Bajta Zabava Na pivu z Markom Pirova sodba: Gösser dark

Naključno iz intervjujev in kolumen

Politično komuniciranje, mediji in volitve 2008
Tomaž Ranc, urednik časnika Večer | Sobota, 10 Maj 2008
Tomaž Ranc - Politično komuniciranje, mediji in volitve 2008 "Volivci pod Alpami so na volitvah že večkrat povedali, da raje obkrožijo povezovalne, nekofliktne, pozitivne kandidate. Lažnivce spregledajo, igralce kaznujejo. A kakšna je realnost nekaj mesecev pred volitvami? Politične stranke in konkurente, muči precejšnje medsebojno nezaupanje ..."

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Fotografski profil

Pasica
Pirova sodba: Gösser dark PDF natisni E-pošta
Prispeval Marko Djordjević   
Četrtek, 17 December 2009 21:25
Goesser temno

GÖSSER DARK

Vrsta piva: temno pivo

Vrenje: spodnje

Alkohol: 4,5 %

Količina: 0,33 L (steklenica)

Priporočena temperatura serviranja: do 6 do 10 °C

Priporočen kozarec: običajen pivski kozarec, "kregl" ali malo širši kozarec na nogi


Nalito pivo v kozarcu je rjave barve, naredi se srednje velika pena, ki prehitro izgine. Vonj je bolj šibek, vendar dokaj prijeten, sestoji pa predvsem iz sladkastih vonjav po sladu. V ustih najprej nastopi prijeten okus po sladu, vendar nato sledi nekakšen »šok« kislo-grenkega reznega okusa, ki dobesedno preseka prejšnjo prijetno sladkobo. Nato se vsi okusi zmešajo, nakar se jim pridruži še suh, rezen občutek v ustih (kot npr. po kakšnem suhem vinu, ali jabolčnem moštu). Telo piva je relativno šibko. Pookus je nadaljevanje zadnjih občutkov v ustih, je dokaj šibek, vendar traja kar nekaj časa.


Ocena

  • Videz (barva, pena): 2,5/5
  • Vonj (intenzivnost, všečnost): 2,5/5
  • Okus: 2,5/5
  • Pookus (prijetnost, trajanje): 2,5/5
  • Skladnost (splošni vtis vseh okusov): 5/10
  • Končna ocena: 2,5/5

Zanimivosti

  • “Bratec” svetlega Gösserja export, saj je tudi da namenjen izključno za izvoz. V Avstriji lahko dobite podoben zvar pod imenom Stiftsbräu.
  • Pri tem pivu sta zanimivi njegovi dve plati, saj je sprva dobro in prijetno, nato pa čisto spremeni okus in odtava v povprečje. Včasih to pove marsikaj o pivovarskih mojstrih…
  • Pri nekaterih pivih podaljšajo njihovo obstojnost z raznimi dodatki, ki naj ne bi vplivali na okus. Dotično pivo vsebuje askorbinsko kislino (vitamin C), katere kislost je zaznavna, kar pomeni, da ni dobro vpeta v pivo, saj ne paše k okusu…

Dostopnost


  • V nekaterih trgovinah (predvsem v Mercatorjih), v gostilnah ga še nisem zasledil.


Preberite si uvodne članke iz serije! Uvod, izdelava piva od zrna do soda, kako piva predalčkamo, serviramo in hranimo ter razlago ocenjevalne metodologije.

 

Zadnje objave na Bajti


megamalckovazabava2015utrinek.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Naključno naštrikana proizvajalca smeha

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti