Bajta PR' NAS Osrednje novice Meža v slabem ekološkem stanju
Meža v slabem ekološkem stanju PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Ponedeljek, 22 Marec 2010 11:22

V okviru svetovnega dneva voda je Agencija Republike Slovenije za okolje objavila poročilo, ki prikazuje oceno stanja voda v Sloveniji za leto 2009. Oceno so pripravili v skladu z Vodno direktivo, s pomočjo katere so ocenili tako površinske kot tudi podzemne vode.

O mrtvi reki je prepeval že Marijan Smode ...

Pri površinskih vodah so ocenjevali ekološko in kemijsko stanje, pri podzemnih pa kemijsko ter količinsko, pri čemer se kemijsko stanje razvršča v dva razreda kakovosti (dobro in slabo), ekološko pa v pet razredov. Kemijsko stanje površinskih voda tako opisuje obremenjenost površinskih voda z nevarnimi snovmi, kot pa so ugotovili pri ARSO, je obremenjenost slovenskih površinskih voda s takšnimi snovmi majhna, saj ima 95% voda dobro kemijsko stanje.

Ob ekološkem stanju površinskih voda so ocenjevali kakovost in sestavo biološke združbe, pri čemer je bila koroška Meža od Črne do Dravograda razvrščena v slabo ali zelo slabo ekološko stanje, kar pomeni, da Meža ne dosega ciljev, določenih v omenjeni direktivi.

Pri pregledu podzemnih voda pa so najprej obravnavali kemijsko stanje, ugotovili pa so, da so podzemne vode najbolj obremenjene v severnovzhodnem delu Slovenije ter v okolici Celja. Pri tem največji problem predstavljata onesnaženost z nistrati in s pesticidi.

Če pogledamo Koroško, lahko opazimo, da je slabo kemijsko stanje z visoko ravnjo zaupanja določeno za Dravsko dolino, kar priča o tem, da je obremenjenost podzemnih voda z nevarnimi snovmi na tem področju precej velika.


Spodaj si lahko ogledate karte, ki prikazujejo in podrobneje razčlenjujejo ugotovitve analize za vso Slovenijo. 

Ugotovitve analize za vso Slovenijo Ugotovitve analize za vso Slovenijo Ugotovitve analize za vso Slovenijo Ugotovitve analize za vso Slovenijo
Vir:
www.arso.gov.si

 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti