Bajta PR' NAS Osrednje novice Vse najboljše, Kompleks
Vse najboljše, Kompleks PDF natisni E-pošta
Prispeval Maša Špiler, foto: Nika Hölcl - fotobeležNica, Miha Kolar   
Sreda, 26 November 2014 21:37

S septembrom smo stopili v dvanajsto leto delovanja KMKC Kompleks. Dvanajsto? Za trenutek nam je kapnilo, da sta brez omembe mimo nas šli tudi okrogla, enajsta, letos pa že dvanajsta obletnica. Kakor hitro se je misel porodila, se je tudi izgubila med računi, še nerešenimi formularji, razpisi, pokvarjenim printerjem, da bo za vikend vse štimalo, da bo vest o kulturnem programu dosegla ljudi, za katere kultura pomeni več kot lastna senca, Čuki in Mambo Kings in ki lahko prenesejo, da se kultura dogaja okoli nas, da je človeštvo evolviralo ter kulturo prineslo celo v spalna naselja, v park med veverice pa v cerkev, v klet in na streho ter med vsemi zadelo celo spalno naselje Čečovje. You can take the man out of Čečovje, but you can not take Čečovje out of the man. Saj se včasih zdi, da parkovske veverice lažje razumejo, da se v Grajskem parku od časa do časa dogajajo koncerti, ki predvidevajo glasno glasbo. Veverice v parku še vedno so, zato morda le ni tako zgrešena misel, da so veverice razumnejša in prilagodljivejša vrsta kot človek in da celo z bolj odprtimi rokami sprejemajo kulturne dogodke na Ravnah kot kakšen guštanjski homo sapiens.


Prepričanje, ki nas je vodilo tudi v preteklem letu, sicer z vedno večjim cmokom v grlu, je, da mora nasproti množičnim prireditvam, na katerih nastopajo dobro poznani in uveljavljeni ustvarjalci, obstajati tudi kulturni program, ki pomeni alternativo in stereotipno privablja manjše število drugače oblečenih ljudi, ki so v povprečju mladi in v svoji mladostni vznesenosti preveč naglas izražajo čustva o dobro preživeti noči, ki večkrat odmevajo po celotnem spalnem naselju.

Pod črto, morda zelo klišejsko, vendar res, ponosni smo, da lahko nadaljujemo več kot desetletno delo prejšnjih Kompleksovih ekip ter omogočamo številnim mladim ustvarjalcem, da predstavijo svoja dela, ki jih sicer zaradi svoje majhnosti ne bi mogli predstaviti nikjer drugje. Veseli smo vseh obiskovalcev, ki jih njihova radovednost in razumevanje tovrstnih prireditev vedno znova prižene k nam, ki redno prihajajo podpirat naše ustvarjalce in ki jim je naš program celo tako všeč, da po poti domov vriskajo od navdušenja in, ups, razbijejo tudi kakšen kozarec.

Na zidovih naše »neugledne« kleti so se zvrstile prekleto dobre fotografske in likovne razstave mladih umetnikov, ki so z največjo skrbnostjo pripravljali svoja dela, saj so bile to v dosti primerih njihove prve razstave ali pa so vsaj pomenile začetek njihove umetniške poti.

Kolikokrat, tudi v letošnjem letu, nam je bilo v veselje spremljati bende, ki so tovorili kufre s svojimi inštrumenti od blizu in daleč in se jim je naš skromen oder zdel tako velik, nekaj deset ljudi pa prava množica, ki je prišla poslušat prav njih, ki tako težko dobijo koncert kje drugje. Pa ne zato, ker bi bili tako slabi, ampak zato, ker so veliki odri v večini primerov rezervirani izključno za velike. Ne da se prešteti bendov, ki so vadili kot zmešani za enega svojih prvih nastopov pri nas, in tudi nam je včasih hreščalo v ušesih, pa smo se vendar vedno znova spomnili, da smo tu zato, da dajemo priložnost prav takšnim glasbenikom. Morda smo komu pomagali spoznati, da naj namesto glasbe raje poprime kramp in lopato, v večini primerov pa smo lahko spremljali bende, ki so svojo pot uspeha začeli ravno pri nas.

Jazz Ravne ali jazz na Ravnah, ki je že samo zato, ker v besedni zvezi združuje jazz in Ravne, fenomen, svojo že 8. abonmajsko sezono in del Festivala slovenskega jazza prireja prav v Kompleksu. Po besedah Robija Jamnika, idejnega vodje jazza na Koroškem, ker »je Kompleks odlična izbira pri nastopih manjših zasedb, ki jih praviloma gostimo pri nas«. Zakaj bi nekdo menil, da je tovrstne prireditve bolje gostiti v okolju kot je Kompleks in ne raje v kakšni industrijski coni, bodo razumele samo veverice v Grajskem parku.

Zdrs v malo avtorefleksije nam pomaga ohraniti zdrav razum in verjeti, da delamo pravo stvar, čeprav nam je včasih težko in je težko tudi veliki večini mladinskih organizacij in je bilo težko tudi mladinskim delavcem, ki so Kompleks vodili in razvijali pred nami. Če smo že zaradi bitke z mlini na veter pozabili, koliko dobre glasbe, literature, fotografske in likovne umetnosti so povezovali zidovi Kompleksa ter koliko rojstnih dni je šlo mimo nas, pa naj vsaj vsak zase dvigne kozarec in si za svoje dobro delo lepo čestita, saj si to v svetu, kakršen je, vsekakor zasluži.


 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti