Bajta PR' NAS Osrednje novice Bajtar številka dve
Bajtar številka dve PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak   
Četrtek, 16 Julij 2009 20:20

Zgodba se nadaljuje, po prvem Bajtarju je na vrsti drugi, ki vas bo danes in jutri (vsaj upamo) razveselil v vašem poštnem nabiralniku, četudi ga tudi tokrat ne boste dobili prav vsi Korošci. Seveda si želimo, da ga nekega dne oziroma v bližnji prihodnosti boste, vendar vsak časopis, ki misli resno in dolgoročno, potrebuje nekaj časa, da premaga začetno neizkušenost in postopoma, korak za korakom, vse bolj opozarja nase na različne načine - z naklado, vsebino, izgledom ...

Tudi tokrat smo natisnili deset tisoč izvodov in tudi tokrat je časopis brezplačen - kar pa ne pomeni, da je njegovo vrednost enaka ničli. Nasprotno, novi Bajtar je kvalitetnejši od pionirske različice, zatorej močno svetujemo, da ga vzamete v roke in čimprej začnete listati ter prebirati.

Bajtar

Druga števila je po zgradbi podobna prvi, saj so vsebinski sklopi ostali bolj kot ne isti, s to razliko, da so novice in teme seveda nove in trenutno (nekatere tudi večno) aktualne. Na področju novic boste lahko prebrali udarni članek, pri katerem bomo izdali zgolj naslov »Družba pooblaščenka toži državo / Lahko pade tudi prodajna pogodba izpred dveh let?«. Da se boste seznanili s problemom, vam ne preostane ničesar drugega kot to, da čimprej najdete ključ od nabiralnika in odhitite preveriti, če je vaš izvod že tam, kjer bi moral biti. Ko boste prebrali omenjeni članek, vas bo gotovo zanimalo, kdo je Tjaša Oder in zakaj njeno ime povezujemo z zlatom in srebrom. S športnega področja vas bo pot vodila do »Težav v koroški kovinski industriji« ter do občine Radlje ob Dravi. Zakaj Radlje? Spet bo treba odpreti Bajtarja in tako boste prišli do odgovora.

Kmalu zatem vas čakata novi kolumni - prva, izpod peresa Alje Klančnik, mag. inž. arh, je naslovljena z »Arhitekturni prostor Koroške«, druga, pod katero se je podpisal Jernej Prodnik, pa govori o problematiki pokrajin. Tudi naše, o kateri še zdaj ne vemo skoraj ničesar oprijemljivega.

 

Svoje mnenju o Bajtarju lahko izrazite tudi na največjem forumu na Koroškem - in sicer v temi, ki jo najdete tukaj.

Drugi Bajtar prinaša intervju z znanim nogometnim trenerjem Marijanom Pušnikom, s katerim smo spregovorili o morda največji tekmi velenjskega Rudarja, ciljih »Knapov« v novi sezoni, najmočnejši nogometni ligi v naši državi, bivših koroških prvoligaših, slovenski reprezentanci, nogometnih prestopih ... Nenazadnje tudi o Iranu, pri čemer beseda ni tekla o zadnjih nemirih po predsedniških volitvah, temveč o neki čisto drugi zgodbi.

Res pa je, da smo si pri intervjuju dovolili velik lapsus, ki je nastal zaradi nepotrebne površnosti, za kar se gospodu Marijanu Pušniku globoko opravičujemo, saj nam je v naslovu teksta uspelo pozabiti na črko i v sredini njegovega imena.

BajtarPo intervjuju boste prišli na račun tudi tisti, ki prisegate na kulturo. V kulturniškem profilu se je tokrat izpovedal Tomaž Apohal, ki se več kot uspešno ukvarja tako z glasbo, kot tudi z izdelovanjem kreativnih oglasov. Pravi, da so mu »najljubše knjige, ki dolgo ostanejo v zavesti« - morda boste isto mnenje z njim delili tudi vi, ko vas bo recenzija knjige Trije razlogi (avtorice Aleksandre Kocmut) navdušila in popeljala tako daleč, da boste delo prijeli v roke in začeli brati. Saj veste, kaj smo pisali v prejšnjem Bajtarju, ko smo razpravljali o Bertoltu Brechtu - »knjiga je orožje, vzemite jo v roke«.

V drugi številki zopet nismo pozabili izpostaviti pomembnih dogodkov na Koroškem, ki jih lahko vseskozi spremljate tudi v ažurnem Dogodkovniku.

Za konec, ko boste od branja že malce utrujeni, si lahko privoščite irsko pivo Guinness, ki je v novi številki dobilo mesto v Pirovi sodbi. Prvi požirek vas zna malenkost presenetiti in šokirati, če boste ob tem prebirali »Kaj imajo skupnega Rožnik, bradavičke in Matej Praprotnik?«. Je pa v tej številki Bajtarja manj šokantna fotografija meseca, ki tokrat, upajmo, ne bo naletela na tolikšno negodovanje in nestrinjanje, četudi je njena kvaliteta vsaj tako dobra kot v prejšnji izdaji.

Skratka, novi Bajtar ponuja nove vsebine, ki čakajo na bralke in bralce. »Vzemite ga v roke!«

 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti