Bajta NVO medijski prostor Korociv Jubilejni koncert otroških pevskih zborov

Naključno iz intervjujev in kolumen

Intervju in film: Miha Kolar
Igor Ranc, foto: Matej Kodrin | Ponedeljek, 02 Junij 2008
Miha Kolar "Načrtov za prihodnost ne delam rad, saj je potem vedno razočaranje, če nekaj ne uspe kot je bilo načrtovano. V interesu mi je, da bi posnel še kakšen film, kaj več pa raje ne bi rekel, da me ne bo kdo potem lovil za besedo."

Bajtini projekti

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica


Ste še slišali,
pesem upora
?

ŽPZ KOMBINAT!

Kombinatke

Jubilejni koncert otroških pevskih zborov PDF natisni E-pošta
Prispeval KAPZ Mohorjan (*projekt Korociv)   
Sreda, 27 Maj 2015 14:23

Letos mineva deset let, odkar smo mohorjani ustanovili pevsko značko (2005) − sestro na Prevaljah ustanovljene bralne značke. Prva podelitev pevskih značk je bila na Prevaljah 17. junija 2006. Na takratnem koncertu so sodelovali otroški zbori OŠ Franja Goloba Prevalje, Župnije Prevalje, OPZ Mlada Podjuna iz Pliberka in OPZ Glasbene matice iz Ljubljane. Prvo pevsko značko je prejela učenka OŠ Franja Goloba Prevalje Mateja Potočnik, danes študentska solopetja v Berlinu.

Pevske značke so pričeli podeljevati po osnovnih šolah po Sloveniji. Danes podeljujejo Kramolčeve, Adamičeve, Gerbičeve in Šuligojeve pevske značke na osemindvajsetih osnovnih šolah po Sloveniji. Vsako leto učencem podelijo nad 500 pevskih značk.

Ob 10. obletnici Slovenske pevske značke prirejamo jubilejni koncert otroških pevskih zborov, ki bo v četrtek, 28. maja 2015, ob 11. uri v Družbenem domu na Prevaljah.

V programu bodo sodelovali otroški zbori OŠ Prevalje, OŠ Mežica, OŠ Črna, KOPZ Mohorjan in otroški pevski zbor Glasbene matice Ljubljana.


DESET LET SLOVENSKE PEVSKE ZNAČKE

Na Prevaljah je bila leta 1961 ustanovljena bralna značka, ki je v več kot pol stoletja zajela mlade vse Slovenije, zamejskih pokrajin, tudi med zdomci se je lepo prijela. To je izjemen projekt takratnih ustanoviteljev prof. Stanka Kotnika in pisatelja Leopolda Suhodolčana, takratnega ravnatelja OŠ Prevalje.

Letos mineva deset let, ko je Kulturno društvo Mohorjan ustanovilo pevsko značko − sestro bralne značke. Kot ima bralna značka cilj širiti bralno kulturo med mladimi, tako ima pevska značka cilj mlade navdušiti za petje – v zborih ali posamično – za slovensko ljudsko in umetno pesem. Ohranjanje te dragocene glasbene dediščine, estetsko oblikovanje mladih, sodelovanje v procesih glasbene vzgoje mladih in duhovni rasti – to so osnovni cilji tega projekta. Pevske značke, ki jih poimenujemo po slovenskih skladateljih (kot bralne značke po pisateljih), naj mlade navdušujejo in nagrajujejo za njihov prispevek ohranjanju in širjenju pevske kulture naroda.

Prva podelitev pevskih značk je bila pri nas na Koroškem, na Prevaljah 17. junija 2006, to so bile Kramolčeve  pevske značke. Na takratnem koncertu so sodelovali otroški zbori OŠ Franja Goloba Prevalje, Župnije Prevalje, OPZ Mlada Podjuna iz Pliberka in OPZ Glasbene matice iz Ljubljane. Prvo pevsko značko je prejela učenka OŠ Franja Goloba Prevalje Mateja Potočnik, danes študentka solopetja v Berlinu.

Pevske značke so pričeli podeljevati tudi po drugih osnovnih šolah po Sloveniji. Danes podeljujejo Kramolčeve, Adamičeve, Gerbičeve in Šuligojeve pevske značke na osemindvajsetih osnovnih šolah po Sloveniji. Vsako leto učencem podelijo nad petsto pevskih značk. Želja ustanovitelja je, da bi se ideja pevske značke  še uspešneje širila  med mladimi, da bi glasbeni pedagogi skupaj z vodstvom šol pritegnili mlade in jih nagrajevali za njihovo pevsko udejstvovanje.

Omeniti velja, da je Glasbena matica v Ljubljani idejo pevske značke z velikim veseljem sprejela, jo nadgradila celo s podeljevanjem  značk med malčki v ljubljanskih otroških vrtcih.

Druga želja ustanovitelja pevske značke pa je, da bi Zveza prijateljev mladine sprejela ta projekt pod svoje okrilje, tako kot je  prevzela bralno značko, in s tem veliko prispevala k širjenju tega projekta.

Slovenci smo narod pevcev – tako pravijo. Veliko število otroških, mladinskih in odraslih pevskih zborov to potrjuje. Slovenci smo tudi odlični pevci, uspehi naših zborov na domačih in tujih tekmovalnih odrih to tudi potrjujejo. Toda velika škoda bi bila, da bi se slovenska pesem oglašala samo v zborih, med ljudmi pa ne bi več živela svojega bogatega življenja.

Naj tudi pevska značka pripomore izboljšanju pevske oz. glasbene kulture Slovencev doma in po svetu.

>>> SEZNAM SODELUJOČIH OSNOVNIH ŠOL V PROJEKTU SPZ <<<

Slovenija

1      OŠ NAZARJE

2      OŠ TONETA ŠRAJA ALJOŠE NOVA VAS

3      GLASBENA MATICA LJUBLJANA

4      OŠ DOBRAVLJE

5      OŠ SV. JURIJ OB ŠČAVNICI

6      OŠ FRANCE PREŠEREN KRANJ

7      OŠ SAVSKO NASLJE LJUBLJANA

8      OŠ GORNJA RADGONA

9      OŠ JOŽETA MOŠKRIČA

10   OŠ KRMELJ

11   OŠ LEDINA LJUBLJANA

12   OŠ BRJE-DOBRAVLJE

13   OŠ FS FINŽGAR LESCE

14   OŠ ANTONA ZNIDARŠIČA-ILIRSKA  BISTRICA

15   OŠ  JELŠANE

16   OŠ  RUDOLFA UKOVIČA PODGRAD

17   OŠ PODGORA-KUTEŽEVO

18   OŠ TREBNJE

19   OŠ JAKOBA ALJAŽA KRANJ

20   OŠ DR. ANTONA DEBELJAKA – LOŠKI POTOK

Zamejstvo

1       OPZ MLADA PODJUNA PLIBERK

Koroška

1       OŠ KOROŠKI JEKLARJI -RAVNE NA KOROŠKEM

2       OŠ FRANJA GOLOBA PREVALJE

3       OŠ  MEŽICA

4       OŠ ČRNA NA KOROŠKEM

5       OŠ MISLINJA

6       TRETJA OŠ SLOVENJ GRADEC 


 

Zadnje objave na Bajti


megamalckovazabava2015utrinek.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti