Bajta PR' NAS Osrednje novice Dve obnovljeni šoli na Koroškem
Dve obnovljeni šoli na Koroškem PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Torek, 29 September 2009 15:58

V nedeljo se je s slovesno otvoritvijo zaključila obnova Osnovne šole Mežica, otvoritve pa se je udeležil tudi prvi šolnik v državi, minister Igor Lukšič.

 Detajl iz prenovljene fasade OŠ Mežica
Detajl iz prenovljene fasade OŠ Mežica.

Impozantna šola je bila zgrajena leta 1926, zasnoval pa jo je mariborski arhitekt češkega rodu, Maks Czieke. Obnova je bila vredna 2.7 milijona EUR, pri čemer je glavnino prispevala Občina Mežica, Ministrstvo za šolstvo in šport pa je prispevalo 429.000 EUR.

V treh letih so zamenjali medetažne plošče, stavbno pohištvo, ostrešje s kritino ter v celoti obnovili fasado. Poleg nekaterih bivših učencev in učiteljev, ki so se udeležili slavnostne otvoritve, pa so se obnove gotovo najbolj razveselili sedanji učenci in učitelji, skupaj jih je čez 300.

Župan Občine Mežica, Dušan Krebel, je poudaril ključen pomen šol in mladih v lokalni skupnosti, česar se po njegovih besedah v Mežici dobro zavedajo.

Dr. Lukšič se je v svojem govoru dotaknil pomembnosti šol v Sloveniji, ki so igrale pomembno vlogo pri osamosvajanju naše države in pri uveljavljanju našega naroda in slovenske besede. Lukšič je za Mežico obiskal še Libeliče, kjer so ravno tako odprli prenovljeno šolo – sicer manjšo, saj jo obiskuje le 37 učencev.

 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti