Bajta Kšajtni Knjiga Marko Vezovišek - Kuba Libre (2009)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Marko Vezovišek - Kuba Libre (2009) PDF natisni E-pošta
Prispeval Mitja Gruber   
Petek, 10 Julij 2009 23:34

Marko Vezovišek - Kuba Libre (2009) Pričujoča knjiga, ki nosi naslov Kuba Libre in pomenljiv podnaslov Pesem o svobodi je literarni prvenec Marka Vezoviška, vendar to nikakor ni njegov prvi stik s kulturnim ustvarjanjem. Za Vezoviška lahko brez težav rečemo, da je stari maček na področju kulture, saj že več kot 20 let aktivno ustvarja kot dramatik, scenarist in glasbenik, sedaj pa je k tem nazivom dodal še romanopisca.

Kar pa je pri tem romana važnejše in mu daje največji pečat je vsekakor avtorjevo sodelovanje z Café teatrom, konkretneje z Vito Mavrič in Mojmirjem SepejemMojzesom, ki sta konec koncev tudi glavna junaka tega romana, s tem, da je Vita Mavrič spremenjena v Marjano Trubar, Sepe pa se pojavlja samo s svojim psevdonimom. To sodelovanje pa je rodilo še en sad poleg romana, saj je Vezovišek vzporedno z romanom (na)pisal tudi istoimenski kabaret.

Zgodba poteka retrospektivno, saj glavna junaka na predvečer otvoritve Café teatra na nekakšni intimni generalki, ki ni samo večer pred veliko otvoritvijo, temveč tudi večer pred novim, dolgo iskanim življenjem, pripovedujeta drug drugemu zgodbo svojega življenja od mladosti pa vse do danes.

Knjiga je razdeljena na 22 dokaj kratkih poglavij, ki se raztezajo na komajda 175 straneh, kar je slabo samo zaradi tega, ker branje poteka izjemno tekoče in vse mine prehitro. Romansko dogajanje teče linearno proti koncu oziroma proti sedanjosti, z izjemno občasnih “prebujanj” Marjane in Mojzesa v sedanjost, ko naredita predah ob pripovedanju življenjske zgodbe za to, da si natočita novi kozarček "Jacka".

Slogovno je Vezoviškov literarni prvorojenec eden izmed biserov slovenske proze zadnjih nekaj let, saj gre za lahko berljiv in nezahteven slog pisanja, v katerem pa kar mrgoli raznih domiselnih anekdot (izmišljenih ali resničnih), dovtipov, zanimivih dialogov, citatov, izrekov, pesmi in še česa, ki vsi (odvisno od obdobja, ki ga junaka opisujeta) več kot odlično reflektirajo duhovno-zgodovinski utrip  generacije, ki je bila rojena v sredini 60. letih prejšnjega stoletja.


Celotno zgodbo drži skupaj besedna zveza Kuba Libre, ki jo avtor uporablja v več različnih pomenih – nekje zgolj kot pijačo, drugje v povezavi z kubansko revolucijo, spet na tretjem mestu zgolj kot svobodo. In ravno svoboda ali bolje rečeno osvobajanje je glavna tema Vezoviškovega romana, kar potrjuje tudi sama izbira podnaslova (Pesem o svobodi). Vendar je Marjanino osvobajanje (lahko bi rekli tudi iskanje) vseskozi drugačno, kot se tekom romana spreminja tudi svet in ljudje okrog nje (od petja v šolskih zborih do punka in od socializma v kapitalizem). Pa naj gre za osvobajanje iz ne preveč trdega starševskega jarma, osvobajanje (in razkrajanje) socializma in kasneje metaforično, z ločitvijo, tudi od kapitalističnega razmišljanja, vseskozi gre za osvobajanje, ki se na koncu konča s prehodom v kulturo (teater-šanson) kot sedanjem stadiju, kar nam daje misliti, da je svoboda tisto, kar počnemo iz srca, z veseljem in da pot do tega spoznanja ni kratka niti lahka.

Knjiga je izšla pri založbi Sanje.


Za vse bralce, ki ne izhajate ravno iz najmlajše generacije, bo Kuba Libre zagotovo branje, ki vas bo nostalgično popeljalo v nekdanje čase in vas nemalokrat nasmejalo iz srca. Glede na to, da sam ne izhajam (več) iz najmlajše generacije bralcev se težko vzpostavim v njihovo kožo, vseeno pa si upam trditi, da bo večina le-teh prikrajšana za nekatere bralne užitke.

Edina rahla slabost knjige je to, da ima avtor včasih probleme z vživljanjem v svojo glavno junakinjo, saj ji denimo prepogosto v usta polaga primerjave in pripetljaje iz sveta (Jugoslovanskega)  športa, kar je rahlo neobičajno in nerealno za ženski lik, čeprav gre na drugi strani za posrečene in primerne komentarje, če izpostavim samo najbolj očiten primer.

Zaključimo s sodbo, da bo roman zagotovo navdušil vse tiste, ki so osebno doživeli (preživeli) vsa opisana obdobja Marjaninega razvoja ali če želite, vsa leta njenega osvobajanja, pa čeprav gre za precej posplošen, na trenutke celo stereotipen, a vseskozi humoren opis dobe, ki se ne želi poglobljeno in zateženo spuščati v psihologijo likov romana. 

Zabaven, duhovit in slogovno razgiban roman za obujanje nostalgije. 


OCENA: 8/10


 

Naključno iz Kšajtnih

Paul Auster - Brooklynske norosti (2009)
Rubrika: Knjiga
»Brooklynske norosti bodo na globok austrovski način očarale bralce. Knjiga o človeških norostih in modrostih je vedra oda veličini in skrivnosti...
František Čap - Ne Čakaj Na Maj (1957)
Rubrika: Film
Po uspešni distribuciji Vesne, prvega Čapovega slovenskega filma, je bil Branimir Tuma, takratni direktor Triglav filma, že bolj zaupljiv do češkega...
Potopis: Irska - prvi del - Stran 2
Rubrika: Potopis
Stran 2 od 5Za Dublin je dovolj, če tam ostaneš tri dni. Videl boš vse, doživel marsikaj. Predvsem pa ni nobene...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti