Bajta Kšajtni Muzika Queens Of The Stone Age - Era Vulgaris (2007)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Queens Of The Stone Age - Era Vulgaris (2007) PDF natisni E-pošta
Prispeval Luka Pernek   
Ponedeljek, 24 Marec 2008 01:00

Queens Of The Stone Age - Era Vulgaris (2007)Novi album skupine Queens Of The Stone Age z imenom Era Vulgaris bi se v abstrakciji, sploh za privržence industrijskih zvokov, stereo-efektov ter distorziranih vokalnih linij, ki barvajo ˝undergroundovsko˝ družbeno kritiko, lahko brez slabe vesti razumel dobesedno kot opomin, da je era, ki jo piše sedanjost z okolico, surova do flore in favne, tako na štirih kot na dveh nogah. Čeprav fantje po eni strani opominjajo in žugajo pa po drugi strani v pomanjkanju upanja pravijo, da resnica tako ali tako preveč boli, zato naj jo tisti, ki jo pozna, odnese kar s sabo v grob!


Josh Homme, kitarist in pevec, kurjač za pečjo parnega stroja, ki poganja kolesje filozofskega sistema Kraljic iz kamene dobe, je začel svojo glasbeno pot v precej znani pravtako alternativni skupini Kyuss. Kot edini obstoječi in gonilni član skupine Queens of the stone age je preklop na kultni nivo dosegel predvsem z albumom Songs for the deaf iz leta 2002. Skozi 6 izdanih albumov se industrijskost zvoka, alternativnost in kritika družbe le še stopnjujejo. V tem obdobju, naj omenim le kot zanimivost, pa se je v bendu zvrstilo kar ducat in pol dobrih glasbenikov, med njimi tudi bobnar Dave Grohl, bivši bobnar skupine Nirvana in zdajšnja gonilna sila skupine Foo Fighters. Razlog za tako pogoste menjave v bendu ostaja neznan. Lahko le sklepam, da Josh želi v vsak nov projekt pridobiti nekaj svežega, drugačnega in novega, in skorajda prepričan sem, da tu ne gre za konfliktnost, ali pač?!
 
Kot že cela diskografija benda tako tudi ta album ohranja status popolne izoliranosti v smislu revolucionarnosti in novosti na trgu alternativne glasbene scene, zato zelo težko potegnemo smernice, izhodišča, vplive in vzporednice z ostalimi junaki, ki se pravtako kot Qotsa borijo za to, da njihovo delo vzdrži umetniško kritiko.

Na zgoščenki lahko slišimo povsem inovativne in kreativne ideje v obliki kitarskih stereo-efektov, zvokov tovarniškega materiala, jekla, ki se zlivajo v surove ritme in jim dajejo zven, distorziranih vokalnih linij, ki s tem definitivno ne izgubijo na sporočilnosti, temveč se poleg tega v smislu funkcije glasbila še bolj pripnejo na aranžma. Album je precej temačen, ker fantom očitno teče kislina po žilah in ker iz višine v prvoosebnem nagovoru tretje osebe, ki jo pogosto pooseblja družba, v obliki nekakšnih moralij, skozi zobe sikajo o družbeni prostituciji in rišejo realnost s personifikacijami subjektov ˝undergrounda˝. Lahko bi celo rekel, da me malo moti, ker je zgoščenka v družbi popolnoma neposlušljiva, saj zahteva popolno zbranost in pozornost na detajle, ki vedno igrajo neko pomensko ali vsebinsko vlogo. Skratka, album je pravi balzam za našpičena ušesa in ostre misli, ko se sami vozite v avtu vsaj dobre pol ure.

Na zgoščenki boste našli enajst skladb, med katerimi se komaj najde kakšna, ki bi ji lahko pripisali baladno fasado, ampak saj se tisti, ki smo ali še boste prijeli ta cede v roke, popolnoma zavedamo, da to ni hedonistični pop in da ob poslušanju takšne glasbe verjetno ne bomo igrali monopoli, ali pa morda prav to?! Toplo priporočam v poslušanje!

 

Ocena : 7,5/10

 

Naključno iz Kšajtnih

Blind Hate - Graveyard Of Hopes (1997)
Rubrika: Muzika
Po dobrih desetih letih eksistencialistična beseda in zlomljeno srce še vedno stojita pred kuliso glasbe, ki je takrat za las zamudila...
Velvet Revolver - Contraband (2004)
Rubrika: Muzika
Contraband je prvi album superskupine, ki je nastala iz bivših članov skupin Guns N' Roses (Slash, McKagan), Stone Temple Pilots (Weiland),...
Intervju: Jesse "The Devil" Hughes
Rubrika: Muzika
Jesse "The Devil" Hughes, frontman Eagles of Death MetalSe spomniš svojega zadnjega nastopa v Sloveniji?Seveda se spominjam človek, bilo je noro!Kaj...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti