Bajta Kšajtni Muzika Psycho-Path - The Ass-Soul Of Psycho-Path (2008)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Psycho-Path - The Ass-Soul Of Psycho-Path (2008) PDF natisni E-pošta
Prispeval Igor Papotnik   
Petek, 23 Maj 2008 13:52

Psycho-Path - The Ass-Soul Of Psycho-Path (2008)Peti studijski izdelek slovenske skupine Psycho-Path, z naslovom The Ass-Soul of Psycho-Path, izdan marca 2008, je sestavljen iz enajstih avtorskih komadov, ki skupaj za malenkost presežejo eno uro. Tistemu, ki ga poseduje, že sama naslovnica zgoščenke da vedeti, da lahko pričakuje nekaj ne povsem vsakdanjega in vzbudi tisti občutek otroškega pričakovanja že pred tem, ko plošček sploh vstavi v aparat in se prvič prepusti glasbi. Ko so Josh Homme in njegovi somišljeniki iz skupine Kyuss v začetku devetdesetih let začeli s svojim preigravanjem do takrat neuveljavljenih ritmov, se verjetno nikakor niso zavedali, da bodo močno vplivali na nadaljnji razvoj alternativne godbe in celo posegli v naš mali podalpski prostor. Tako imenovani stoner rock ali desert rock  je posebna oblika alternativnega rock žanra, pri kateri s ponavljajočimi kitarskimi riffi dobimo nek »groove« občutek in dosežemo stanje odmakjenosti od realnosti.

Psycho-Path so skozi vso svojo kariero bili malo drugačni od tipičnih »stonerjev«, ampak je v njihovih skladbah vseeno čutiti velik vpliv ravno tega žanra, zaradi odličnih kitarskih vložkov in dodelane ritem sekcije. Vokalistka s svojim melanholičnim, a hkrati udarnim načinom petja, ki je po mojem skromnem mnenju zelo podoben vokalu Melisse Gaboriau Auf der Maur, ki je najbolj znana kot bivša basistka zasedbe Smashing Pumpkins, doprinese tisti »cutting edge« , ki naredi vso stvar še toliko bolj edinstveno.

Zenkrat dovoj hvale in še malo vpogleda v Ass-Soul of Psycho-Path. Ljubitelji kitarskega »ruženja«, ki radi poslušate glasbo na glas in ste naveličani brezumnih pop-rock zadev preko luže in tudi pri nas, ampak obenem ne prisegate na »trotl« ritme na prvo žogo, boste pozitivno presenečeni nad idejno in izvedbeno presenetljivo dobrim albumom, ki je verjetno poleg redkih muh enodnevnic žanrski unikat v Sloveniji. Album je bil izdan pri založbi Moonlee Records in čeprav vsi člani skupine stojijo za DIY (Do It Yourself) ideologijo, je izdelek dodelan, s tem mislim produkcijo in sam izgled bookleta, ki je res izdelan kot se šika, kar mnogim DIY zagretežem včasih ne uspe tako dobro, kot so upali. Čeprav živimo v času, kjer je internet na vsakem koraku, pa vseeno pogrešam besedila pesmi v bookletu, kot je to nekoč bila praksa, ampak to je čisto postranska stvar.

Zmotil me je mogoče občutek, da nekaj manjka, ampak to se mi ponavadi zgodi pri vseh odličnih cd-jih in ta občutek kratkomalo izgine po nekaj ponovnih poslušanjih. Okaral bi mogoče samo to, da skupina poseduje samo myspace stran, ni pa ne duha ne sluha o kakšni domači spletni strani skupine. Še zadeva, ki je mogoče malo kaprica z moje strani, v oči mi je že pri prvem poslušanju padla dolžina nekaj komadov, ker krepko presežejo tiste 4, 5 minut, ki so v navadi pri tovrstnem žanru. Takšne skladbe lahko zelo načnejo in predrugačijo sam potek poslušanja od začetka do konca in lahko drugače soliden album precej razvodeni, kar se na srečo v tem primeru ni zgodilo. Na to lahko gledamo tudi v čisto drugačni luči in priznamo avtorjem, da se ne držijo ustaljenih smernic in ves čas raziskujejo nove poti. Predam vam v presojo. Ni veliko perfektnih albumov, na katerih so čisto vsi komadi brezmadežni. In sami veste, kdo lahko prvi vrže kamen.

Nazadnje sem zasedbo Psycho-Path v živo videl kot predskupino Queens of The Stone Age v ljubljanskih Križankah in dejstvo, da če nastopaš pred QOTSA, pomeni, da nekdo si. Psycho-Path v alternativnih vodah seveda nekaj pomenijo, saj so sodelovali z mnogimi zvenečimi imeni iz vsega sveta. Tu pa spet zbode dejstvo, da so Psycho-Path zelo ubogo zastopani po raznih internetnih straneh (še posebej bi pričakoval večjo pokritost na slovenskih spletnih straneh) in bi si vsekakor zaslužili večjo medijsko pozornost. Mogoče pa v prihodnosti.
 
Psycho-Path, two thumbs up.

 

Ocena : 8,5/10

 

Naključno iz Kšajtnih

Primož Karnar - Dnevnik Na Bone
Rubrika: Leposlovne objave
Primož Karnar - Dnevnik na bone Gostilna Lovec, 16. 1. 2006, 13.10Ko sem se sprehajal od Študentskega servisa na Borštnikovem...
Marko Naberšnik - Petelinji Zajtrk (2007)
Rubrika: Film
Proti koncu januarja je film Petelinji zajtrk, sicer ekranizacija istoimenskega romana Ferija Lainščka, po gledanosti prehitel še Kajmak in marmelado in...
Fotoreportaža: Rammstein goreli v Zagrebu
Rubrika: Potopis
Ura je 17:20, ko prispemo v Zagreb ... Parkiramo avto in obvezni obiski WC-ja, malica in nekaj osvežitve. Čas je, da...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti