Bajta PR' NAS Osrednje novice Hmeljarski likof v Radljah ob Dravi
Hmeljarski likof v Radljah ob Dravi PDF natisni E-pošta
Prispeval Robert Marin   
Ponedeljek, 29 September 2008 05:17

Na prireditvenem prostoru Reš pri Zgornji Vižinigi je včeraj potekal tradicionalni hmeljarski likof, s katerim se je uradno zaključila sezona hmelja, enako pa tudi dnevi občine Radlje ob Dravi.

Hmeljarski likof, Zgornja Vižinga

Letos prvič se je prireditev preselila iz standardne lokacije (pri poslovalnici Mercator) na novo, kar pa občanov in ostalih obiskovalcev niti ni preveč zmotilo, saj je šotor, ob 14.30, še pred uradnim začetkom, pokal po šivih.

Za uvodni kulturni program so presenetljivo poskrbeli otroci. Presenetljivo in hvale vredno zato, ker se piscu pričujočega članka niti sanjalo ni, da mladino ob vseh računalnikih in ostalo tehnološko navlako, še zanima tovrstna tradicija njihovih dedov. No, če jih silijo starši, je to druga pesem.

Razigrani lauženki so nam skozi folkloro prikazali življenje hmeljarjev nekoč, kot se ga spominjajo naše prababice. Pred prvo svetovno vojno, se je na marenberškem polju s hmeljarstvom ukvarjalo 5 posestnikov, danes intenzivno eden, Jože Čas, ki je nasplošno povdaril, da je zanimanja domačinov za tovrstno dejavnost (beri: obiranje) še nekaj, v isti sapi pa dodal, da so romunski sezonski delavci letos še posebej dobro opravili svojo nalogo.

Prisotne je pozdravil tudi župan občine Radlje ob Dravi ter novo izvojleni poslanec DZ Alan Bukovnik, ki je za nameček vsem častil še klobaso in vrček piva, kot se za pravega socialista tudi spodobi.

Dobili smo še novo simpatično hmeljarsko princeso, gospodično Natalijo Ternik, ki se je pridružila hmeljarskemu starešini Branku Mravljaku.

Po zaključenem uradnem delu so na oder stopili Okrogli muzikantje in Tanja Žagar, čas nas in še nekaterih pa se je počasi iztekel.

 

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti