Bajta Kšajtni Muzika Fatter Than Albert - The Last Minute (2008)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Fatter Than Albert - The Last Minute (2008) PDF natisni E-pošta
Prispeval Davorin Petek   
Torek, 23 December 2008 14:00

Fatter Than Albert - The Last Minute (2008) Kaj ima New Orleans ponuditi poleg klavrne izkušnje z orkanom Katrina, Mardi Grasa in zibelke jazza? Pravilni odgovor je seveda ska-core band Fatter Than Albert. Ta je pred kratkim izdal svoj drugi album The Last Minute, ki nam postreže s takšno glasbeno raznolikostjo, ki doslej v tem žanru še ni bila slišana. Kako prežvečen ska-punk narediti svež in edinstven? Fantje so očitno našli pravi recept…

 

 

Lokal. Znanca A in B razpravljata o boljših albumih zadnjega časa.

A: Album The Last Minute vsebuje odličnih devet pesmi...

B: Halo! Kaj se pa greš? Od kdaj pa skupek devetih pesmi zadošča izrazu »album«? In to v zvrsti, ki slovi po krajših pesmih? Ali ne bi bilo bolj smiselno, če bi se ta izdelek imenoval The Last Minute EP?

A: Nekatere pesmi so vse prej kot kratke. Celoten album pa je dolg solidnih 30 minut…

B: Ti je veseli december že kar pošteno zameglil um, kaj ? Po tvoji logiki bi potem vsak album s podobno minutažo bil genialen…

A: Au Contraire, Mon Fere! Pokaži mi album, ki tako briljantno kombinira glasbene zvrsti. Ne pomnim, kdo je nazadnje tako odlično mešal ska, punk, hardcore, jazz, reggae, metal, rock in pri tem dodal veliko mero izvirnosti in odlično prepletanja vseh glasbil, še posebej saksofona in pozavne.

B: Jazz? Ja vušde! To je gotovo kakšen nateg! Predvidevam, da je na celem albumu samo en petsekundni jazzovski del pesmi in potem ti to propagiraš kot »jazz«…

A: Bowlegged Lillian je v celoti jazz pesem in bi jo lahko brez problema označili kot drugi del znanega dela Take Five od Dave-a Brubeck-a!

B: Mislim, da imam dovolj tvojega natolcevanja! Rad bi se prepričal na lastna ušesa. Mi lahko pošlješ kakšen mp3?  

A: The Last Minute je v celoti brezplačen (tako kot njihov prejšnji album) in si ga lahko snameš s strani www.communityrecords.org. Seveda si lahko naročiš tudi fizično kopijo za drobiž.

B: Sedaj pa že zveniš kot kakšna poceni reklama za pralni prašek, ki je bila narejena na lokalni TV postaji. Ne premoreš niti kančka kritičnosti?

A: No, seveda ima vsaka stvar tudi svoje napake. Znal bi te zmotiti nekoliko nenavaden vokal, ki je zelo »neprijazen« povprečnemu poslušalcu glasbe. Nekateri bodo ob teh nemelodičnih vibracijah obiskali stranišče, drugi pač ne. Prav tako lahko na trenutke dobiš občutek instrumentalne razvlečenosti – kot na primer pri 27s part 2, ki je po mojem mnenju tudi najšibkejši člen tega albuma. Ljubitelji besede pa bi lahko upravičeno potarnali nad manjkom besedil, saj so ta v večini primerov kratka.

B: Saj res – besedila! O čem je govora? Nesrečna ljubezen, globalno segrevanje ali recesija?

A: Besedila so zelo atipična za to zvrst, kar lahko štejemo kot dodaten plus albumu. V pesmih ne najdemo t.i. »in your face!« besedil, ki so še kako značilne za to zvrst.

B: No, če je bilo prej govora o najšibkejšemu členu albuma, potem mi lahko zaupaš tudi najmočnejšega?

A: Ga ni. Čar albuma je ravno v raznolikosti in vsaka pesem je najboljša sama po sebi, vse skupaj pa je začinjeno z odlično produkcijo.

B: Zakaj pa potem še nikol nisem slišal za skupino Fatter Than Albert? Izvirnost naj bi bila v moderni glasbi cenjena…

A: Ta glasba ni nikoli bila namenjena širši množici in tudi nikoli ne bo. Sedaj pa izgini in se spravi k poslušanju…


Ocena : 9,5/10

 

Naključno iz Kšajtnih

Bajtin TV napovednik #2
Rubrika: Film
Za ta teden vam Bajta v ogled priporoča film The Three Burials of Melquiades Estrada (Trikrat pokopani Melquiades Estrada), ki je...
Od 19. do 27. februarja
Rubrika: Bajtin TV napovednik
Na novih straneh največjega koroškega portala Bajte smo za vas prenovili tudi rubriko Bajtin TV napovednik, v kateri bomo tedensko izpostavili...
The Mars Volta - Frances The Mute (2005)
Rubrika: Muzika
The Mars Volta so se po uspešnem prvencu De-Loused in Comatorium, izdanem leta 2003, vrnili s še bolj ambicioznim projektom. Skupina,...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti