Bajta PR' NAS Osrednje novice (R)evolucija Bajte
(R)evolucija Bajte PDF natisni E-pošta
Prispeval Igor Ranc   
Nedelja, 16 Oktober 2011 21:31

Včeraj smo v prostorih Ravenskega Kulturnega centra izvajali družbeni eksperiment, ki smo ga poimenovali (R)evolucija Bajte. Glavni cilj je bil popolnoma odpreti Bajto ter dobiti smernice in ideje, hkrati k kolektivu Bajte priključiti čim več ljudi, ki jim ni vseeno za to, kaj se dogaja okrog njih in ki imajo željo po sodelovanju.


Imeli smo okvirni plan, o čem bi se želeli pogovarjati, vendar se je kot vedno do sedaj izkazalo, da je pri tako odprtih dogodkih potrebna velika mera improvizacije. Pričeli smo s krajšo tiskovno konferenco, na kateri smo predstavili projekt Lopa 2.0 - udeležba novinarjev seveda ni bila ravno blesteča - prisotna je bila le Petra Lesjak Tušek, govori pa se, da nam pri izbiri datuma ni šla na roko upokojitvena zabava znane koroške dopisnice. Predstavitvi projekta Lopa 2.0 za novinarko in ostale je sledila splošna predstavitev Bajte, ki jo lahko vsi zainteresirani dobite po mejlu, smo prešli na konkretno delo – podrobnejšo debato o sedanji in novi Bajti.

Koncept dogodka je bil zastavljen izjemno fluidno, zato smo se sproti dogovarjali o čem bo tekla beseda in skušali upoštevati vsa mnenja. V osnovi smo zastavili štiri teme: Kaj je dobro/slabo pri Bajti?, Kakšna naj bo nova Bajta?, Kakšen naj bo kolektiv?, Kaj lahko prispevam?.

Izkazalo se je, da imamo za temeljito obdelavo vseh tem bistveno premalo časa, zato smo se osredotočili le na določene segmente. 

Določili smo novo organizacijsko strukturo Bajte – mailing lista s podporo google docs, ter se strinjali z aksiomom dogodka (glej spodaj). Slednji bo pomemben takrat, ko bomo v izjemno velikem kolektivu prišli do vprašanja zakaj nekaj objavljamo, nečesa drugega pa ne.

Spregovorili smo tudi o kolektivu, predvsem nas je zanimalo, kaj nas motivira za prostovoljno delo – predvsem druženje, kolektiv, izkušnje, odziv, prostor, pohvala … Po težki debati smo prišli tudi do zaključka, da bomo na novi Bajti omogočili komentarje, vendar le testno in pod določenimi vsebinami.

Strinjali smo se, da mora biti nova Bajta kritična, ažurna in aktivna. Vsak lahko dela kar hoče in kadar hoče, želimo pa si tudi čistejšo spletno stran, in dati prostor tudi tistim, ki ga sicer ne dobijo.

Dogovorili smo se tudi, da vse morebitne prihodke vlagamo nazaj v kolektiv, torej druženja in druge podobne stvari.

Bistven del dogovora je, da se znova dobimo čez tri tedne in eksplicitno dorečemo kakšna naj bo nova Bajta. K dogodku ste zopet vabljeni vsi, pred pričetkom vas bomo seznanili z dorečenim.

Če koga karkoli zanima – info(afna)bajta.si. Sicer pa se vidimo na novem srečanju! Udeležnci pa pričakujte en poseben e-mail.

Vzpostaviti želimo trajnostne alternativne oblike medsebojnih odnosov, ki temeljijo na solidarnosti, samoorganiziranosti, enakosti, svobodni volji in pravičnosti.
Ne bomo se povezovali zgolj s tistimi, ki imajo podobne vrednote kot mi, ampak bomo aktivno odklanjali tiste, ki v svojem delovanju ohranjajo diskriminatorne oblike ločevanja, izkoriščanja, nadvlade in neenakosti.
 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti