Bajta
Pirova sodba: Union Premium pivo PDF natisni E-pošta
Prispeval Marko Djordjević   
Petek, 01 Maj 2009 15:45
Union Premium pivo

UNION PREMIUM PIVO

Vrsta piva: svetlo pivo

Vrenje: spodnje

Alkohol: 5,3 %

Količina: 0,33 L (steklenica)

Priporočena temperatura serviranja: 7-10 °C

Priporočen kozarec: kozarec s pecljem z ožjim zgornjim delom, običajen pivski kozarec

Union Premium pivo je temno rumene barve, sprva rahlo neprijetnega vonja (industrijska konoplja in oster vonj po svežem hmelju), po nekaj minutah v kozarcu postane vonj prijetnejši, zaznamo nežen, sladek vonj po sladu. Ko ga nalijemo v kozarec, se naredi srednje velika pena, ki postopoma izginja. V ustih najprej občutimo rahlo gaziranost, občutek piva v ustih je kremast s srednje močnim telesom. Sledita grenkoben in sladek okus, ki se prepletata in tvorita kar dobro celoto. Enako velja za pookus, kjer se okusoma pridruži še rahla kislost. Pookus ne traja dolgo, prijetnost je povprečna.

Ocena

  • Videz (barva, pena): 3/5
  • Vonj (intenzivnost, všečnost): 2/5
  • Okus: 2/5
  • Pookus (prijetnost, trajanje): 2,5/5
  • Skladnost (splošni vtis vseh okusov): 2,5/5

  • Končna ocena: 2,5/5

Zanimivosti

  • Union Premium pivo je nekakšen dvojček Laško Cluba v smislu poimenovanja (kot t. i. premium oz. izvozno pivo) in namembnosti, vendar je precej boljši izdelek.
  • Začeli so ga izdelovati pred dvema letoma, je bolj gost od večine primerljivih slovenskih piv (12,5 % ekstrakta v sladici) in je tudi rahlo močnejši, ima namreč 5,3 % alkohola. Zanimivo je tudi, da nima dodanega čistega hmelja, ampak samo hmeljni ekstrakt.
  • Izdelan naj bi bil po nemškem zakonu o čistosti piva (t. i. Reinheitsgebotu), vendar Pivovarna Union ni napisala, po katerem (bila sta namreč vsaj dva). Zakon sicer zapoveduje, da spadajo med sestavine za pivo samo voda, slad in hmelj.

Dostopnost

  • Po meni znanih informacijah je pivo dostopno samo po nekaterih gostilnah v Sloveniji. Na Koroškem je denimo dostopno v Pop baru na Ravnah.

 

Preberite si vse članke iz serije! Uvod, izdelava piva od zrna do soda, kako piva predalčkamo, serviramo in hranimo ter razlago ocenjevalne metodologije.
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti