Bajta Kšajtni Muzika Queen + Paul Rodgers - The Cosmos Rocks (2008)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Queen + Paul Rodgers - The Cosmos Rocks (2008) PDF natisni E-pošta
Prispeval Luka Pernek   
Petek, 19 December 2008 11:00
Queen + Paul Rodgers - The Cosmos Rocks (2008)Če združiš legendo z legendami, dobiš "kozmičen rock", ki vsebuje retrovizijo in pionirskost z imenom Queen + Paul Rodgers. Govorim o novem ploščku skupine Queen in pevca skupine Free z domiselnim imenom The Cosmos rocks. Kljub dobremu poskusu šabloniranja hitov iz časa Freddija Mercuryja pri nekaterih skladbah pa novi Queeni le ne dosežejo takšne pompoznosti, melanholije in psihedeličnosti ter niso tako šamanski kot Free, kar pa ni nujno slabo.
 
Mislim, da je bistvo pri poslušanju omenjene ekipe prav v tem, da jih ne smemo primerjati s preteklostjo, niti ne s Freddijem niti s starimi dobrimi Free. Kajti prav s tem materialom, ki je nastal neodvisno od "večnih", so stari mački na področje rocka prinesli spet nekaj svežega in to je dokaz, da so se začutili na popolnoma nov način. Še vedno generični rock tokrat vsebuje tudi določene vokalne efekte, popolnoma novodobne klaviature in je produkcijsko perfektno dovršen. Da se razumemo, še z blatom v ušesih bi namreč zaznal, da ta violinski zvok doma kostumizirane kitare prihaja izpod prstov gospoda Briana Maya in enako lahko trdim za karizmatični glas Paula Rodgersa, ki po vsakem koncu katerekoli pesmi kar odjekne v vsem znan hit All right now. Gre za star recept z moderniziranimi sestavinami, ki ohranja tradicijo in je dosegel novo dimenzijo. Naj omenim, da se tega novega osvajalskega pohoda ni udeležil sramežljivi John Deacon, basist originalne zasedbe Queen, seveda pa na fotografijah promocijskega materiala ponosno pozira bobnar Roger Taylor, ki z Mayem sodeluje že od skupine Smile, ki se je zgodila pred originalnimi Queen.

Skratka novi Queen se ne bojijo biti drugačni, niti se ne bojijo biti podobni sami sebi, zato na novem albumu včasih kar ironično obtežijo skladbe z nam že poznanimi ritmičnimi segmenti iz starejših hitov kot je naprimer We will rock you. Saj se spomnite tistega ritma, ki se ga vsak bobnar najprej nauči!? Besedila so precej enostavna, a pomenljiva. Tematika se giblje od ljubezenske pa tja do družbene kritike v smislu črednosti naroda, ki živi le za to, da pokažejo svoje butaste face na televizijskih ekranih in bognedaj še kaj več.

V kolikor so Queen že nekajkrat po smrti Freddija Mercuryja navduševali svoje oboževalce s koncerti, kjer so z znanimi imeni kot so Elton John in George Michael za vsako ceno oživljali Freddija, pa je bil Paul Rodgers do sedaj sigurno najboljša in najunikatnejša nadomestitev.

Na trenutni evropski turneji preigravajo poleg novih tudi stare hite. Za nepoboljšljive nostalgike pa se pri neponovljivi Bohemian rhapsody na platnu pokaže tudi Freddie, ki skupaj s Queen nesmrtno odpoje to veličastno skladbo.


Ocena : 9/10

 

Naključno iz Kšajtnih

Urša Cerar - Izbor pesmi iz zbirk Sanjarije in Pisarije
Rubrika: Leposlovne objave
Urša Cerar - Izbor pesmi Izbor pesmi iz zbirke Sanjarije, ki je v pripraviMENI ŽIVLJENJAZa glavno jed naročam možgane z...
David Fincher - Zodiac (2007)
Rubrika: Film
Triler o lovu na enega zloglasnejših morilcev prejšnega stoletja, ki je ob koncu šestdesetih in v sedemdesetih ustrahoval prebivalce San Francisca...
Potopis: Budimpešta - drugi del
Rubrika: Potopis
Kako je trojica RM, DB in GG proslavila Kristovo rojstvo, si lahko na spodnjem naslovu preberete v prvem delu potopisa oz....
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti