Bajta PR' NAS Osrednje novice Ibržnik nastopil v nebesih
Ibržnik nastopil v nebesih PDF natisni E-pošta
Prispeval Jernej Prodnik   
Ponedeljek, 02 Marec 2009 17:40
Indeks člankov
Ibržnik nastopil v nebesih
Stran 2
Vse strani
Koroški kantavtor in živa legenda, Milan Kamnik, je v soboto pred polno športno dvorano Osnovne šole Prežihovega Voranca na Ravnah praznoval 35-letnico svojega glasbenega ustvarjanja. Nostalgije poln večer, ki je vidno ganil tudi jubilanta, so najbolj zaznamovali njegov nastop s Pihalnim orkestrom Železarjev Ravne, ki je po koži marsikomu pognal mravljince, ter osrednji gost prireditve Oto Pestner, ki je prav tako pel v spremstvu ravenške »pleh bande«.

Milan Kamnik na koncertu

Kamnik je poleg tega zaigral še s tremi različnimi skupinami ... Z legendarno Koro in trenutno spremljevalno zasedbo Ibržniki, ter še enimi gosti, Frajkinclari, ki so ga spremljali pri pesmi Ibržnik. Izvrstno izvedbo enega najbolj znanih Koroških komadov si lahko ogledate tudi v spodnjem posnetku ...

Milan Kamnik je s skupino Frajkinclari zapel Ibržnika, ki ga je nato čisto za konec ponovil še s pihalnim orkestrom. V spodnjem videu si lahko ogledate prvo izvedbo (če imate težave s predvajanjem video posnetkov, si jih lahko ogledate tudi tukaj: www.vimeo.com/bajta).Ibržnik za svoje začetke šteje prve posnetke na Radiu Maribor, širši publiki pa je postal najbolj poznan po skupini Duo Kora, kjer je igral s preminulim Tonijem Apohalom. S petintridesetletnico muzike,
kakor je Kamnik poimenoval dogodek, se je zaokrožil glasbeno skoraj popoln vikend, ki se je začel v petek s koncertom skupine Terrafolk, ki je gostovala v Mežici. Ali bomo v tem letu na Koroškem še imeli priložnost za kakšno podobno vikend-poslastico je vprašanje.


Samo za pokušino, kako fenomenalno je bilo poslušati Milana Kamnika s Pihalnim orkestrom, lahko v spodnjem posnetku poslušate (in vidite) izvedbo pesmi "Uršlji gori". Aranžma je napisal študent Miha Ferk, s katerim na Bajti že pripravljamo Kulturniški profil.Brezkompromisna in samosvoja drža Kamnika ostaja navdušujoča in brez težav ga lahko okarakteriziramo za enega največjih modernih glasbenikov Koroške, ki jo je s svojimi tenkočutnimi, velikokrat socialno orientiranimi besedili, odločilno zaznamoval. Najsi gre za čudovito opisovanje krajine, interpretiranje lirike, utrjevanje narečja (brez katerega ni jezika, bi dejal sam) ali oris trpke družbene realnosti; Kamnik se zdi za Koroško preprosto neponovljiv. Prav takšna se mu je zdela tudi prireditev, za katero je na koncu dejal, da se počuti kot v nebesih.


Za izjavo o Milanu Kamniku in sami prireditvi smo povprašali še eno legendo Koroške glasbe, dolgoletnega Milanovega glasbenega spremljevalca Gorazda "Gogota" Čepina.
 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti