Predsednik republike na obisku v Mežiški dolini natisni
Prispeval Jernej Prodnik   
Torek, 24 Marec 2009 15:56

Predsednik republike dr. Danilo Türk je bil danes na uradnem obisku v Mežiški dolini, kjer se je seznanjal predvsem s potekom sanacije zgornjega dela doline zaradi onesnaženosti s svincem. Najpomembnejše sporočilo obiska je brez dvoma, da po Türkovem mnenju nikakor ne gre za lokalno težavo, ampak za problem, ki ga je potrebno reševati na nacionalni ravni. Pri tem bi pričakoval tudi pomoč odgovornega gospodarstva, na vlado pa bo apeliral, da pospeši sanacijo, ki bi sicer morala biti končana v šele petnajstih letih.

Predsednik republike dr. Danilo Türk

»Posebej bi rad poudaril, da imamo tukaj opravka z dejavnostjo, ki je nacionalnega pomena, to ni lokalni problem. To je dober preizkus naše skrbi za to, da se pospešijo dejavnosti za izboljšanje kvalitete okolja. To je nacionalni problem in prišel sem pogledati, kako izgledajo dejavnosti v Mežiški dolini nasploh, da bi potem izkušnje, ki so tukaj že pridobljene, uporabili tudi drugje. Med drugim gre tudi za vprašanje črpanja evropskih sredstev, ker tu še obstajajo možnosti,« je odločno povedal Türk.  

Türka so na obisku spremljali različni strokovnjaki s področja okoljevarstva, med njimi tudi dr. Lučka Kajfež Bogataj, ki je izpostavila pomen sodelovanja stroke, ki bi se lahko vključevala bolj, tudi preko evropskih razpisov, ter možnosti, da bi se sanacijo zastavilo širše; fasade, ki se jih obnavlja, bi bilo na primer smiselno obenem tudi toplotno izolirati.

Delegacija s Türkom se je sicer zjutraj najprej ustavila v prostorih občine Mežica, kjer so spregovorili z županoma Mežice in Črne, Dušanom Kreblom ter Janezom Švabom, oba pa sta mu predstavila projekte v Mežiški dolini. Sledil je obisk lokalne Osnovne šole, kjer si je predsednik med drugim ogledal razstavo osnovnošolcev pod mentorstvom Stojana Brezočnika o medkulturnem dialogu, nato pa so v Narodnem domu razpravljali o programu sanacije zgornje Mežiške doline.

Spremljanje sanacije in ukrepe sta predstavila Evgen Janet in Matej Ivatrnik iz Zavoda za zdravstveno varstvo Ravne, povedala pa sta, da se stanje sicer izboljšuje, vendar ima še vedno kar petina otrok  v krvi previsoko vsebnost  svinca. Krebl in Švab sta poudarila, da bi bilo smiselno sanacijo pospešiti, kar bi bilo mogoče storiti z večjimi sredstvi s strani države ali z iskanjem evropskih sredstev.

Predsednik Danilo Türk v Žerjavu

Sledil je še ogled rudarskega muzeja »Podzemlje Pece« v Rudniku svinca in cinka Mežica ter srečanje z vodstvom podjetja MPI Reciklaža d.o.o. v Žerjavu.

Türk, ki kot predsednik seveda nima izvršilnih dolžnosti, njegova moč pa je predvsem simbolne narave, je na koncu obiska dejal, da se bo še danes srečal s predsednikom vlade Borutom Pahorjem. Vprašanje sanacije bo po njegovih besedah ena izmed točk debate, vlado – tudi Ministra za okolje Karla Erjavca – pa bo spodbudil k skrajšanju zastavljenega časovnega okvira sanacije.

Več fotografij lahko najdete v Albumu.