Bajta Kšajtni Muzika Laibach - Volk (2006)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Laibach - Volk (2006) PDF natisni E-pošta
Prispeval Igor Papotnik   
Ponedeljek, 21 April 2008 02:00
Laibach - Volk (2006)Po skoraj treh desetletjih delovanja in po več kot dvajsetih izdanih albumih je tukaj najnovejši izdelek skupine Laibach z naslovom Volk. Ne volk kot strah vzbujajoča žival, ampak volk kot narod in to je tudi koncept tega albuma. Narodi imajo svoje simbole, svoje običaje in živijo znotraj struktur, ki se imenujejo države. Države imajo svoje himne, tukaj pa pridejo na vrsto Laibach in nam ponudijo svojo vizijo že obstoječih državnih himn. Laibach prebivajo v državi, ki so jo ustanovili sami. Provokativna in kontroverzna ob svojem rojstvu zaradi svojih simbolov je še vedno zatočišče raznim umetnikom. NSK (Neue Slowenische Kunst), imaginarna država v času z lastno mitologijo buri duhove že vrsto let in pri ljudeh odpira dvome o tem, kaj in kdo Laibach sploh so, za katerimi ideologijami se skrivajo in kakšno je njihovo politično prepričanje.

Volk je konceptualni album, ki vsebuje trinajst himn držav iz vsega sveta in tudi himno NSK. Načrt za album  je preprost. Vzemi himno ene izmed velesil ali kakšne druge tako ali drugače zanimive države in naredi priredbo. Vsak, ki pozna prejšnje albume ali vsaj nekaj pesmi skupine Laibach ve, da so prav oni mojstri predelav znanih melodij v prepoznavno Laibachovsko zveneče simfonije. Obstaja ogromno "cover" bandov, ki preigravajo priredbe znanih skupin, bi porekel nekdo, ki ni seznanjen z njimi. Krepko bi se zmotil. Laibach ne spadajo med klasične imitatorje, ampak s svojim  vokalom, industrial tektoniko, totalitarnim ritmom in s samo idejo predrugačijo original do meje skoraj nerazpoznavnega. Priredba, ki postane avtorsko delo. V vsaki od njihovih himn pa je seveda še vedno zaznati melodijo originalne himne.

V svetu, kjer se dogaja mnogo napak in krivic, kjer mnogi še vedno slepo sledijo državnim simbolom in se nikoli ne vprašajo, za kaj se zavzemajo, ko vstajajo pri znani melodiji njihove države, je edino, kar Laibachom preostane, da na nekatere države in njihove pretekle in sedanje napake gledajo skrajno kritično. "How blind can you get For your country - right or wrong, America - the melting pot!"

Začne se s himno Nemčije, konča pa s himno NSK. Vmes nas čakajo himne ZDA, Rusije, Anglije, Kitajske, Izraela in ostalih stvariteljev "svobodnega" sveta. Koncept uporabe himn za album se sprva zdi skrajno posrečena ideja, a ljubitelji skupine Laibach ostanejo rahlo razočarani, saj zaradi konceptualne naravnanosti nekatere pesmi zvenijo zvodenele, in prave Laibach, ki smo jih vajeni, zasledimo le na določenih mestih. Roko na srce, kdo razen Laibachov lahko ustvari album, ki v celoti bazira na himnah in vseeno omehča srca poslušalcev in kritikov? Zelo poslušljiv album, še posebej po več ponovnih sprehodih skozi vse skladbe, nekatere si res zaslužijo aplavz in vse pohvale. Poleg vokalista Milana Frasa zasledimo še mnogo ostalih back vokalistov, ki mnogo prispevajo k temu, da določene pesmi zvenijo res veličastno.

Himna, ki se dotakne nas, Slovania, je priredba nam vsem znane melodije Hej, Slovani in če je še niste uspeli slišati, si jo brž priskrbite, saj od vsega slišanega na albumu po mojem mnenju najbolj pozitivno izstopa.


Ocena : 7,5/10

 

Naključno iz Kšajtnih

Potopis: Južna Amerika, Argentina, drugi del
Rubrika: Potopis
Jasmina in Aljoša sta lani na potovanju po Južni Ameriki, med 12.3. in 14.8., obiskala Argentino, Bolivijo, Peru in Čile. V...
Foto-zgodba: Toskana, tretji del
Rubrika: Potopis
Zadnji, tretji del velikonočnega potovanja po Toskani. Zamudniki si lahko prvi del ogledate na tem (potopis/foto-zgodba-toskana-prvi-del) naslovu, drugega pa na tem...
Tjaša Razdevšek, pesnica in voditeljica
Rubrika: Kulturniški profili
  Tjaša Razdevšek je uspešna pesnica, voditeljica literarnih večerov in prepoznaven glas na Koroškem radiu.  Ima tudi bogate izkušnje z...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti