Bajta PR' NAS Osrednje novice Mlekomat na Ravnah
Mlekomat na Ravnah PDF natisni E-pošta
Prispeval Jan Klančnik, foto: Danica Hudrap   
Četrtek, 25 Marec 2010 19:56

Potem ko je bil v oktobru lanskega leta prvi mlekomat na Koroškem postavljen v Slovenj Gradcu (na tržnici), so zdaj svojega dobili še na Ravnah, natančneje v naselju Javornik. Ob otvoritvi preteklo soboto, 20.3.2010, so med občane brezplačno razdelili 300 litrov mleka, od tega je dve tretjini sponzorirala Občina Ravne na Koroškem.

mlekomat na Javorniku

Za takšen način distribucije svežega in polnomastnega mleka so se odločili na kmetiji Jug iz Dobrij, prebivalcem Raven sicer že znani po tem, da so tu mleko nekoč že točili v »kanglice« domačinov. Liter mleka lahko kupite skozi cel dan, stal pa vas bo 80 evrskih centov, če s seboj ne boste imeli primerne steklenice, pa jo lahko za dodatnih 30 centov kupite kar na mlekomatu.

Po besedah Janka Kotnika s kmetije Jug, so po slabem tednu obratovanja z odzivom zelo zadovoljni, saj se zdi, da so meščani takšno novost pogrešali in jo zato sprejeli z odprtimi rokami.

Povedal je tudi, da se dotični način distribucije svežega mleka kmetiji splača, saj odpadejo vsi posredniki, težavo pa predstavlja le visoka začetna investicija. Za približno 25000€ vreden mlekomat ta čas še namreč ni mogoče dobiti državnih ali evropskih subvencij.

Mleko se sicer menjava vsakih 24 ur - starejšega avtomat niti ne pusti točiti – če pa kaj malega bele tekočine vseeno ostane, jo na kmetiji porabijo za izdelavo drugih mlečnih izdelkov.  Tudi sicer je za neoporočnost mleka dobro poskrbljeno, saj se točilno mesto po vsaki uporabi razkuži, razvoj morebitnih bakterij pa zavirajo UV-svetilke.

Ponudbo na mlekomatu bo lastnik, če bo vse po sreči, slej ali prej tudi razširil. Po besedah Kotnika bi lahko preko avtomata prodajali druge domače mlečne izdelke ter morda še klobase.

 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti