Bajta PR' NAS Osrednje novice Bajta pomaga - slabe tri mesece kasneje
Bajta pomaga - slabe tri mesece kasneje PDF natisni E-pošta
Prispeval Jan Klančnik   
Sreda, 11 November 2009 23:29

Približno dva meseca in pol je poteklo od dne, ko ste lahko s pomočjo spletnega časopisa Bajta začeli postavljati vprašanja oz. pobude vsem javnim uslužbencem, funkcionarjem, javnim podjetjem, društvom in drugim v Koroški regiji. Projekt smo poimenovali Bajta pomaga. S pomočjo denarja EU vzpostavljeno orodje naj bi v teoriji botrovalo ažurnejšim in temeljitejšim odgovorom, kot če bi jih pošiljali sami, predvsem naj bi pri tem pomagalo izpostavljanje neodgovorjenih vprašanj in pobud na Črni listi.

Bajta pomaga

A praksa je žal pokazala drugačno sliko. Takoj ko je vprašanje postalo »kočljivejše« stvari niso več potekale gladko. Zataknilo se je na Občini Mislinja in sicer pri vprašanju g. Mirka o gradnji večnamenske dvorane Lopan. Kljub dogovoru o podaljšanju prvotnega roka za odgovor, slednjega nikoli nismo prejeli. Kot sem avtor tega članka neuradno izvedel, je bil sicer že napisan odgovor zadržan, a tega na občini niso želeli ne ovreči ne potrditi, saj se odgovorni niso več odzvali.

Zapletlo se je tudi pri očitno nekočljivih vprašanjih, kot recimo pri vprašanju Mateja iz Raven, ki je svojo matično občino povprašal o stanju košarkarskega igrišča na Javorniku**. Podobno se je zgodilo s vprašanjem gospe Marije iz Prevalj*, tamkajšnja občina je sicer dosledno sodelovala v projektu, nazadnje pa, kljub drugačnim obljubam, odgovora nismo prejeli.

*dne 16. novembra 2009 smo odgovor s strani občine Prevalje z zamudo prejeli
**dne 20.novembra 2009 smo občino Ravne po prejetju odgovora odstranili s Črne liste


O vzrokih ne gre pretirano ugibati, saj je skoraj nemogoče ugotoviti čemu neodzivnost. Lahko gre za namerno ignoriranje, lahko se stvar ob kopici drugega dela kljub opominjanju preprosto spregleda. Ne smemo pa pozabiti, da četudi gre pri vprašanju za morebitno navajanje neresnic, je ravno odgovor tisti, ki naj bi slednje demantiral. Dosledno odgovarjanje na še takšne »malenkosti« pa je pomembno tudi zaradi lažjega reševanja težav, ki jih morda odgovorni ne vidijo, za nekega posameznika pa je lahko problem zelo pereč.

Seveda je v končni fazi odločitev, ali bo nekdo v projektu sodeloval kot večina ali pa bo sodelovanje zavrnil, popolnoma na njihovi strani. Gotovo pa je, da so odnosi z javnostjo, volivci in drugimi občani še kako pomembni in če bodo naslovniki naše rubrike imeli to v mislih, sem prepričan, da v prihodnje ne bodo na odgovore ne pozabili niti »pozabili«.

Pa naj vam, dragi bralci, to ne zbije morale. Vaša vprašanja so ne le zaželjena, ampak tudi nujna, saj lahko le skupaj z vami vzpostavimo normalen in kvaliteten dialog med javnimi institucijami ter navadnimi občani - v korist obojih.

Navsezadnje brez uspeha tale rubrika tudi ni bila; od prejetih 17 vprašanj in pobud smo objavili 14 odgovorov, enega pa še čakamo. Razčiščevali smo smotrnost ustanavljanja javnih zavodov v času recesije, pomagali rešiti zadrego uporabe športnih igrišč, pospešili popravilo makadamskih cestišč, javnost obvestili o bodočih projektih ...

Premislite torej in se opogumite ter nam preko obrazca na tem naslovu ali pa kar preko e-maila jan.klancnik[afna]bajta.si pošljite tisto vprašanje, ki ga že tako dolgo nameravate postaviti in tisto pobudo, ki bi jo radi vsem predstavili. Hkrati pa bodite še pozorni na Črno listo, ki bo odslej vidna in dosegljiva že z enim klikom na prvi strani.

 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti