Bajta PR' NAS Osrednje novice Najevska lipa nagnjena v levo
Najevska lipa nagnjena v levo PDF natisni E-pošta
Prispeval Gregor Gruber, InDirekt, Foto: Igor Ranc   
Nedelja, 13 Julij 2008 17:27
Na 18. srečanju državnikov pri Najevski lipi na Ludranskem vrhu so dominirali opozicijski politiki. Nesrečna pustolovščina s kanuji po reki Savi pokojnega sevniškega župana Kristijana Janca je tradicionalni dogodek prestavila za en teden in tako nekaterim politikom prekrižala načrte.

Najevska lipa nagnjena v levo
Srečanje pri Najevski lipi je priložnost za politike, da se družijo z volivci ...
Na fotografiji brilijirata Katarina Kresal in Aleš Gulič iz LDS.

Premier Janez Janša se je raje udeležil srečanja odborov SDS v Postojni, v NSi imajo že preveč logističnih težav sami s sabo, kaj da bi si še utirali pot po koroških hribih, veljaki iz SLS in Desusa pa tudi niso našli časa za ogled okoli 700 let starega lipovca.

Uvod druženja je zamudil tudi predsednik SD Borut Pahor, ki je prišel skupaj s strankarskim kolegom Patrikom Vlačičem, a je še ujel viže Veselih kmetic in nagovor črnjanskega župana Janeza Švaba. Slednji je prepustil besedo predsedniku države Danilu Türku, ki je držal obljubo, da bo v primeru izvolitve slavnostni govornik.

V svojem govoru je Türk med vrsticami kritično namignil na aktualne politične dogodke, od nedopustnega protipravnega bogatenja (besede tajkun ni omenil) do prav tako nedopustnega jemanja avtoriteto ustanovam pravne države. »Če je za to potrebno, da ministri in drugi politiki od časa do časa molčijo, je to dobro. Če pa je potrebno, da storimo več za potrebne reforme, potem je treba o njih razmišljati in jih pripravljati« ter šele potem, ko »bodo naše misli dozorele in ko bomo vedeli, kakšne reforme potrebujemo, spremenimo sistem.«

Po končanem govoru so si prisotni ovlažili grla s pijačo in pomalicali okusen brezplačen pasulj, strankarski liderji in lokalni politiki so se pomešali med ljudstvo, se z njimi rokovali, fotografirali in na eno uho prisluhnili njihovim besedam. Posadko Zaresa je krmaril sam predsednik Gregor Golobič, za lokalno prezenco pa je poskrbela Irma Pavlinič Krebs, ki bo na jesenskih parlamentarnih volitvah kandidirala v volilnem okraju Ravne na Koroškem.

Dobro razpoložena sta bila tudi predsednica LDS Katarina Kresal in njen strankarski kolega Aleš Gulič, regiment stranke Lipa pa je vodila Barbara Žgajner Tavš. Najvidnejši iz vrst SDS je bil poslanec Miro Petek, zaradi dopusta pa sta manjkala tudi župana Raven na Koroškem in Mežice, Tomaž Rožen in Dušan Krebl.

Zato pa je bilo toliko več prostora za rednega gosta zbiranj pri Najevski lipi, župana Prevalj Matica Tasiča, iz drugega konca Koroške se je pripeljal slovenjgraški župan Matjaž Zanoškar. Med najhitrejšimi in najbolj vitalnimi obiskovalci je bil nedvomno vseprisotni pokrajinski posebnež Šnel Pepi, ki ga visoke temperature niso ovirale pri nošenju pražnje obleke.

Na prireditvi pa smo tri goste povprašali še sledeče:

Kako je mogoče, da so rezultati javnomnenjskih anket dva meseca pred jesenskimi parlamentarnimi volitvami tako različni? Agencija Parsifal je vladajoči SDS namerila 20,4 odstotka podpore, največji opozicijski stranki SD 13,2 odstotka, Ninamedia pa SD 18,9 odstotka, SDS pa 13,4. Predsednik SD Borut Pahor je dejal, da je potrebno »opazovati trende in se ne pretirano veseliti, ko so rezultati dobri in biti žalosten, ko so slabi. Zaenkrat sem zadovoljen s tem, kar kažejo,« pravi Pahor.

Poslanec SDS Miro Petek glede ogromnih razhajanj meni: »To je klasika, da različne agencije izmerijo drugačno priljubljenost strank in politikov. Pravo sliko bodo pokazale volitve.«

Najbližje resnici pa je verjetno poslanka Lipe Barbara Žgajner Tavž: »Javnomnenjske raziskave so odraz plačnika oziroma naročnika raziskav. Če je naročnik vlada potem vladajoči stranki SDS nedvomno kaže, da  bo zmagala, ko pa je naročnik največja opozicijska stranka, so rezultati njim v prid. Ne verjamem v rezultate javnomnenjskih raziskav, ker so odraz volje naročnika oziroma plačnika.«

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti