Bajta PR' NAS Osrednje novice Mežiški kmetje zborovali
Mežiški kmetje zborovali PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, Foto: Ema Žagar   
Petek, 20 Marec 2009 06:50
V nedeljo, 15. marca, je bil v Mežici zbor kmetov, ki ga enkrat letno organizira Odbor za kmetijstvo občine Mežica, katerega predsednik je trenutno Avgust Gerdej. Na zboru je bil predstavljen javni razpis za dodelitev finančnih sredstev za razvoj in ohranjanje kmetijstva ter podeželja v tej občini, proračun občine, delovanje zavoda LAS ter druge možnosti ter potenciali za razvoj kmetijstva.

Zbor kmetov v Mežici

Očitno za kmete podobno kot v ostalih občinah ostaja največji problem neurejena infrastruktura. Na eni strani so težave s komunikacijskimi povezavami, ki jih komercialni ponudniki zaradi nerentabilnosti največkrat niso pripravljeni omogočati; na drugi strani je cestna infrastruktura v slabem stanju, predvsem neurejenost makadamskih cest in njihovo letno ter zimsko vzdrževanje.

Kmetje so izpostavili tudi problem škode, ki jo povzroča predelovanje svinca v Žerjavu ter nadaljnje povečevanje proizvodnje podjetja TAB. Na vprašanje, ali Žerjav postaja evropsko smetišče odpadnih akumulatorjev, kar bi še bolj ogrožalo okolje v teh krajih, ne uspejo dobiti ustreznih odgovorov, kar jih zaradi preteklega onesnaževanja povsem razumljivo skrbi.

Na vprašanja kmetov je odgovarjal tudi župan občine Dušan Krebl

Župan Mežice Dušan Krebel je poleg ostalih vsebinskih vprašanj odgovarjal na očitke o premajhnih proračunskih sredstvih za kmetijstvo. Poudaril je, da občina ni in ne more biti edini finančni vir kmetij, saj za to nima dovolj visokih sredstev.
Prisotni so se na zboru zato lahko seznanili tudi z možnostmi prijavljana na različne razpise (npr. LAS Mežiške doline), preko katerih imajo možnost pridobivanja nepovratnih sredstev Evropske Unije.
 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti