Bajta PR' NAS Osrednje novice Kateri koroški kandidati v parlament?
Kateri koroški kandidati v parlament? PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Nedelja, 21 September 2008 21:45

Volitve na Koroškem, Slovenj GradecPo več kot polovici preštetih glasov, ki so prišli s strani Državne volilne komisije (DVK), lahko že z večjo gotovostjo napovemo, kdo bo vstopil v parlament. Iz Koroške lahko nekaj kandidatov resno računa na vstop v parlament.

Še vedno daleč najboljše kaže županu Slovenj Gradca, Matjažu Zanoškarju, kot smo napovedali že v novici prej nekaj minutami. Zanoškar je kandidiral na listi DeSUS, stranke upokojencev slovenije in v celjski enoti s precejšnjo prednostjo vodi pred prvakom stranke, Karlom Erjavcem. V parlament naj bi vstopil, vsaj tako kaže po preštetih glasovih DVK, tudi Alan Bukovnik, župan Radelj ob Dravi, ki je kandidiral na listi Socialnih demokratov. Iz stranke SNS bo v parlament skoraj zagotovo vstopil Zmago Jelinčič Plemeniti, ki je kandidiral v enotah Slovenj Gradec in Dravograd-Radlje ob Dravi.

Čeprav je sprva slabše kazalo trenutnemu poslancu Miru Petku, ki je član SDS, lahko sedaj že z večjo gotovostjo ugotavljamo, da mu bo vseeno skoraj zagotovo zopet uspelo vstopiti v parlament. Na listi stranke je v peti volilni enoti (Celje) tudi dokončno osvojil tretje mesto.

Morda lahko naknadno računa na vstop v parlament še kakšen koroški kandidat, na primer Jurij Šumečnik, SD, ki je trenutno zelo blizu vstopu ali pa morda kandidatka stranke Zares, Irma Pavlinič Krebs. To je še posebej verjetno, če bo kateri od poslancev teh dveh strank iz pete volilne enote postal minister v prihodnji vladi. V isti volilni enoti sta tako na listah teh dveh strank kandidirala (in prišla v parlament) Matej Lahovnik (Zares) in Andreja Rihter (SD), ki sta v preteklosti že opravljala ministrski funkciji.

V idealnem razpletu za Koroško bi torej lahko računali na kar šest poslancev, kar pa bi obenem nanje preneslo zelo velik pritisk po izgradnji hitre ceste, na katero se nedvomno mora resno ciljati že s štirimi poslanci.

Bolj točen zapis o odstotkih in preštetih glasovih bodo po tabelah že v kratkem objavljeni tudi na portalu Bajta! Do takrat pa lahko volitve med drugim komentirate tudi na Bajtinem Forumu.

 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti