Bajta PR' NAS Osrednje novice Bo Irma Pavlinič Krebs ministrica za javno upravo?
Bo Irma Pavlinič Krebs ministrica za javno upravo? PDF natisni E-pošta
Prispeval Igor Ranc   
Sreda, 05 November 2008 17:21
Najverjetnejši mandatar za sestavo nove vlade, ki bo v petek na predlog predsednika RS Danila Türka v Državnem zboru gotovo potrjen, Borut Pahor, se v teh dneh intenzivno ukvarja s kadrovskimi vprašanji v novi vladi.

Vsa medijska pozornost je trenutno usmerjena v predsednika DeSUS, Karla Erjavca in DeSUSovih sedem poslancev, kjer aktivno vlogo igra tudi slovenjgraški župan Matjaž Zanoškar. Erjavec namreč koleba med tem, ali bi sprejel ponujeno ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, za kar se zavzema vseh sedem poslancev.

Irma Pavlinič Krebs


Poslanci so pripravljeni sodelovati v koaliciji tudi brez Karla Erjavca, saj so, tako poslanec Franc Žnidaršič,  kadrovsko dovolj močni da lahko zapolnijo vrzel, ki bi nastala, če Erjavec zavrne ponujeno mesto. V DeSUS sicer kakršenkoli razkol v stranki zanikajo, po poročanju Pop TV pa Erjavec v nobenem primeru noče zasesti ponujenega ministrstva.

Za Koroško pa so bolj zanimive druge kadrovske kombinacije Boruta Pahorja. Po informacijah, ki prihajajo iz zelo zanesljivih virov, bo ministrstvo za javno upravo zasedla Irma Pavlinič Krebs iz Zares, ki je neuspešno kandidirala za poslanko v Mežiški dolini. O tej kadrovski kombinaciji so sicer že poročali nekateri drugi mediji.

V primerjavi z nacionalnim rezultatom Zares (9.37%) se je sicer odrezala nadpovprečno (12,86%), pot v parlament pa sta ji preprečila Matej Lahovnik (16,68%), in Lojze Posedel (13,02%), ki bo v primeru, da Lahovnik postane minister zasedel poslanski sedež. Glede na rezultate je Pavlinič Krebsovi za poslanski stolček zmanjkalo 48 glasov.

Predpostavimo, da zgornji scenarij drži in Irma Pavlinič Krebs res zasede ministrski stolček. Kaj to konkretno prinaša Koroški? Gotovo plus, saj Koroška še ni imela ministra, niti ni še nikdar imela treh poslancev (Petek iz SDS, Zanoškar iz DeSUS in Bukovnik iz SD, če odštejemo pragmatičnega Jelinčiča). Ko se bo odločalo o pokrajinah in sedežih pokrajin pa bo gotovo prišlo do polarizacije med poslanci in ministrico, ki pa je najverjetneje ne bo čutiti ob lobiranju za čimprejšnjo izgradnjo hitre ceste.

Jasno je, kaj si želi Zanoškar – sedež pokrajine v Slovenj Gradcu. Pri teh prizadevanjih ga bo najverjetneje podprl tudi Bukovnik. Na nasprotnem polu bo stal Petek, ki pa bo iz opozicijskih poslanskih klopi težje vplival na vladno politiko kot koalicijska Zanoškar in Bukovnik. Jelinčič – četri koroški poslanec – bo podprl Slovenj Gradec, ki ga je znova izvolil v Državni zbor.

V primeru, da Pavlinič Krebsova ne bo ministrica, bo sedež bodoče Koroške pokrajine skoraj gotovo v Slovenj Gradcu. V vsakem primeru lahko pričakujemo ogromno zakulisnih pogajanj, izsiljevanj in drugih javnosti prikritih dejavnosti na vseh frontah. Najuspešnejši bodo tisti, ki bodo znotraj stranke in vlade dosegli relevanten vpliv. Če Pavlinič Krebsova postane ministrica za javno upravo bo to znak, da njene delnice v Zares kotirajo visoko. In jasno, Zaresove delnice v vladi kotirajo zelo visoko. Vprašanje, kaj lahko storita novinca v parlamentu.

Najugodnejši razplet za prihodnost Koroške bi bil gotovo kompromis o delitvi sedeža med Ravne in Slovenj Gradec, ki bi preprečil nadaljnja mukotrpna podtikanja in obtoževanja iz ene in druge strani. Vsak bi dobil nekaj, kar bi predstavljalo garant za dobro sodelovanje v prihodnosti, ki ga Koroška gotovo potrebuje. Če zmaga eden, bo drugi  namreč užaljen in potrt dokler bo pokrajina obstajala, kar gotovo ni dober obet za prihodnost. Je pa dejstvo, da se bo ob naslednjih volitvah kdo od naštetih (ne)upravičeno tolkel po prsih kot tisti, ki »je zrihtal.«

 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti