Bajta Kšajtni Muzika AC/DC - Black Ice (2008)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
AC/DC - Black Ice (2008) PDF natisni E-pošta
Prispeval Luka Pernek   
Petek, 28 November 2008 14:00

AC/DC - Black Ice (2008) Izzid novega albuma legendarne avstralske rokovske skupine AC/DC z naslovom Black Ice zaznamujejo unikatnost zvoka, neodstopanje od sloga, energija, mladostnost, šov in več kot pol leta v naprej razprodana koncertno promocijska turneja.


Po 35 letih obstoja skupina AC/DC še vedno ustvarja pod visoko napetostjo in koncertira z enako energijo kot v 70. letih prejšnjega stoletja. Nezamenljiv distorziran falzet, generične retro kitare in ritem sekcija z značilnim minimalističnim pristopom kot velik elektrificiran stroj tlačijo trdo avstralsko grudo in pletejo rdečo nit najbolj razpoznavnega rokovskega benda tudi na novem ploščku z naslovom Black Ice. Turneja Black Ice je po Ameriki in srednji Evropi razprodana, čeprav se je začela šele predprejšnji teden. AC/DC obljubljajo nepozabne koncerte, kar si glede na reference lahko privoščijo, saj je njihov nastop znan po različnih odrskih efektih, vragolijah kitarista Angusa Younga, ki je menda še vedno kot tempirana bomba, in perfektnem zvoku, ki je rezultat uigranosti skupine, vrhunskega ozvočenja in nekakšne komore pod odrom, ki je napolnjena z ozvočenimi kitarskimi kabineti. Gonilni sili pri nastanku ˝Črnega ledu˝ sta bila brata Young. Mlajšega Malcolma mediji zaradi ekscentričnosti njegovega brata Angusa kar nekako zanemarjajo, mislim pa, da ga lahko brez slabe vesti označimo za odličnega aranžerja, predvsem pa za enega najkompaktnejših ritem kitaristov na svetu. Ko govorimo o  večno mladih Avstralcih je nujno izpostaviti še enega najbolj uigranih ustrojev  ritem sekcije v zgodovini rock'n'rolla. Bobnar Phil Rudd in basist Cliff Williams sta v galeriji rokerskih ekscentrikov res enotna, nerazdružljiva in posebna skulptura. Slovita namreč po lokomotivskem ˝groove-u˝ in po minimalizmu brez tipičnih in nepotrebnih dokazovanj virtuoznosti skozi cirkuške točke izvedene s svetlobno hitrostjo brez občutka. Peščica entuziastov, ki poznamo tudi korenine neumornih Avstralcev, bi verjetno radi slišali, kako bi ta album odpel Bon Scott, a je to, žal, nemogoče, saj je dedec davnega leta 1980 preveč popil in se zadušil z lastnim kozlanjem. Je, kar je! ˝Štromarji˝ so naredili vsekakor vrhunsko rošado, kar njihov novi, no, zdaj že malenkost stari pevec Brian Johnson dokazuje še zdaj, saj starostni odstop Black Ice-a od Back in Black zaznajo mogoče le največji entuziasti tega veličastnega benda.

Album je dolg slabo uro, na njem pa lahko slišimo 15 skladb, pri katerih skozi preprosto besedo začutimo metaforo rahle družbene kritike in nonšalantne erotike, ki stoji pred kuliso svojevrstnega in edinstvenega rokenrola. Pomankljivost je mogoče le v tem, da je produkcijsko zvok malce preveč našpičen in skompresiran. AC/DC so po osmih letih spet prijetno presenetili, čeprav so nam postregli prav s tem, kar smo pričakovali. Ironično, ali ne!?


Ocena : 9/10

 

Naključno iz Kšajtnih

Zulejka Javeršek - Izbrane pesmi
Rubrika: Leposlovne objave
Zulejka Javeršek - Izbrane pesmiKo te gledam na Punti, razburkanih las, sklonjenega nad njenim obrazom, te sonce na zahodu barva...
Potopis: S kolesom od Baltika do Koroške - drugi del
Rubrika: Potopis
V najinem drugem delu potovanja sva se prebijala skozi Češko, kjer sva zaradi večje podobnosti s slovenščino lažje komunicirala. Opazila sva,...
Nina Retko - O grehu in pokori
Rubrika: Leposlovne objave
Nina Retko - O grehu in pokoriPrvič. Že zdavnaj se je razprodala svojim idealom, prasica. Porivala moške in si jih...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti