Ibržnik nastopil v nebesih natisni
Prispeval Jernej Prodnik   
Ponedeljek, 02 Marec 2009 17:40
Koroški kantavtor in živa legenda, Milan Kamnik, je v soboto pred polno športno dvorano Osnovne šole Prežihovega Voranca na Ravnah praznoval 35-letnico svojega glasbenega ustvarjanja. Nostalgije poln večer, ki je vidno ganil tudi jubilanta, so najbolj zaznamovali njegov nastop s Pihalnim orkestrom Železarjev Ravne, ki je po koži marsikomu pognal mravljince, ter osrednji gost prireditve Oto Pestner, ki je prav tako pel v spremstvu ravenške »pleh bande«.

Milan Kamnik na koncertu

Kamnik je poleg tega zaigral še s tremi različnimi skupinami ... Z legendarno Koro in trenutno spremljevalno zasedbo Ibržniki, ter še enimi gosti, Frajkinclari, ki so ga spremljali pri pesmi Ibržnik. Izvrstno izvedbo enega najbolj znanih Koroških komadov si lahko ogledate tudi v spodnjem posnetku ...

Milan Kamnik je s skupino Frajkinclari zapel Ibržnika, ki ga je nato čisto za konec ponovil še s pihalnim orkestrom. V spodnjem videu si lahko ogledate prvo izvedbo (če imate težave s predvajanjem video posnetkov, si jih lahko ogledate tudi tukaj: www.vimeo.com/bajta).Ibržnik za svoje začetke šteje prve posnetke na Radiu Maribor, širši publiki pa je postal najbolj poznan po skupini Duo Kora, kjer je igral s preminulim Tonijem Apohalom. S petintridesetletnico muzike,
kakor je Kamnik poimenoval dogodek, se je zaokrožil glasbeno skoraj popoln vikend, ki se je začel v petek s koncertom skupine Terrafolk, ki je gostovala v Mežici. Ali bomo v tem letu na Koroškem še imeli priložnost za kakšno podobno vikend-poslastico je vprašanje.


Samo za pokušino, kako fenomenalno je bilo poslušati Milana Kamnika s Pihalnim orkestrom, lahko v spodnjem posnetku poslušate (in vidite) izvedbo pesmi "Uršlji gori". Aranžma je napisal študent Miha Ferk, s katerim na Bajti že pripravljamo Kulturniški profil.Brezkompromisna in samosvoja drža Kamnika ostaja navdušujoča in brez težav ga lahko okarakteriziramo za enega največjih modernih glasbenikov Koroške, ki jo je s svojimi tenkočutnimi, velikokrat socialno orientiranimi besedili, odločilno zaznamoval. Najsi gre za čudovito opisovanje krajine, interpretiranje lirike, utrjevanje narečja (brez katerega ni jezika, bi dejal sam) ali oris trpke družbene realnosti; Kamnik se zdi za Koroško preprosto neponovljiv. Prav takšna se mu je zdela tudi prireditev, za katero je na koncu dejal, da se počuti kot v nebesih.


Za izjavo o Milanu Kamniku in sami prireditvi smo povprašali še eno legendo Koroške glasbe, dolgoletnega Milanovega glasbenega spremljevalca Gorazda "Gogota" Čepina.
Kaj meni o prireditvi sam Milan Kamnik, ki je spregovoril za Bajto, pa lahko preverite v naslednjem posnetku ...Kamnik je okrogli jubilej praznoval tretjič, prvič ga je za petindvajsetletnico, znova pa sta program povezovala Špela Šipek in Matjaž Pikalo. Na prireditvi, kjer se je zbralo prek tisoč ljudi, posneta in fotografirana pa je bil tudi profesionalno, so zaigrali še kranjski Beer Belly Band in Kora Junior. V slednji so zaigrali otroci članov zasedbe Kora, na vokalu pa sta bili (s pomočjo kitar) Ditka Čepin in Mojca Kamnik.

Iz fotogalerije:

35 let muzike Milana Kamnika, Foto: Jernej Prodnik 35 let muzike Milana Kamnika, Foto: Jernej Prodnik 35 let muzike Milana Kamnika, Foto: Jernej Prodnik 35 let muzike Milana Kamnika, Foto: Jernej Prodnik 35 let muzike Milana Kamnika, Foto: Jernej Prodnik 35 let muzike Milana Kamnika, Foto: Jernej Prodnik 35 let muzike Milana Kamnika, Foto: Jernej Prodnik 35 let muzike Milana Kamnika, Foto: Jernej Prodnik 35 let muzike Milana Kamnika, Foto: Jernej Prodnik


Naj ta kratek tekst zaključim še z osebno noto. Daleč najbolj všeč mi je bil Milanov nastop s pihalnim orkestrom, in verjamem, da nisem bil edini. Zato ga javno pozivam, da začne po izdaji novega albuma, ki je napovedan za konec letošnjega leta, razmišljati o snemanju plošče tudi z njimi. Nekaj aranžmajev je že napisanih in popolnoma vseeno je, kdaj bi ta dosežek učakali, pa čeprav morda šele za »petdeseto obletnico muzike« ... Važno je, da ga!

 

Osrednji gost prireditve Oto Pestner je med drugim zapel priredbo pesmi Maria (v originalu jo izvaja Pery Como), pri tem pa ga je spremljal pihalni orkester.
Več fotografij lahko najdete v Albumu.