Bajta Kšajtni Knjiga Mihael Lotrič - Vsa Moja Življenja - V Vetru Časa (2007)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Mihael Lotrič - Vsa Moja Življenja - V Vetru Časa (2007) PDF natisni E-pošta
Prispeval Mitja Gruber   
Petek, 09 Maj 2008 02:00
Mihael Lotrič - Vsa Moja Življenja - V Vetru Časa (2007)Lani je, že dolgo na Koroškem živeči pesnik in pisatelj, Mihael Lotrič izdal že šesto samostojno knjigo. To je bil tudi upravičen razlog, da sem z dobro mero radovednosti in pričakovanja vzel njegov najnovejši izdelek v roke. Gre za dvojno pesniško zbirko v eni knjigi. Prva ima naslov Vsa moja življenja, druga pa V vetru časa. Pesniška zbirka je bila izdana ob avtorjevi 70-letnici in vsebuje pesmi, ki so nastajale od leta 1997 dalje. Glede na pisateljsko kilometrino in ugledno funkcijo; avtor je namreč že vrsto let predsednik Kulturnega društva literatov Mežiške doline, sem bržkone z razlogom pričakoval kvalitetno poezijo, a bil na koncu izjemno šokiran.

Navkljub Lotričevemu obsežnemu pisateljskemu opusu sem se šele sedaj prvič srečal z njegovimi deli. Kot že omenjeno v uvodu, sem pričakoval kar dosti od njegovega najnovejšega dela. Pa gremo lepo po vrsti. Zunanjost knjige priča o tem, da je avtor knjigo izdal v samozaložbi, ampak roko na srce je zunanjost knjige navkljub temu, da je na nizki ravni, še vedno boljša od vsebine.

Zbirka V vetru časa je sestavljena iz sedmih ciklov, ki so sestavljeni iz različnega števila pesmi. Cikli so motivno in tematsko precej raznoliki, tako denimo v ciklu Moj mali svet govori pesnik o svoji rodni vasi na Krasu, v ciklu Ni vse tako, kot se vidi avtorefleksivno razmišlja o svojih življenskih nazorih in usodi, v ciklu Vibracije govori o pretekli in zdajšnji ljubezni do žensk, narave in vsega drugega. Skupna točka vseh pesmi so vedno prisotne in sila preproste rime, prevladujejo štirivrstične kitice v katerih nastopajo rime tipa a-a-b-b, a-b-b-a ali redkeje a-b-a-b in a-a-a-a.  Za silo vse skupaj rešuje vsaj arhitektonska pravilnost, saj so verzi načeloma vsi enako dolgi (prevladujejo verzi z 10 in 11 zlogi), tako da se pesmi vsaj berejo tekoče. Stalna rima v sodelovanju s precej revnim pesniškim jezikom pričara efekt amaterizma in rimarstva, ki ga srečujemo ob patetičnih recitalih ob raznih Abrahamih, rojstnih dnevih, obletnicah poroke in drugih kvazikulturnih spremljevalnih dogodkih. Da pa je Mihael Lotrič dejansko tudi takšne vrste pesnik, priča tudi kar nekaj pesmi v tej zbirki, ki jih je napisal ravno za te potrebe.

Vsa moja življenja je zbirka, ki jo najdemo, če obrnemo knjigo in začnemo brati od zadaj naprej. Domiselno. Tudi ta je sestavljena iz ciklov, natančneje iz treh. V prvem ciklu imenovanem Nejevernež pesnik govori o svoji skepsi glede politike in vere. Skatka, gre za ravno takšen tip pesmi, kot smo jih še pred nekaj leti lahko brali na zadnji strani Nedeljskega dnevnika, kjer so amaterski pisci (povečinoma babice in dedki) poskušali biti pikro hudomušni na račun politike in vere. Seveda z obveznimi rimami, kot da so le te izraz pesniške besede. V naslednjem ciklu Kar tako – malo naokoli so zbrane pesmi raznorazne vsebine od zdravice, do razmišljanj o človeških usodah. Cikel Na stranskem tiru je izjema, a žal ne izjemna izjema v formalnem pogledu, saj je sestavljen iz pesniku neobičajnih pesniških form. V pesmi Sedem slik slikarja Sime, ki jo Lotrič podnaslovi balada v sedmih slikah se zgodi, da se zaradi trmoglavega oklepanja rim v sicer zelo obsežni pesmi, da se domala vsaka rimana beseda na koncu verza ponovi večkrat in brez dvoma trdim, da to ni bil pesnikov namen, temveč gre samo za pomanjkanje pesniškega izraza in nesmiselnega oklepanja rim. Iz nazadnje omenjenega cikla je še komični skeč, ki govori o zapostavljenosti kulture v Sloveniji, a resnično ne deluje ne smešno niti ne resno.

Če zaključim, zbirki sta si slogovno in formalno zelo podobni, tako, da ne najdem tehtnega razloga, da bi bila knjiga izdana v obliki dveh samostojnih pesniških zbirk, navkljub temu, da sta bili spretno združeni v eno samo. Pesniški zbirki je moč tudi očitati pomanjkanje domiselnih besed, besednih iger in skorajda popolno odostnost metaforike, komparacije in pridiha skrivnostnosti. Gre za enostaven pesniški jezik, ki se bere večinoma izrazito enopomensko, le tu in tam vsebinsko in idejno preseneti kakšna pesem, ki jo lahko razumemo še kako drugače kakor je napisano, ampak na žalost je to redko.

Upravičeno pa se lahko bralci sprašujemo o namembnosti in naslovljenosti pričujoče pesniške zbirke. Če je avtor ciljal na amaterske ljubitelje poezije, ki radi odrecitirajo kakšno »pesem« komu ob kakšni priložnosti v čast, ali na tiste, ki so deklarativno ljubitelji poezije, a nimajo niti centimetra kilometrine, je mogoče dosegel svoj cilj. Ob vsakršnemu drugemu razpletu se mi zdi, da je avtor precej podcenjal slovenski in predvsem Koroški kulturno-literarni prostor, z izdajo pesniške zbirke, ki je na nivoju osnovnošolskega rimanja in se od njega loči le v  tem, da odstopa s svojim natančnim ritmom. Edina svetla točka sta obe pesmi naslovljeni po sami pesniški zbirki, ki za kanec poboljšata slab priokus in domala mučno izkušnjo ob prebiranju pesmi Mihaela Lotriča.
 

Ocena:1.5/10

 

Naključno iz Kšajtnih

Šoderplac: Zakaj tja gor?
Rubrika: Potopis
Včasih, ko me razjeda črv dolgočasja in srepo strmim v praznino in razmišljam o raznovrstnih neumnostih in peripetijah, mi pride na...
The Mars Volta - Frances The Mute (2005)
Rubrika: Muzika
The Mars Volta so se po uspešnem prvencu De-Loused in Comatorium, izdanem leta 2003, vrnili s še bolj ambicioznim projektom. Skupina,...
Whitesnake - Good To Be Bad (2008)
Rubrika: Muzika
Whitesnake so letos aprila po desetih letih izdali nov studijski izdelek z naslovom Good to be bad. Na zgoščenki najdemo pričakovano...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti