Bajta Kšajtni Muzika Colour Haze - All (2008)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Colour Haze - All (2008) PDF natisni E-pošta
Prispeval Igor Papotnik   
Torek, 02 December 2008 21:30
Colour Haze - All (2008)Ker živimo v času, v katerem vlada zmotno prepričanje, da je za ustvarjanje kvalitetne glasbe potrebno na oder in v studio navleči polno raznovrstne glasbene krame, za katero včasih niti ustvarjalci ne vedo, čemu služi, so skupine, ki k sreči še vedno prisegajo na tradicionalno minimalističen pristop - kitara, bobni, bas in vokal ter le za intermezzo kaj drugega -, prava paša za oči in ušesa. Paradoksalno, mar ne?

Pred kratkim sem ob brskanju po strani Youtube zasledil komentar, da čisto vse obstoječe skupine, ki so kakorkoli povezane z rock/metal glasbo, na nek način kopirajo skupino Black Sabbath. Igrajo  počasneje ali malo hitreje ali malenkost drugače, skratka, kopirajo. Sprva mi je napisano privabilo nasmešek na ustnice in mislil sem si svoje, seveda v precej negativnem smislu do izjave neznanega uporabnika. Po določenem času pa sem popolnoma spremenil mnenje in bi temu človeku najraje stisnil roko in ga predlagal za eno izmed nagrad, ki jih podeljujejo za posebne dosežke na raznih področjih. Tako imenovanih "Sabbath influenced" skupin je malo morje, in res, če se človek malenkost poglobi, lahko vplive Tony Iommi-ja in druščine najde praktično povsod.

Oprostite mi za malo daljši uvod v vso zadevo, malo me je zaneslo, ampak mislim da je bil nujen. Tudi nemški pshihedeliki Colour Haze so namreč svojo pot začeli kot eden izmed mnogih Black Sabbath "rip off" bandov, ki so se v 15 letih svojega delovanja zloščili, nekako dozoreli in izumili prav svojevrsten zvok v Stoner rock vodah. Trio iz Münchna s kitaristom in vokalistom Stefanom Koglekom na čelu trenutno preigrava zelo posrečeno kombinacijo psihedeličnega rocka in stoner rocka z nekakšnim priokusom jam zvoka s skoraj jazzovsko preciznostjo.

S svojim devetim studijskim albumom z naslovom All, se Colour Haze ne odmikajo od smernic, ki so si jih postavili sami nekje ob prelomu stoletja in nadaljujejo s tehnično izpiljeno godbo, za njih značilnimi dolgimi uvodi v pesmi, silovitim jedrom in spet počasnejšim zaključkom. Lahko bi se reklo, da je prej omenjena forma skladb postala njihov trademark, kakor tudi to, da se ne sramujejo komadov, ki kar krepko presežejo deset minut.
 
Po albumu Tempel iz leta 2006, ki je dobival pohvale iz vseh smeri, je bilo na trojici seveda težavno delo. Prekositi odličen izdelek in hkrati prekositi samega sebe je seveda zelo težavno opravilo, pa vseeno mislim, da jim je uspelo vsaj do neke meje.

All se bo v zgodovino zapisal kot še en kakovosten izdelek inovatorske in vizionarske skupine znotraj precej raznovrstnega žanra, ki mu v zelje morda hodi le odličen predhodnik ali dva, vsekakor pa album in seveda skupina, ki si zasluži vaše pozornosti. Če ste vsaj malo seznanjeni z delom Josha Homma (Queens of the stone age, Kyuss) in vam ugaja psihedelika v slogu legendarnih Pink Floydov ali celo, če ste ljubitelj Jazza, vam ta stil glasbe ne bo tuj. Preostane vam le, da si po napornem dnevu odprete pločevinko piva, se zleknete v udoben položaj ter na glas navijete All. Po nekaj poslušanjih vam zagotovo zleze pod kožo, morda še preveč.

Če ste se odločili, da se bo All le znašel na vašem urniku, vam na tem mestu srčno priporočam tudi poprej omenjena predhodnika Colour Haze iz leta 2004 in Tempel iz leta 2006.


Ocena : 8/10

 

Naključno iz Kšajtnih

Frank Darabont - The Mist (2007)
Rubrika: Film
Frank Darabont, ki je na velika platna v odličnem slogu spravil že Shawshank Redemption in The Green Mile, zdaj ponovno preseneča...
Ana Pisar, pesnica
Rubrika: Kulturniški profili
  Ana Pisar, mlada in nadobudna pesnica, trenutno v zadnjem letniku Gimnazije Ravne na Koroškem. V letu 2008 je izdala...
Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla (18. del)
Rubrika: Leposlovne objave
Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmislaMnogo zgodb se tako trudi opredeliti čas, prostor dogajanja, natančno navesti...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti