih iz ust obiskovalcev pa je bilo tudi kar nekaj zaskrbljenosti zaradi precej zasoljene cene bivanja v domu. Več obiskovalcev je tako tiho prišepnilo svojim spremljevalcem, da je vse super, ampak prebivanja si skoraj zagotovo ne bodo mogli privoščiti. Dnevna oskrba v domu bo stala 20 evrov, a iz drugih virov se je lahko slišalo še višjo številko. Na mesec naj bi prebivanje v dvoposteljni sobi stalo 650 evrov, cena pa naj bi se pri enoposteljni sobi dvigala do 800 evrov. Za kolikšen del starejše populacije takšne cene predstavljajo nepremostljivo težavo, si lahko predstavljamo tudi sami.
 

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti