Bajta PR' NAS Osrednje novice Pismo Janka Zakeršnika
Pismo Janka Zakeršnika PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Nedelja, 01 November 2009 15:24

Janko Zakeršnik
V celoti objavljamo javno pismo Janka Zakeršnika, večinskega lastnika Preventa Global, v katerem Jožetu Kozmusu in Nijazu Hastorju med drugim očita tudi vrsto nepravilnosti in kriminalnih dejanj. Pismo je bilo prvič v celoti objavljeno v časniku Finance.

Pismo Janka Zakeršnika

Spoštovani gospod Kozmus!

Ko sem in smo prebrali ponudbo, nismo mogli dojeti ne vsebine, še manj pa to, da si to ponudbo poslal medijem. Janko Zakeršnik osebno in družba EUROCITY d.o.o. želimo pisno objaviti dogajanja in dogodke iz preteklosti in sedanjosti, ki so v zvezi z družbo Prevent Global. Predvsem pa želimo javnosti podati del resnice skozi dolgih 30 let. Odgovor na ponudbo bomo poslali v objavo medijem, tako kot si to storil ti, gospod Kozmus.

Radi bi tebe in tvojega prijatelja, Nijaza Hastorja, spomnili, kako smo, sem vama 30 let verjel, bil poslušen, še predvsem tebi, gospod Kozmus. Velikokrat sem ti dejal, da kar ti upravljaj z mojimi in našimi delnicami, kljub večkratnim opozorilom drugih, kako ti in Hastor spravljata Prevent Global v propad, jim nisem verjel. Ves čas vse do nedavnega sem verjel tebi, gospod Kozmus. V zadnjem obdobju pa sem bil in smo bili večkrat izigrani. S svojim ravnanjem sta spravila mene in družbo Eurocity v finančni propad. Ko si postal direktor so se prevleke že delale v Preventu po zaslugi Valterja Graha preko gospoda Šuljaka in družbe Prevent Handels. Vmes je v dogajanje vstopil gospod Hastor. Skupaj sta začela izčrpavati Prevent, sedanji Prevent Global in ga tudi privedla do stanja, v kakršnem je danes.

Skupaj sta ustanovila Prevent DEV in oškodovala Prevent Global za veliko milijonov takratnih DEM. Denar, ki je bil ustvarjen v družbi Prevent Handels, je na netransparenten način odtekal v družbo DEV (za to obstajajo pisni dokazi, ki jih ima v lasti g. Šuljak, op.p.).

Pri ustanovitvi DEV-a, na začetku obstoja te družbe, je bil Prevent velik lastnik družbe DEV, do leta 2007 sta bila ti, gospod Kozmus in gospod Hastor generalna direktorja te družbe. Za položaj v družbi DEV sta ves čas prejemala plačo. Prevent Global, že nekaj časa kot ti je znano, ni več lastnik družbe Prevent DEV.

Ko sta ugotovila, da je gospod Fale poznal zgodbo v zvezi s provizijo in njeno višino, ki je odtekala s Preventa v Nemčijo, sta poskrbela, da je zapustil sistem Prevent. Takrat sta ključila mene, da kupim delnice Preventa po 100 % višji ceni, kot je bila njihova vrednost na trgu, s pretvezo, da bomo vsi trije skupaj vodili sistem Prevent. Ker sem se bal, da družba Eurocity in njeni delavci ne bi imeli dela na področju transporta, sem na vse pristal. Tu se je začelo manipuliranje z mano.

Tako, kot sta ustanovila Prevent DEV, sta ustanovila tudi Prevent Halog. Pri Preventu sta dobila kapital in znanje. Prevent Global nima lastništva v družbi Prevent Halog, lastnik je Hastor, ti Kozmus in Šavli sta tiha družbenika, ti in Šavli sta bila prokurista, Šavli še vedno opravlja to funkcijo. Tako ste si v letu 2007 razdelili za 20 mio EUR dobička.
Na enak način ste ustanovili Prevent Sarajevo, kjer Prevent Global tudi ni več lastnik, bil je samo vlagatelj denarja in učitelj.

Ponovno ste me izigrali ob prevzemu delnic Preventa, leta 2004-2005, ko je je izvajal prevzem za Hastorja, ker je imel v povezanih družbah več kot 25 %. Mene in družbo Eurocity ste povabili k sodelovanju zgolj zato, da ni bilo mogoče prodati mojih in delnic Eurocity-a. Nadalje si meni gospod Kozmus, predlagal, da skupaj kupiva 10 % delnic družbe od borzne hiše Medvešek-Pušnik in da bova na takšen način postala večinska lastnika, ta pa zato, da omenjeni delničar ne bi delnic prodal v obravnavani prevzem.

Tudi pri tem si me izigral, tako, da sem moral sam kupiti te delnice, ti pa si bil tako kot ves čas, le izvajalec Hastorjevih navodil. Da je bila zgodba še bolj pogubna zame in za družbo, sta 15 dni po prevzemu delnic, odpovedala del transportnih destinacij, ki jih je za družbe sistema Prevent izvajala družba Eurocity. Prosil sem enega in drugega, naj to vendarle ne storita, vendar zaman.

Sedaj ko za nazaj analiziram dogajanja, ugotavljam, kako sta vse ves čas izkoriščala, izkoriščala sta mojo dobroto in spoštovanje, ki sem ga v tistem obdobju imel do Hastorja in do tebe, gospod Kozmus.

Prvič sem si na skupščini leta 2007 upal misliti s svojo glavo, čeprav si mi trdil, in od mene zahteval, da potrdimo enotirni sistem. Če bi vidva dovolila, da ima delničar Eurocity še naprej delo v logistiki, saj smo za družbe sistema Prevent nabavljali namenska vozila in zagotovili vso logistično podporo in če bi me kot enega izmed večinskih delničarjev (28 % delnic, op.p.), predlagala v upravni odbor, bi enotirni sistem tudi potrdili.

Vendar sem kljub vsemu še vedno mislil, da delam s poštenimi ljudmi in s prijatelji. Tako sem ponovno, še enkrat nasedel vajinim zrežiranim prevaram - goljufiji. Skupaj z mano si v St. Petersburgu podpisal Memorandum o prodaji najinih delnic družbe Prevent Global. Verjetno se še spomniš, da si prejel 10 mio EUR za 24 % delnic, med drugim si izkoristil tudi delnice tvoje pokojne žene, ki sem jo zelo cenil. Rekel si, da moraš delnice, ki so bile last tvoje pokojne žene, vrniti Hastorju. Te delnice, kot sam veš gospod Kozmus, imaš še vedno v lasti. Od mene pa si zahteval, da jih moram kupiti še od gospoda Vesela.

Ko sem ti rekel, da vrnita samo to, kar sta mi vzela, si rekel, da nisi dobil 15 mio EUR. Seveda si pozabil prišteti še zadnje moje nakupe (delnice gospoda Vesela in delnice Medvešek-Pušnik, op.p.), ki sem jih moral kupiti po tvoji zahtevi. Moral sem se zadolžiti in vzeti kredit, da sem vse to poplačal, v dobri veri, da imava kupca, ker sva skupaj podpisala prodajo.
Še v sanjah nisem mislil, da imata ti gospod Kozmus in gospod Hastor ponovno pripravljen svoj scenarij. Kupca sta odslovila. Najverjetneje sta se ga bala in nista, čeprav sta dobila denar zanje, pravočasno sprostila zastavljenih delnic.

Kako te ni sram, kako ni sram Hastorja ob takšnem podlem ravnanju. Ves denar sta mi pobrala, me zadolžila in oslabila. Vse to počneta že 30 let s Preventom. Na vprašanje kdo je okradel Prevent, kdo ga je zadolžil, kdo ga je spravil v situacijo, v kateri je danes, vidva prva poznata pravi odgovor. Poznam ga tudi jaz, pozna ga sedanja uprava, kmalu ga bo spoznala širša javnost in institucije, ki morajo biti s takšnim ravnanjem seznanjene.

Sedanja uprava in jaz nismo odgovorni za stanje Prevent Globala. Nikoli nisem želel biti večinski lastnik. Ko sem ugotovil, kako sta ravnala z družbo, sem želel izstopiti. Tako kot že velikokrat v preteklosti, vama je tudi tokrat uspel vajin vnaprej izdelan načrt. Uspelo vama je osiromašiti mene in družbo Eurocity. Odgovornost vašega ravnanja v preteklosti in sedanjosti in posledično za stanje družbe Prevent Global, želita okriviti mene in sedanjo upravo.

Mislim, da je še pravica v naši državi, ali kje drugje, ki bo dokazala, da so te trditve in tiste, ki jih bom in jih bomo v prihodnosti, še navedli, resnične. V svoji obvezujoči ponudbi gospod Kozmus med drugim opisuješ, da sedanja uprava ni pridobila novega dela. V Preventovi upravi si bil 30 let, pa nisi pridobil niti enega kupca. Ko je sedanja uprava začela z aktivnostmi, da pridobi novega kupca, je postala sovražnik Prevent DEV-a.

Spoštovani gospod Kozmus!

Bistvo obvezujoče ponudbe za odkup delnic Prevent Globala ni v vzpostavitvi stanja, ki omogoča sanacijo družbe, ampak v ustaviti že začetih postopkov ugotavljanja nepravilnosti in kriminalnih dejanj, ki sta jih skupaj z gospodom Hastrojem izvajala ves čas vajine skupne vladavine. Če bi skupaj s Hastorjem povrnila družbi Prevent Global samo 20 % prisvojenega denarja, Preventovim delavcem 5 let ne bi bilo potrebno delati, vsi pa bi imeli plače.

V ponudbi, gospod Kozmus, navajaš 547. člen ZGD. Navajaš, da smo mi in sedanja uprava odgovorni za škodo upnikov in delničarjev. Naj marsikomu osvežimo spomin. Vse zadolžitve družbe Prevent Global so bile izvedene v času vajinega vladanja, gospod Kozmus, nekaj je dodal še prejšnji predsednik uprave gospod Meh, ki je odprodal vitalne dele družbe Prevent Global in v Sarajevo dovolil prenesti dela, ki so se še do takrat izvajala v Slovenj Gradcu in to vse na račun tvojih kreditov. Za obveznosti družbe Prevent NT iz naslova kreditov, ki jih je Prevent najemal v času vajinega vladanja je obremenil delež in družbo Prevent Mislinja, ki ji grozi, da bo zaradi tega morala v stečaj.

Za vse trditve in navedbe obstajajo dokazi, tudi če se je med tem na Prevent Globalu izgubil kakšen dokument. Če razmišljamo še naprej, ugotavljamo, koliko sta oškodovala družbo, ko sta preko družbe Prevent DEV prodajala prevleke, izdelane v družbi Prevent Global. Tukaj so še prisotne transferne cene in dobiček, ki bi moral ostati v Sloveniji. Ker sta bila oba direktorja družbe Prevent DEV, sta si oba skupaj delila velike dobičke v svoj lasten žep.

Za Prevent Global in delavce ni ostalo drugega kot dolgovi in izguba. O pravi resnici, izkoriščanju družbe in odtekanju denarja in nazadnje o propadu Preventa pa v nadaljevanju zgodbe. O vsem navedenem se bodo lahko prepričali tudi kazenski in sodni organi.

Slovenski mediji objavljajo, da gospod Hastor za nakup večinskega deleža v Preventu ponuja 15 mio Eur, pa temu ni tako. Res je, da je v zadevi odkupa delnic bila pri meni gospa Vlasta Perič, pooblaščenka gospoda Hastorja, ki se je v Hastorjevem imenu pogovarjala o nakupu celotnega paketa delnic. Čeprav ne vidimo, da bi prodaja naših delnic rešila nastalo situacijo, pa vseeno menimo, da bi bilo tako prav, da ti, gospod Kozmus, in Nijaz Hastor, prevzameta krmilo, da vrneta del tega, kar sta vzela Koroški in njunim ljudem, da pojasnita tukajšnjim ljudem, zakaj so iz dneva v dan v negotovosti ter da rešita ljudi pred osebno tragedijo.

Svoje delnice in delnice Eurocity-a, ki predstavljajo 28 % vseh delnic Prevent Globala, vama podarimo za 1 Euro pod pogojem, da zagotovita proizvodnjo in ohranita delovna mesta v družbi Prevent Global d.d. Slovenj Gradec za obdobje nekaj let. Za delnice, ki sem jih kupil od tebe in po tvojih navodilih, gospod Kozmus pa želim, da se mi plačajo po enaki vrednosti, kot sem ti zanje plačal jaz. Za nakup teh delnic sem moral pridobiti kreditna sredstva, ki jih moram vrniti in me sedaj zelo bremenijo.

Gospod Kozmus, predlagamo, da prideš skupaj s Hastorjem z resno ponudbo, brez goljufij in prevar v ozadju ter da prevzameta svoje breme, ki sta ga naprtila meni. Po tem zaključku bosta ponovno lahko samostojno upravljala in vodila družbo Prevent Global d.d. Slovenj Gradec. Imela bosta priložnost sanirati nastalo situacijo, saj sta jo vidva s sistematičnim in neusmiljenim izčrpavanjem spravila v ta položaj. Najmanj to dolgujeta Preventu, Slovenj Gradcu in Koroški, saj so vaju ti ljudje naredili za bogataša.

Otiški Vrh, 29.10.2009 Janko Zakeršnik

Preberite tudi : "Novi zapleti v Preventu"
"Gordijski vozel v Preventu – na kocki 1300 delovnih mest"
"Spor v Preventu vedno hujši – bo delo izgubilo 500 ljudi?"

 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti