Bajta Marjan Jerman Odgovori Bajta pomaga: Stanje makadamskih cestišč na Prevaljah

Naključno iz intervjujev in kolumen

Intervju: Kristijan »Kristi« Švab
Jure Lesjak | Sobota, 15 Marec 2008
Kristijan
 "Doma imaš ponavadi relativno popolno ekipo in lahko zmagaš tudi s 5-0. Zakaj? Točno zaradi tega, ker gostujočim tisti trenutek manjka pet igralcev, kar se bo naslednji krog zgodilo nam, ko bomo igrali v gosteh, in mi izgubili z istim rezultatom. V teh ligah preprosto ni merila"

Bajtini projekti

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Bajta pomaga: Stanje makadamskih cestišč na Prevaljah PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Torek, 15 September 2009 13:06

Dejan iz Prevalj se huduje zaradi slabe prevoznosti makadamskih cestišč v občini:

"Spoštovani! 

Po vsakem malo večjem deževju postanejo makadamska cestišča v občini na posameznih delih skorajda neprevozna zaradi številnih jam in strug, ki jih izdolbejo hudourniške vode. Komunalno podjetje, ki za ceste skrbi, jih sicer občasno izravnava in v razmeroma kratkem času po deževjih navozi dodatnega peska, vseeno pa obstajajo odseki, ki ostajajo nesanirani tudi po več mesecev in so večkrat prepuščeni lastni iniciativi mimovozečih.  Za prebivalce občine, ki te ceste uporabljamo, to največkrat pomeni, da so naši avtomobili bolj izpostavljeni poškodbam, prav tako pa se na ta način izgublja čas, saj hitra vožnja na tako poškodovanem cestišču seveda ni mogoča. 

Postavlja se mi torej vprašanje, zakaj se občina urejanja makadamskih cestišč ne loti trajneje in jih, če že ne asfaltira, vsaj poskrbi za primerno odvodnjavanje (obstoječe več kot očitno ne zadostuje!), ki bi na dolgi rok nedvomno prihranilo veliko denarja. Tega sedaj v obliki velikanskih količin peska v dolino odnašajo hudourniške vode in povzročajo stroške in preglavice občanom Prevalj ter delavcem komunalnega podjetja. 

Za odgovor se najlepše zahvaljujem. 

Dejan"

Iz Občinske uprave Prevalje smo prejeli naslednji odgovor:

"Spoštovani !  

Občina Prevalje ima okoli 115 km kategoriziranih cest,od teh je več kot polovica makadamskih. Na območju občine je še okoli 100 km gozdnih cest, ki jih prav tako vzdržuje občina. Več kot 30% kategoriziranih cest in skoraj v celoti vsi kilometri gozdnih cest so v privatni lasti. Za vse te ceste je praviloma potrebno najprej realizirati odmero ceste ter odkup zemljišča, na katerem je cesta, šele nato je mogoča rekonstrukcija v smislu asfaltiranja. Če vemo, da kilometer odmere stane  med 5.000 in 10.000 € in da se vrednost zemljišč giblje v povprečju okoli 3.00 € za m2, si lahko izračunamo, kako velik strošek mora občina pokrivati  še pred začetkom izvajanja rekonstrukcij. Velikorat pa lastniki zahtevajo za taka zemljišča velike višje cene. Ker se naše ceste izven centrov nahajajo na težavnem terenu, velikokrat ob hudourniških vodotokih, je rekonstrukcija teh cest izjemno zahtevna in brez projektov neizvedljiva. 

K sami rekonstrukciji, ki znaša v povprečju okoli 130.000 € na kilometer, je potrebno prišteti še okoli 5% stroškov projekta, geomehanskih poročil in nadzora. Stroški izgradnje enega kilometra cest so zelo visoki, zato občina poskuša pridobiti sredstva EU skladov za rekonstrukcije posameznih odsekov in je pri tem dokaj uspešna. Vendar kljub tej pomoči ne uspemo asfaltirati več kot povprečno 3 km cest na leto. 

Poleg novogradenj pa je potrebno zagotoviti še sredstva za letno in zimsko  vzdrževanje, ki znaša preko 500.000  € letno. Glede vzdrževanja vsako leto pripravimo letni plan, v katerem so sredstva v prvi vrsti namenjena za redna vzdrževalna dela, odvodnjavanju (izvedbi in čiščenju propustov in jarkov),  grediranju, košnji brežin in ostalim nujnim vzdrževanlnim delom. Posebej je vsako leto pripravljen tudi plan pluženja. Občina glede na razpoložljiva sredstva poskuša primerno vzdrževati ceste, na intervencije in opozorila uporabnikov odreagiramo v najkrajšem času. Glede na omejena sredstva, pa večkrat ne moremo zadovoljiti zahtev krajanov.

Vsekakor pa smo krajanom za dobronamerne predloge in opozorila hvaležni.  

Občinska uprava Občine Prevalje"

 

Odgovori

Črna lista

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41


Lopa je nastala s podporo:

Lopo podpirajo

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti