Bajta Kšajtni Muzika Tadej Vesenjak - Samo Mrtve Ribe Plavajo S Tokom! (2008)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Tadej Vesenjak - Samo Mrtve Ribe Plavajo S Tokom! (2008) PDF natisni E-pošta
Prispeval Igor Papotnik   
Četrtek, 16 Oktober 2008 16:00

Tadej Vesenjak - Samo Mrtve Ribe Plavajo S Tokom! (2008) Primorci se lahko pohvalijo z Iztokom Mlakarjem, Korošci smo za svojega vzeli Milana Kamnika, Tadej Vesenjak pa s svojim prvim "dolgometražnim" izdelkom dokazuje, da lahko Prleki brez zadržkov širom Slovenije razglašajo, da tudi na njihovih tleh rastejo odlični kantavtorji.

V času, ko se umetno vzgojeni pop zvezdniki vedno bolj redijo ob pogači, je tistim, ki so se odločili, da ne bodo plavali s tokom, mogoče težko, ampak vseeno je občutek toliko boljši, če lahko ustvarjajo kar hočejo in kadar hočejo in se ob tem tudi dobro počutijo. Pri Tadeju lahko res opazimo, da ustvarja naprej za lastno zadovoljstvo in šele nato za ostale in da v glasbi zares uživa. Vse ideje in prigode mu je po nekaj letih koncertiranja, kljub mnogim težavam, le uspelo zbrati na enem mestu in z izdajo albuma je prišel čas, ko lahko svoje delo in svoj pogled na svet predstavi širši publiki, tudi tistim, ki se redkeje odločajo za obisk koncertov.
 
Njegov najnovejši in hkrati tudi prvi album, z naslovom Samo mrtve ribe plavajo s tokom! s 14 skladbami, ki skupaj trajajo nekaj več kot tričetrt ure, je dobrodošla svežina v našem glasbenem prostoru, kjer lahko uspešne kantavtorje naštejemo s prsti ene roke.
 
Pred nekaj meseci je Tadej Vesenjak nastopil v Koroškem mladinskem kulturnem centru Kompleks in pred nekajglavo množico, katere del sem bil tudi jaz, predstavil svoj spekter avtorskih pesmi in nas vse navdušil, saj nas velika večina do takrat zanj sploh ni slišala. Odločil se je tudi za zelo lepo gesto - preden je album zagledal luč sveta, je svoje delo preko svetovnega spleta delil čisto zastonj. Torej Tadej Vesenjak ni več popolni neznanec na naših tleh, saj smo ga pred časom precej obširno predstavili tudi na Bajti.
 
Tadej je "Singer-songwriter", po domače kantavtor, kar je recimo bolj ohlapen prevod, ampak pustimo podrobnosti. Ustvarjalec, ki potrebuje le svoj glas in kitaro, najbolj pomembno pa je seveda, da ima kaj povedati. Močno sporočilo je seveda zelo dobra kompenzacija za manjko ostalih članov skupine in ostalih inštrumentov. Samo mrtve ribe plavajo s tokom! se lahko pohvali, da ima poleg sporočila in kitare še več, Tadej je namreč snemal s petimi glasbeniki, ki mnogo doprinesejo k temu da album ne postane suhoparen in da zamisli, ki jih v živo predstavlja v solo izvedbi, tukaj dobijo še kakšno dimenzijo več. Torej mi in Tadej se lahko zahvalimo Boštjanu Imenšku in Andreju Boštjančiču na kitarah, Daniju Mariniču na harmoniki, Matjažu Krivcu na kontrabasu ter Andreju Hrvatinu na tolkalih.
 
Besedila, ki jih slišimo na albumu so v prleškem dialektu in večinoma govorijo o problemih, ki se dotikajo avtorja in nas vseh. Govorijo o težavah povprečnega človeka, o trenutnem stanju v naši domovini, pri nekaterih skladbah pa zasledimo pa tudi iskreno samorefleksijo. V Tadejevih besedah se lahko najde marsikdo in prizna, da ima podobne probleme kot so tile, ki so izpostavljeni na albumu, kar celotni zadevi doda nekakšno domačnost in toplino ob poslušanju in čeprav avtorja osebno ne poznamo, se nam zazdi, da je naš stari znanec.
 
Tadej Vesenjak se na Koroško ponovno vrača v petek 17.10. ob deveti uri zvečer in to znova v KMKC Kompleks, na Ravnah na Koroškem, kjer si lahko vsi, ki ste vsaj malo firbčni po prebranem in ste pripravljeni mladim ustvarjalcem z vizijo dati priložnost, ogledate njegov nastop v živo. Saj veste kako je, težko je v mrtvo zadevo kot je cd plošček, vnesti tisto mero entuziazma in karizme, ki jo premore nastop v živo. Tadej bo vašega obiska zagotovo vesel.


Ocena: 8/10

 

Naključno iz Kšajtnih

Evald Flisar - Mogoče Nikoli (2007)
Rubrika: Knjiga
Prekmurski pisatelj Evald Flisar nadaljuje s svojim izrazito plodovitim pisateljskim delom. Po uspešnicah Velika žival samote in Čaj s kraljico je...
Bajtin TV napovednik (od 13. do 20. marca)
Rubrika: Bajtin TV napovednik
Pred vami je nov Bajtin TV napovednik, tokrat od tega do naslednjega petka. Roko na srce, ta teden ne prekipeva z...
Potopis: Vietnam - Mavrična dežela - drugi del - Stran 2
Rubrika: Potopis
Stran 2 od 3SAJGON (HO CHI MINH CITY)Sajgon je južna prestolnica Vietnama, ki nosi tudi ime Ho Chi Minh po velikem...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti