Bajta Kšajtni Muzika Piksna - Kolaž (2007)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Piksna - Kolaž (2007) PDF natisni E-pošta
Prispeval Tadej Breznik   
Petek, 14 Marec 2008 20:00

Piksna - Kolaž (2007)Končno, bi rekli nekateri. Izdelek Piksne z naslovom Kolaž je prišel na dosego rok. Čisti rock, oziroma rock'n'roll, recept za povišanje pulza. Njihov prvenec, dojenček pod okriljem svojih staršev, ki ga skrbno vzgajajo, iskreno rečeno – obeta. Kolaž pa hkrati ni navaden rock album, ampak je skupek mnogih idej, zlitih v obliki glasbe. Glasbe, ki pritegne.

»Frišna« skupina Piksna je izdala album. Fantje so izdali album z imenom Kolaž pri založbi Sazas Multi Records. Primerno. Beseda kolaž naj bi označevala delo sestavljeno iz več delov. Pri Piksni pa bi morda lahko uporabili besedno zvezo »doživljanje pesmi kot slike« - kolaž. Vsaka skladba nam pove določeno zgodbo, podprto s prvinami rocka in kitarskimi riffi, ki dopolnjujejo celoto zgodb zbranih na tej zgoščenki polnih balad kot tudi adrenalina vzdigajočih se komadov. Na njej najdemo enajst avtorskih pesmi (če odštejemo  četrti instrumentalni in trinajsti ponarodeli štiklc), katerih besedila sta napisala Luka Pernek in Boris Strmčnik. V besedilih se lahko najde marsikdo, saj so prežeta z ljubezensko motiviko, hrepenenjem po za vedno izgubljenem ("če bil je zadnji, zadnji bo ostal – poljub" v pesmi Poljub, ter The oak, ki je posvečen Klemnu Lamprehtu), z jasnim pogledom na svet, nabit s takšnimi in drugačnimi čustvi, ki jih premore človeški um ter srce. Na zgoščenki pa najdemo tudi par skladb v angleškem jeziku, kar morda nakazuje na to, da fantje ciljajo tudi na tujino, ali pa da je bila angleščina v danem trenutku res najboljše izrazno sredstvo.   Skladbe so bile posnete v studiu Puzzle pod taktirko Dejana Dimca, ki je spremenil vsako malenkost na albumu v sozvočje harmonije. Občutek na albumu je pristen prav zaradi benda samega, kjer je svoj pečat zagotovo pustil tudi Matej Podričnik, kot nekdanji basist, s tekočimi bas linijami, ki zapolnjujejo praznine (čeprav je teh le malo in je v ospredju kitara). Skladbe pa prav tako dopolnjujejo tudi gostujoči glasbeni gostje, kot so Gory's brass orchestra ter Nina Miglič.

V času daleč vnaprej predvidljivega in formuliranega, so našli svoj zvok, razpoznaven med tisočimi, ki vedo kaj poslušajo. Izdaja tega albuma je privlačna za vse, ki umirate za zvokom kitar, ki se prepletajo v melodijah balad kot tudi trših riffov. Nedvomno so svežina na trgu, upajmo da se bodo uspešno tudi tržili. Moji favoriti na plošči so vsekakor Senca, pa ...in oblačno je nebo, Poljub in A'lahk?, kjer pride Piksnina odkritosrčnost, spontanost in glasbena iskrenost   najbolj do izraza.
 
Vsekakor imamo opraviti s svežim, iskrenim, glasbeno neoporečnim glasbenim izdelkom, narejenim z občutkom, bistrino duha in veliko mero umetniške senzibilnosti. Ali kot bi rekla Piksna sama: "imamo umetnost, da ne bi poginili od resnice" (Friedrich Nietzsche).


Ocena : 8,5/10

 

Naključno iz Kšajtnih

Darren Arronfsky - The Wrestler (2008)
Rubrika: Film
Mickey Rourke, ki brez dvoma odigra svojo življenjsko vlogo in bi se lahko od filma za vedno poslovil povsem mirne vesti,...
Amy Berg - Deliver Us from Evil (2006)
Rubrika: Film
Dobitnik nagrade za najboljši dokumentarec leta 2006 na filmskem festivalu v Los Angelesu. Ena bolj pretresljivih in šokantnih zgodb našega časa,...
Strip - V Bajti (št.3)
Rubrika: Ostalo
STRIP - V BAJTI (številka 3)
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti