Bajta PR' NAS Osrednje novice 65. obletnica zadnjih bojev na Poljani
65. obletnica zadnjih bojev na Poljani PDF natisni E-pošta
Prispeval Lucija Kac, foto: Jan Klančnik   
Sobota, 15 Maj 2010 14:48

Kot vsako leto je Poljana tudi danes gostila proslavo v spomin na zadnje boje na evropskih tleh v drugi svetovni vojni. Nacifašizem je pred petinšestdesetimi leti povzročil ogromno gorja in tragedij, borba proti njemu pa je okrepila številne vrednote, ki so od takrat naprej še močneje vodile slovenstvo in slovenski narod.

Mnogi ljudje, ki jih pot vsako leto pripelje na ta del Slovenije, radi prisluhnejo zahvalam vsem zaslužnim v bojih druge svetovne vojne, hkrati pa želijo ohranjati spomin na ta del zgodovine živ – nedvomno od tam izhajajo mnoge vrednote, ki jih ne bi smeli nikoli pozabiti, nikoli grajati ter nikoli zanikati.

Pogled na zbrano množico

… in dvigamo v zarjo zastavo

za zlato svobodo v boj!

Pesem XV. divizije je zvenela iz ust pevcev moškega pevskega zbora Vres in koraki veteranov različnih zaslužnih organizacij so začeli slovesnost, ki je kljub dežju privabila veliko ljudi. Po slovenski himni je Janez Brglez – predsednik ZZB-NOB Slovenija za Mežiško dolino - začel proslavo Svobodi in miru ob 65-letnici zadnjih bojev na evropskih tleh.

Kot je povedal, sta zgodovinsko društvo za Koroško in ZZB-NOB za Mežiško dolino ob letošnji obletnici izvedla tudi okroglo mizo ter izdala publikacijo, ki prikazuje Poljano in boje na tem območju, hkrati pa so pri Koroškem pokrajinskem muzeju ob letošnjem jubileju postavili tudi trajno razstavo ob pešpoti na Poljani, katero so poimenovali »In kaj je svobode cena«. Pod enakim imenom je bila izdana tudi knjiga, katere založnik je taisti muzej in avtor Marjan Linasi.

Glavno sporočilo nagovora Brgleza je bil pomen vrednot, vzpostavljenih v času zadnjih bojev na evropskih tleh v drugi svetovni vojni – svoboda in mir, velika želja, da se vojne nikoli več ne ponovijo. Vse te vrednote so močno prisotne še danes, v ospredju pa morajo ostati tudi v prihodnosti. Kot je dejal, se je v času narodnoosvobodilnega boja, najtežjih trenutkih slovenstva, v borbi za preživetje, pokazalo, kaj je tisto, kar je zares pomembno – in to je treba ohranjati. V tem duhu pa se je potrebno tudi zamisliti in razmisliti, kako od tu naprej.

Predstavniki različnih združenj

Zmaga zasluži spoštljiv spomin

Po uvodnem nagovoru je besedo dobil dr. Matic Tasič, župan Prevalj. Poudaril je, da se nas na tem mestu in ob tej proslavi dotakne zgodovina in dediščina, ki od tam izhaja – tukaj se vedno znova zavemo miru in svobode. Hkrati je to priložnost, ko se vsako leto spomnimo vseh padlih za svobodo in pravičnost, zavemo pa se tudi, da brez partizanske vojske slovenska država danes ne bi bila to, kar je.

Svoboda in osamosvojitev, pot do lastne države, to so stvari, ki izhajajo tudi iz tistih časov, od tam pa izhajajo tudi madeži narodnoosvobodilnih bojev. Včasih se dogaja krivica borcem, dejstvo pa je, da zmaga zasluži spoštljiv spomin! Ob tej priložnosti je Tasič spomnil tudi na lipe, rastoč miru v čast, ki rastejo ob poti na Poljani in kot spomin na dediščino zgodovine. Kot Brglez pred njim, je tudi Tasič opomnil, da je potrebno skozi čas pridobljene vrednote ohranjati in negovati ter svoj govor zaključil z besedami: »Z mirom v jutri!«

Žal se z enotnostjo v sedanjem času ne moremo pohvaliti

Nedvomno je bilo obdobje bojev proti nacifašizmu eno izmed najbolj krvavih obdobij slovenstva. A skupni duh in skupna ideja sta borce in borke vodila, da so se uprli ter postavili temelje za kasnejše boljše razmere slovenstva.

Kot je dejal podpredsednik Državnega zbora Miran Potrč, gre vsa zahvala za ohranitev identitete naše države OF, borcem in borkam, partizanom, ki so z uporom proti okupatorji omogočili, da smo prišli do svoje države in svoje identitete. Tako se je na današnji dan, ob 65-letnici zadnjih bojev na Poljani, potrebno spomniti, da so bili le partizani priznani zavezniki, ki so se skupaj z državami koalicije borili proti nacifašizmu.

Prav tako gresta priznanje in pohvala vsem borcem in borkam, ki so pripomogli k osamosvojitvi Slovenije. Po zaslugi obojih smo danes demokratična država, članica EU, Nata in kmalu tudi OECD. Na tem mestu pa je Potrč dotaknil tudi pomanjkanja enotnosti, ki danes vlada v Sloveniji. Dejstvo je, da je vse preveč nepotrebnih razlik, politikantstva ter tudi medsebojnega nagajanja, hkrati pa se premalo razmišlja o dolgoročnih koristih za vse.

Kot je dejal, bomo čez manj kot mesec dni v Sloveniji priča referendumu, ki bo odločal o arbitražnem sporazumu. Po njegovem mnenju je čas, da se uredi vprašanje, ki je že toliko let odprto, ter se s tem gre naprej in začne razmišljati o drugih odprtih vprašanjih – tako gospodarskih kot socialnih ter problemu gospodarske krize, s katero se soočamo mi, skupaj z Evropo.

Ob koncu je Potrč poudaril, da nam morajo svetel vzgled ostati borci in borke, ki prednosti niso dajali sebičnim interesom temveč so za skupne cilje in svobodo svojega naroda dali na razpolago vse, tudi svoja življenja. Slediti temu nazoru, pomeni biti vedno zmagovalec. V duhu slovenstva in borbe za naše pravice pa je zaključil tudi svoj govor – Živela Slovenija!

Slavnostni govornik Miran Potrč

… Kaj ti je deklica, da si tak žalostna? …

Glas Monike Pučelj nas je z žalostno pesmijo vnovič spomnil, kako hudi so bili tisti časi in koliko so borci in borke ter njihove družine žrtvovali za tisto, v kar so verjeli. Nedvomno je ta spomin potrebno ohranjati tudi v nadaljnje, hkrati pa se zavedati, kako srečni smo, da živimo v časih miru na našem ozemlju.

Zadnji boji na Poljani so absolutno eden izmed pomembnejših mejnikov slovenstva. Kot je dejal Marjan Linasi, avtor omenjene knjige In kaj je svobode cena, imajo skupaj s KPM željo, da bi se v spomin na te boje in na vse ostale signifikantne boje (boj za severno mejo, osamosvojitveni boj …) postavil muzej. Tako se poigravajo z idejo, da bi na Poljani našli lokacijo in ustvarili vojni muzej Koroške. Morda pa to zares dočakamo ob 70. obletnici bojev na Poljani.

V borbo Štirinajsta, juriš!

Ko domovina vstane iz trpljenja in gorja,
takrat bo Štirinajsta zmagovito stopala,
takrat med prvimi bo stala v vrsti divizij,
ki so borile se za boljše in srečnejše dni!

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti