Bajta PR' NAS Osrednje novice Mimogrede #3: AED
Mimogrede #3: AED PDF natisni E-pošta
Prispeval   
Četrtek, 22 September 2011 21:00

AED

Starost: 55 let

Pionir: Dr. Paul Maurice Zoll, ki je leta 1956 prvi uspešno uporabil eksterni defibrilator na katerem bazira današnji AED.

AED? Menjam po 0.22 EUR. Ne govoriva dirhamih iz Združenih arabskih emiratov, temveč o avtomatskem eksternem defibrilatorju.

Dirhami… jao mingec, kje so ti časi... lep denar, lepa dežela, črna nafta, veliko peska. Kaj pa mogoče bolgarski levi po 0.6 EUR? No, prosim, že od vsega začetka dobro veš, o čem je govora.

Drži, o napravi, ki ima nekaj s srcem. Ampak vseeno zahtevam, da spoštuješ mojo numizmatično strast. Nikdar nisem rekel, da je ne. Če sva natančna AED zazna ventrikularno fibrilacijo (zastoj srca) in ventrikularno tahikardijo, ki ju potem zdravi z defibrilacijo, terapevtsko dozo električne energije.

No, to sem imel v mislih, ja. Kar tako, mimogrede v Mimogrede, 30. septembra je svetovni dan srca. Drži, hkrati pa je Koronarni klub mežiške doline v ponedeljek v uporabo predal 42. avtomatski defibrilator na Koroškem, od tega jih je natanko 21 na območju Mežiške doline. V celotni Sloveniji pa jih je po mojih nepreverjenih podatkih čez 600 in …

Samo malo … vozniško sem delal leta nazaj, po izobrazbi sem bolonjski magister, kako bi naj vedel karkoli o zastoju srca in pa defibirilato… Defibrilatorjih. Vem, prekleto težka beseda. No, navodila na napravi so izjemno grafična, AED ti daje tudi zvočna navodila. Ko sta elektrodi nalepljeni, bo AED sam analiziral stanje – če je električni sunek potreben boš to slišal. Potem se spomniš na Urgenco, zatuliš »clear«, in od ponesrečenca naženeš morebitna zijala, ki se ga dotikajo. Ko telo trzne, nadaljuješ z masažo srca in umetnim dihanjem. Takoj, ko opaziš življenjske znake, obrneš ponesrečenca na bok.

Sliši se tako zelo preprosto ali pa ti zveniš tako zelo vešče. No ja, v opisu mojih delovnih nalog je raziskovanje takšnih zadev. Npr. AED se skupaj z masažo srca in umetnim dihanjem uporabi vedno, ko se oseba ne odziva in ne kaže znakov življenja. Sicer do danes tudi sam nisem imel pojma o tem, če sem odkrit.

Od nekdaj si zvenel pametno. Verjetno bi te kdo kdaj z veseljem po gobcu. Včasih verjetno res. No, ne glede na vse ne bi bilo slabo, če bi si kdaj v živo ogledal kakšno predstavitev delovanja AED in morda vsake toliko obnovil znanje prve pomoči.

Veš, marsikaj je koristno. Joga, tek, branje, zdrava hrana, prostoren kovček, 5000 konjev, plastični kirurgi, filmi. Toliko koristnih stvari, pa tako malo časa. Kapitalizem, ti svinja, kam si nas pripeljal. Nevedni potrošniki pa … Ne bodi spet salonsko radikalen. Prosim, da se umiriš. Razburjanje ni dobro za srce, stres pa tudi ne. Pa cigaret lahko tudi ugasneš. Šele zdaj vidim. Lep iPhone, nov?

Mhhggg-rrooar. Skratka, na Koroškem so do sedaj AED uporabili dvajsetkrat, od tega trikrat uspešno.

Res? Da. Po podatkih Petra Kordeža iz Koronarnega društva mežiške doline samo v Sloveniji dnevno doživi srčni zastoj 10 ljudi, od tega jih 5-6 takoj umre. V EU pa zaradi srčnega zastoja dnevno umre 1000 ljudi.

To je izjemna številka. Ampak, če se mi ustavi srce, koliko časa imam? V ¾ primerov srčnega zastoja vztraja fibrilacija oz. motnja srčnega ritma tudi več kot 10 minut. Ta čas imamo možnost, da kaj naredimo.

Še sreča, da vem, kje se nahajajo AEDji. Ne laži, raje si poglej tole spletno stran.

Saj res. Kdo pa vse to plača?! Odvisno, običajno donatorji, različna podjetja nekaj pa tudi EU, konkretno LAS Mežiške doline. Tako. To je bil malo drugačen Mimogrede.


Recite:
»Pozanimal se bom, kje so AED aparati in obnovil znanje prve pomoči.«

Ne recite: »Bo že kdo drug.«

 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti