Bajta Kšajtni Muzika ŠKM Banda - Šamar Janka (2008)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
ŠKM Banda - Šamar Janka (2008) PDF natisni E-pošta
Prispeval Savo Radjenovič   
Torek, 22 April 2008 02:00
ŠKM Banda - Šamar Janka (2008)Po narodnem heroju poimenovana zasedba Štefan Kovač Marko Banda so zagotovo še en presežek iz v zadnjih letih že zastrašujoče plodnega Prekmurja. Povsem instrumentalni kvartet fuzije rocka in jazza, začinjenega s segmenti blagodejnega hrupa z izrazitim potencialom, da stopi med prvoligaše »postrocka« ali kakorkoli imenujete to veliko telo povsem sferične glasbe. Najprej naj priznam, da sem tale »prekmurski« plošček v za to namenjeno aparaturo vstavil s precejšnjo mero napetosti in skepticizma.

Napetosti zaradi velikih pričakovanj, ki so jih vame zasadili z izjemnim nastopom, katerega sem imel nedavno priložnost spremljati v KMKC Kompleksu na Ravnah na Koroškem. Skepticizem pa je rezultat zelo pogostega pojava v glasbi, nezmožnost skupine in njihovih aranžerjev, studijskih mojstrov, da njihovo energijo in moč iz živeče celote spravijo na glasbeni medij. Ta pojav je še pogostejši v svetu »postrocka«, torej v žanru, ki je praviloma oskubljen vokala in posledično globine besedil, zgodbe. Zgodbo v tem primeru pripoveduje sinergija zvokov, ki pa je logično (ob uigrani zasedbi) močnejša v živi atmosferi, ob dobremu ozvočenju, kjer svoje doda še vizualni čut.

Da je bil strah odveč, je bilo jasno že po prvi minuti poslušanja, ki me je lahkotno posadila nazaj v naslonjalo ter me za precej prekratke dobre pol ure potisnila v sferičnost sozvočja, kjer je najpametnejša stvar, ki jo lahko napraviš, da zatisneš oči in se zakleneš pred ostalim svetom. Zbudiš se osvežen in pomlajen.

Prekmurski kvartet, torej bobni, dvoje električnih ter bas kitara, nas uspešno popelje po svoji poti rocka, postrocka z občutnimi primesmi jazza in taktnimi vložki noisa, katerega naključni popotnik je lahko prav vsak, ki se pusti zapeljati tej vokalov slečeni glasbeni zvrsti, ki je, ponovno poudarjam, izrazitejša na koncertnih odrih, in ŠKM banda so po mojih izkušnjah trden dokaz le-tega. Pohvaliti je vredno za ta žanr relativno kratkost komadov. Mnogi v želji po globljem izkustvu idejo vlečejo do epskih razsežnosti, kjer jih končno velika večina zvodeni. Če bi iskal podobnosti in umeščenost v svetu rocka, ne bi mogel mimo kanadskih velikanov Do Make Say Think, ki pa so s širšo paleto glasbenih instrumentov, predvsem zastopanostjo saksofona, le nekoliko silnejši. V misel se prikrade še eno veliko ime, David Pajo alias Papa M, ameriški glasbeni garač, član mnogih zasedb in projektov po celotni zemeljski obli. Morda bi bila primerjava z njim bolj na mestu, predvsem s samostojnimi projekti in njegovo škotsko zasedbo Eska. Kljub vsemu ŠKM banda vozi po povsem svoji cesti, ki ji zaenkrat ni videti konca.

Okrcati gre morda dolžino albuma, ki sicer zajema zavidljivih enajst komadov, vendar dobre pol ure, kolikor traja album, najbrž težko zadosti glasbe željne sladokusce. Jaz osebno kličem po več, a več je pogosto preveč, zaradi česar bi se ta element morda lahko izkazal kot zelo dobra poteza. Prav tako se včasih zdi, da kakšen komad ne doseže svojega potenciala, vendar so to malenkosti, ki jih zamegli sam užitek prepuščenosti v harmonijo zvokov, ki te vsaj za ta kratek čas osvobodijo vseh verig tega sveta.

Slovenija je torej poleg solidnih Coma Stereo in fascinantnih Ruins Matador v teh okvirih bogatejša še za eno ime, ki se lahko postavlja ob bok največjim.


Ocena : 8/10

 

Naključno iz Kšajtnih

Slavica Klančnik, profesorica
Rubrika: Kulturniški profili
  Slavica Klančnik je prof. angleškega in slovenskega jezika na OŠ  Prežihovega Voranca in  vodja  projekta Zdrava šola. Mlade spodbuja...
Bajtin TV napovednik (od 2.5 do 8.5)
Rubrika: Bajtin TV napovednik
Preživeli smo Dan boja proti okupatorju in Pahorjev dolgovezni govor na tej slavnostni prireditivi. Ognje je pogasil dež, delavci, ki so...
Paul W.S. Anderson - Death Race (2008)
Rubrika: Film
Film je postavljen v bližnjo prihodnost. Nekdanjega dirkača po krivem (le kako drugače?) pahnejo za rešetke. Jensen Ames  (Jason Statham) ostane...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti