Bajta Kšajtni Knjiga Mladostni knjižni utrinki: Marliese Arold - Živeti hočem (1997)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Mladostni knjižni utrinki: Marliese Arold - Živeti hočem (1997) PDF natisni E-pošta
Prispeval Lana Praprotnik   
Torek, 10 Marec 2009 15:00

Na Osnovni šoli Prežihovega Voranca Ravne na Koroškem že drugo leto potekajo, v okviru projekta Zdrava šola,  aktivnosti na temo Zdrav življenski slog, vključujoč tudi branje  literature, ki implicitno in eksplicitno obravnava problematiko zdravja in zdravih življenskih navad otrok in mladostnikov.

Med najboljšimi bralci je Lana Praprotnik (sedmošolka), velika prijateljica literature  ter knjig vseh žanrov. Tu je njena prva predstavitev knjige s pretresljivo življenjsko zgodbo in veliko sporočilnostjo o pomenu  osveščenosti  in različnih znanj ter vedenj za premagovanje življenjskih preizkušenj. A znanja in veščine navadno delujejo šele, ko se (mlad) človek znajde v resnično težki situaciji. In samo on je tisti, ki mora pogledati resnici v oči in  problem tudi premagati. Velikokrat so tu še res tisti pravi prijatelji, ki so kot lučke v temi. In še več, avtorica tudi sporoča, da ni junak tisti, ki nikoli ne pade, ampak tisti, ki se pobere po vsakem padcu.

 Mentorica, Slavica Klančnik

Marliese Arold - Živeti hočem (1997)

Lana PraprotnikPisateljica Marliese Arold govori o šestnajstletni Nadine, ki trenira odbojko. Pred kratkim je bila operirana na slepiču in v bolnišnici je spoznala svojega prvega fanta Florijana. Njuno razmerje pa ni trajalo dolgo, saj se je Florijan preselil v Egipt. Ko si Nadine čez nekaj časa opomore od prvega ljubezenskega razočaranja, spozna Marca.

Dobro se razumeta, dokler Nadine ne dobi Florijanovega pisma, v katerem ji sporoča, da je okužen z AIDS-em in jo prosi, da  naj gre na testiranje. Nadine dolgo odlaša, nato pa, ko zboli za gripo, vendarle mora obiskati zdravnika. Med pregledom spelje pogovor na AIDS in zdravnik ji predlaga, da bi naredila test. Nadine ves teden tlačijo more, do okolice pa dobi drugačen odnos, saj je postala občutljivejša.

 

Mladostni knjižni utrinki: Marliese Arold - Živeti hočem (1997)
Čez nekaj dni  jo zdravnik pokliče v ordinacijo in ji pove, da je seropozitivna. Nadine sprva misli, da se ji je podrl svet. To zaupa staršem in prijateljici Lizi. Na treningu odbojke se je ostala dekleta začnejo izogibati, saj se je bojijo. Nadine se odloči za obisk posvetovalnice obolelim za aidsom, kjer spozna veliko drugih ljudi s podobnimi problemi. 
 
S pomočjo staršev, Lize in posvetovalnice dobi njeno življenje spet smisel in zopet doživi lepe trenutke ob zmagi na turnirju odbojke. Knjiga mi je bila zelo všeč. Dogodki so zelo življenjski in poučni. Ko sem prebrala naslov, sem pričakovala čisto drugačno vsebino, kar pa je moje branje še bolj pritegnilo.

 

 

Naključno iz Kšajtnih

Harald Zwart - The Karate Kid (2010)
Rubrika: Film
Le kdo se ne spomni originalnega filma Karate Kid? Pat Morita nam je kot Miyagi prirastel k srcu, ko je najstniku...
Stojan Brezočnik, slikar
Rubrika: Kulturniški profili
  Stojan Brezočnik je slikar, ki je diplomiral na Pedagoški akademiji. Dela kot likovni pedagog na osnovni šoli, kjer mnoge...
Potopis: Vietnam - Mavrična dežela - drugi del - Stran 2
Rubrika: Potopis
Stran 2 od 3SAJGON (HO CHI MINH CITY)Sajgon je južna prestolnica Vietnama, ki nosi tudi ime Ho Chi Minh po velikem...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti