Bajta PR' NAS Osrednje novice Otvoritev Mrežnega podjetniškega inkubatorja za Koroško
Otvoritev Mrežnega podjetniškega inkubatorja za Koroško PDF natisni E-pošta
Prispeval Lucija Kac   
Torek, 08 Junij 2010 20:07

Danes je na Ravnah na Koroškem potekala slovesnost ob dokončanju prve faze Mrežnega podjetniškega inkubatorja za Koroško. Projekt je na javni razpis za prednostno usmeritev »Regionalni razvojni programi«, v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007-2013, prijavila Regionalna razvojna agencija za Koroško. Sodelujejo pa še Občine Ravne na Koroškem, Radlje ob Dravi, Slovenj Gradec ter Dravograd. Projekt je delno financiran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in sicer v višini 715.202 evrov, pri čemer je celoten projekt vreden 1.308.469 evrov.

Prva faza predstavlja enoto MPIK Ravne na Koroškem in sicer z dvema deloma: objekt na lokaciji v Poslovni coni Ravne, ki obsega 5 proizvodnih enot, 2 pisarniški enoti, učilnico ter pisarno in objekt v mestnem jedru, ki obsega 4 pisarniške enote.

Otvoritev Mrežnega podjetniškega inkubatorja za Koroško
Mag. Ivan Plevnik, dr. Henrik Gjerkeš in mag. Tomaž Rožen ob otvoritvi.  Foto: Služba Vlade Republike Slovenije za lokalno samoupravo in regionalno politiko.

Namen projekta je vzpostavitev podpornega okolja, ki bo omogočilo pospešitev ustanavljanja novih podjetij ter tudi konkretno pomoč pri delovanju, rasti ter razvoju ustanovljenih podjetij. Vse to naj bi podjetjem omogočilo, da postanejo konkurenčna in zagotavljajo kakovostna delovna mesta.

Inkubator tako predstavlja pomoč potencialnim podjetnikom, ki imajo zanimive poslovne ideje, novo nastalim podjejem, ki potrebujejo strokovno pomoč ter ugodnejše poslovne prostore in nenazadnje tudi obstoječim podjetjem, ki potrebujejo svetovanje, morebitne informacije, izobraževanja ali prostore. Inkubator pa bo seveda tudi dober naslov za mlade, ki želijo pridobiti podjetniška znanja in izkušnje ter razvijati podjetniške veščine.

Prisotne na slavnosti ob odprtju v Dobji vasi je nagovoril župan Občine Ravne na Koroškem, mag. Tomaž Rožen, ki je poudaril izreden pomen podjetniškega inkubatorja za razvoj gospodarstva v regiji.

Slovesnosti pa se je udeležil tudi minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, dr. Henrik Gjerkeš, ki je povedal, da bo podjetniški inkubator omogočil aktivno podporno okolje za ustanavljanje novih podjetij, hkrati pa nudil pomoč pri delovanju, rasti in razvoju. Kot je še dodal, naj bi inkubator tako prispeval k večji konkurenčnosti in pomagal ustvarjati nova delovna mesta ter poskrbel za boljšo strukturo gospodarstva koroške regije.

Gjerkeš je tudi opozoril na izreden pomen tesnega sodelovanja z lokalnimi skupnostmi ter drugimi podpornimi institucijami, ki delujejo v regiji. Tako podpira odločitev za mrežni podjetniški inkubator, saj le-ta z enotno organizacijo in ponudbo upravnih ter intelektualnih storitev zagotavlja sinergije in hkrati več učinkovitosti pri razvoju novih podjetij.

Minister je še dodal, da smo v Sloveniji nasploh prepoznali podjetniške inkubatorje za izredno pomembne pri gospodarskem razvoju države, kar podpirajo tudi spremembe pri operativnih programih. Tako se odslej večji poudarek daje financiranju razvojnih projektov, ki imajo neposreden vpliv na inovativnost, krepitev družbe znanja ter posledično ustvarjajo nova delovna mesta.

V povezavi s tem se povečuje zagotavljanje podjetništvu prijaznega poslovnega okolja, pri čemer je dober primer tudi vzpostavitev regionalnih podjetniških inkubatorjev ter podobnih podpornih institucij. Ravno razvoj podjetniškega inkubatorja na Koroškem pa po ministrovem mnenju dokazuje, da gre razvoj na Koroškem v pravo smer.

 

 

 

 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti