Bajta Kšajtni Muzika Milan Kamnik - Gnar (2006)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Milan Kamnik - Gnar (2006) PDF natisni E-pošta
Prispeval Tit Borstner   
Ponedeljek, 14 April 2008 02:00
Milan Kamnik - Gnar (2006)Zadnji album koroškega kantavtorja je izšel  decembra leta 2006. Gnar se je pojavil po dveh letih od njegovega zadnjega albuma z naslovom Brez narečja ni jezika. Kamnik tudi pri zadnjem izdelku ostaja zvest koroškemu narečju in country melodijam s komičnimi in vsakdanjimi besedili. Koroški trubadur skozi besedila komično prikazuje preprosto življenje v tem delu Slovenije. Milan Kamnik, rojen leta 1956 v Slovenj Gradcu, se z glasbo ukvarja že mnogo let. Preizkusil se je s petjem v pevskem zboru, z igranjem v lokalnih zasedbah, z žal pokojnim Tonijem Apohalom je sodeloval v zelo uspešnem duetu Duo Kora, ki so ga nekateri primerjali z “nekoliko“ slavnejšim duom Simon in Garfunkel, in seveda v samostojni glasbeni poti, pri kateri vztraja še danes. Milan je skozi leta postal tudi del obveznega repertoarja koroških študentskih zabav, kjer vsako leto znova in znova spravlja koroške študente v delirij.

Zadnji album koroškega kantavtorja nosi naslov Gnar. Na njem najdemo enajst pesmi. Kamnik tudi v tem izdelku ne odstopa od svojih začrtanih mej, razen pri zadnji pesmi, ki jo je zapel v duetu s svojo hčerko in nosi naslov Mladosti ne dam.  Stil albuma je poseben in predvsem Kamnikov, kar daje čar vsem izdelkom, pod katere se je podpisal avtor.

Naslov albuma je povezan z nenehno težavo kantavtorjev z denarjem, saj so za svoje ustvarjanje preskromno nagrajeni, vendar na srečo to ne vpliva na produktivnost koroškega glasbenika. Kamnik spontano in preprosto prenaša sporočilo skozi svojo uporabo koroškega narečja in z motivi iz vsakdanjega življenja. Z duhovitimi besedili in svojim rahlo hripajočim glasom razvname vsakega poslušalca. Njegovo pisanje in petje besedil v narečnem jeziku pa lahko otežuje razumevanje pesmi poslušalcem, ki ne poznajo (specifičnega) koroškega narečja.

Že uvodna pesem nam prikaže avtorjevo navezanost na Koroško in njene lepote. Refren prve pesmi  "Moja dolina, rad sem tvoj, tu sem ostal, tu dom je moj.” to več kot potrjuje. Naslov  pesmi Od Pece do Pohorja lepo ponazori njegovo videnje mej koroške pokrajine.  Na albumu pa ne manjka niti duhovitih "Brez gvave po sveto pa hodet ne smieš, ko n'č nisi vuržeh, ti najdejo grieh”. To je del besedila pesmi, po kateri je dobil ime tudi celoten album Gnar. V nadaljevanju te pesmi razkrije ljudsko modrost ali zdajšnjo realnost: “Je svabš kure krast, ko pa firme pa banke.” Osebnoizpovedne, družbenokritične pesmi nam predstavijo koroški vsakdan ali pa nas popeljejo v čisto druge svetove. Kamniku pa tudi aktualne teme niso tuje, v pesmi Majkeb'r opozarja na problematični prohibicijski Kebrov zakon, saj si jutranje kave enostavno ne predstavlja brez kapljice žgane pijače. Na albumu najdemo tudi pesem Znucan rukzok, s katero je Milan zmagal na Narečni popevki leta 2004.  Njegove pesmi nas ne glede na sporočilo popeljejo drugam, v nek lepši čas.

Kamnikove pesmi iz prejšnjih albumov so skoraj ponarodele in niti malo ne dvomimo, da se  to ne bo zgodilo tudi pri zadnjem njegovem izdelku. Le malokdo ve, da je Milan nastopil tudi v zelo priljubljeni oddaji Izštekani na Valu 202 in tam tudi navdušil, sodeloval na večih Narečnih popevkah in tam prejel nagrade. Ne smejo biti samo Primorci ponosni na svojega kantavtorja Iztoka Mlakarja, tudi Korošci smo lahko ponosni na svojega Milana Kamnika in upajmo, da nas bo v prihodnosti razveseljeval še z mnogimi dobrimi pesmimi in albumi.


Ocena : 7/10

 

Naključno iz Kšajtnih

Strip - V Bajti (št.3)
Rubrika: Ostalo
STRIP - V BAJTI (številka 3)
Tatjana Kokalj - Zajec Emil na počitnicah (2009)
Rubrika: Knjiga
Tatjana Kokalj, pisateljica in profesorica razrednega pouka, je avtorica številnih del za otroke in mladino: Abeceda na potepu, Danes nastopamo, V...
Potopis: New Mexico
Rubrika: Potopis
New Mexico – dežela na videz neskončno dolgih cest, redkih, a zelo posebnih znamenitosti ter daleč od masovnega turizma Nova Mehika je...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti