Bajta Kšajtni Knjiga Noam Chomsky - Profit Pred Ljudmi (2005)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Noam Chomsky - Profit Pred Ljudmi (2005) PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak   
Petek, 14 Marec 2008 13:00

Noam Chomsky - Profit Pred Ljudmi (2005)Družbena ureditev neoliberalnega kapitalizma nam na vsakem koraku vsiljuje mnenje, da se je zgodovina končala. Človek ne more več izbirati in iskati novih alternativnih rešitev, saj je že popolnoma vpet v mehanizem kapitalizma, ki predstavlja edini, pravi in najboljši okvir. Politična oblast, transnacionalne korporacije in množični mediji temu projektu zaradi lastnih interesov zgolj prikimavajo. Iluzorno bi bilo pričakovati, da jim ni v ospredju profit pred ljudmi.

Noam Chomsky, vodilni intelektualec sodobnega časa, v člankih, kolumnah in esejih zbranih v knjigi Profit pred ljudmi, razpravlja o pogubnih posledicah, ki jih za ljudstvo in človeštvo nasploh predstavlja neoliberalni kapitalizem. Fokus pričujočega dela teh posledic ne pokaže eksplicitno, temveč se posveča ozadju odločitev, ki so pripeljale do trenutnega družbenega stanja. Kot dokaže Chomsky, so pomembne odločitve še vedno v rokah peščice, ki praktično odloča v imenu vseh iz ozadja.

Začetek neoliberalne doktrine gre po mnenju avtorja iskati v Washingtonskem konsenzu, katerega glavni cilj je liberalizacija vseh tržnih načel. Oporo arhitekti tega projekta iščejo v zapuščini liberalnega ekonomista Adama Smitha. Ravno tako kot so danes ustvarili izprijeno obliko vladavine, ki jo brez zadržkov imenujemo demokracija, so na drugi strani po svoje interpretirali Smithovo »nevidno roko trga«, ki naj bi skrbela za nevmešavanje posameznih akterjev na trgu. Z drugimi besedami, trg bo poskrbel sam zase. Kakršno koli vmešavanje je nepotrebno.

Na tej točki pa se zdi zgornja mitologija o prostem trgu na zelo spolzkem terenu. Namreč, če se samo ozremo na primer delovanja Svetovne trgovinske organizacije (STO), hitro ugotovimo, da za vsem skupaj stoji politična moč ali bolje rečeno prisila, ki jo vršijo močne države članice. Chomsky največ pozornosti nameni vplivu Združenih držav Amerike. Poudarja, da STO ni nič drugega kot »(ne)pravi forum za širjenje ameriških vrednot«. O liberalnih načelih in enakih možnostih vseh, ki vstopajo na trg, potem takem ni smiselno razpravljati. Ustavite se le pri posameznih primerih držav, ki jih avtor s pomembni dejstvi razsvetljuje bralcu.

Delo nam pojasni tudi ozadje sporazuma NAFTA (North Atlantic Free Trade Association), ki je kljub nasprotovanju delavskega ter drugih gibanj prišlo v veljavo in predstavlja pogubne posledice za ogroženo prebivalstvo. Ne izogne se niti sporazumu o naložbah MAI (Multilateral Agreement on Investment), manifestu neoliberalne ideologije, ki dobesedno poklanja skoraj da božanska pooblastila in pravice (meddržavnim) korporacijam. Nenazadnje so si v prid kapitala hoteli izmislili tudi tako imenovano »hitro linijo« (Fast Track), ki bi dovoljevala vodilnim direktorjem, da se o trgovinskih sporazumih dogovorijo zunaj kakršnega koli nadzora.

Ključna teza Chomskega, ki se neposredno in deloma posredno, kaže skozi celotno besedilo, je, da se proces političnega odločanja odvija v centrih moči za zaprtimi vrati, daleč od dosega drugih, alternativnih političnih akterjev, kaj šele ljudstva. Politične institucije, politični voditelji in stranke zaradi različnih interesov, ki se v končni instanci venomer omejijo na logiko kapitala, niso pripravljeni pokazati nobene pripravljenosti na vlogo posrednika med državo in družbo. Če si izposodimo besede Hernana Ouinae, gre pri takšnih odločevalcih za »očitno nekompetentnost in nezadostno sposobnost ponuditi odgovore na množico problemov, ki zahtevajo nujno rešitev, tako z javnega in skupnostnega vidika«.

Možne rešitve oziroma alternative tako ni smiselno iskati v sistemu predstavniške demokracije. Chomsky s svojo anarhistično držo upravičeno prisega na ljudstvo oziroma družbena gibanja, ki so skozi zgodovino že nič kolikokrat pokazala, da posedujejo libertarni potencial in verjamejo v spremembe. Nenazadnje, človekove in druge pravice si je izborilo ljudstvo samo, podelil jih ni nihče. 

 

Ocena:8.5/10

 

Naključno iz Kšajtnih

Mesec v sliki, februar 2009
Rubrika: Ostalo
Februar je minil v znamenju pusta hrusta, mimogrede pa smo med drugim zaklali še prasico Pepo, obiskali Mallorco ter se za...
Miha Remec - Ostrostrelka (2008)
Rubrika: Knjiga
Pisatelj Miha Remec je v mojih očeh že od nekdaj bil sinonim za kvalitetno znanstveno-fantastično prozo.  Ko je leta 2006 pri...
John Frankenheimer - The Manchurian Candidate (1962)
Rubrika: Film
Manchurian candidate režiserja Jonathana Demmeja smo lahko gledali 4 leta nazaj, tokrat pa ne bomo govorili o njegovem, sicer povprečnem filmu,...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti