Bajta Kšajtni Knjiga Mark Crick - Kafkova Juha (2007)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Mark Crick - Kafkova Juha (2007) PDF natisni E-pošta
Prispeval Barbara Žvirc   
Nedelja, 25 Maj 2008 02:00

Mark Crick - Kafkova Juha (2007)Kafkova juha je literarni prvenec londonskega fotografa Marka Cricka, ki poleg štirinajstih receptov zapisanih v slogu štirinajstih mojstrov in mojstric svetovne književnosti, bralca pozitivno preseneti še z avtorskimi ilustracijami v slogu drugačnih mojstrov - mojstrov svetovne upodabljajoče umetnosti kot so Andy Warhol, Giorgio De Chirico, William Hogarth, Henry Moore in drugi. Crick tako mimogrede združi dva svetova, ki bralcu ponudita razkošje literarnih sestavin in umetniške dekoracije na enem samem krožniku (knjigi).

Knjiga, ki je pri nas v prevodu Mihe Avanza izšla leta 2007 pri založbi Vale-Novak, v resnici nosi letnico 2005. Je knjiga za literarne sladokusce, kot je zapisano na ovitku in bi lahko nosila tudi naslov katerega koli drugega izmed štirinajstih poglavij/receptov.

Če ne prej, se ob prebiranju poglavja Hitro pripravljena juha Miso à la Franz Kafka, bralcu nehote zastavi vprašanje, kaj bi storil, če bi se, kot se to zgodi v omenjenem poglavju, pred njegovimi vrati, pričakujoč spodoben obed, nenapovedani pojavili gostje? In ne kateri koli gostje, temveč eminence svetovne književnosti: Raymond Chandler, Jane Austen, Franz Kafka, Irvine Welsh, Marcel Proust, Gabriel García Márquez, John Steinbeck, Markiz de Sade, Virginia Woolf, Homer, Graham Greene, Jorge Luis Borges, Harold Pinter in Geoffrey Chaucer. Bi imel kaj v hladilniku? Bi mu bilo vseeno? Ali pa bi se, če bi bil Kafka, počutil krivo in sramotno, ker se v tako kratkem času ne more izkazati pred zasliševalci in opazovalci iz zunanjega sveta?

Mark Crick mojstrsko ujame glas vsakega predstavljenega avtorja. V slogu kratke kriminalne zgodbe se zdi, da je v prvi recept zamaskiran detektiv Philip Marlowe, protagonist Raymonda Chandlerja, ki tokrat namesto na filmskem platnu, »igra« v kratkem filmu Jagnjetina v koprovi omaki in v stripu, ki zaokroža podobo prvega recepta. Ali pa je protagonist morda sam Chandler, srkajoč viski in čakajoč omamno plavolasko? Prepletanje slogov in odkrivanje/zakrivanje junakov je Cricku uspelo tako dobro, kot uspe našim babicam pripraviti dišečo jabolčno pito. Ali potico.

Pehtranova jajca à la Jane Austen začinjena s ščepcem burleske in ironije, tako značilne slogu pisanja Jane Austen, bi lahko bila tudi Elizabeth Bennet (jajca s kmetije Oakley) in gospod Darcy (aristokratski pehtran), po negodovanju ter dolgih zapletih, značilnih za tisti čas, najdeni par, ki ga gospe B. (Bennet?) uspe zadovoljivo »postreči« peščici pravih prijateljic.

Prava poslastica je Čokoladna torta à la Irvine Welsh. Pa ne samo zaradi pregrešno velikih količin čokolade in alkohola, temveč zaradi spoštovanja vredne kopije Welshevega sloga, ki ga Mark Crick v omenjenem poglavju še dodatno oplemeniti s podobo prizora, povzeto po Hogarthu. In besede v slogu Welshevega »trainspotting« jezika »odmerim moko in ko vidim tak velik kup belga praška, mi pride, da bi vanj zaril surlo« in »usi majo usta do ušes, ko pridem v sobo s tavelkim krožnikom čokoladne odrešitve…« z odliko ponazarjajo občutja in okuse, ki jih bralcu na brbončice jezika usmerja Crick.

Tiramisu à la Marcel Proust bralca, tako kot kapučino z amarettom Marcela v omenjenem receptu, ponese v izmišljeni Combray, Piščanec po Vietnamsko à la Graham Greene pred bralca nariše podobo vestnega »kuharja Greena«, ki pripravlja jed za neznano gospodično, Babičin češnjev narastek à la Virginia Woolf pa ga v družbi same Virginie zapelje stran od hrane, v svet njenih razmišljanj, iluzij, v namišljeno prihodnost.

Slog Nobelovega nagrajenca Harolda Pinterja Crick v receptu Opečenec s sirom à la Harold Pinter predstavi s prvim dejanjem drame. S prebiranjem nazornih didaskalij se pred bralčevimi očmi razgrne odrska scena, v kateri Hurley počasi prepriča Clacka, da namesto »navadnih šnit kruha« za spremembo (ali bolj zaradi pomanjkanja hrane v hladilniku) poskusi čare italijanske kuhinje.

Markiz de Sade
, Gabriel García Márquez in Jorge Luis Borges, so tisti, ki bralcu, preden literarno pojedino s Čebulno pito v stilu zaključi Geoffrey Chaucer, ponudijo skok v obdobja v katerih so ustvarjali. Markiz de Sade se masti z nadevanim (kako prikladno za njegov jezik pisanja!) piščancem brez kosti v pripravi njegove drage Justine. V Márquezovem Petelinu v vinu jed, ki se mora pripravljati 48 ur, podaljša (literarno) življenje obsojenemu na smrt, Borgesov Morski list po Diepsko pa v pripravi Sira Henryja Smitha, »vohunskega viteza rajha« razmesari grlo ministra, kar ima v začetku leta 1945 v Londonu pogubne posledice.

Crickova Kafkova juha ni samo knjiga receptov. Bralcu ponudi pregled svetovne književnosti, ga z (uporabnimi) recepti in s pisanjem v slogih največjih literatov spodbudi k nadaljnjemu raziskovanju književnosti. Pa čeprav s tako vsakdanjo stvarjo kot so recepti. Od antične Homerjeve Fenkate (»Zapoj zdaj, boginja, o gladu Pelida Ahila. Povejte zdaj, muze z Olimpa, Zevsove hčere, o Ahajcih praznih trebuhov…«) preko Steinbeckove Gobje rižote do sodobne Čokoladne torte Welsha, se sprehodimo skozi skoraj vsa obdobja svetovne književnosti in za nameček dobimo še kuharsko knjižico à la Mark Crick z vsemi recepti, potrebnimi za pripravo gostije.

In kot so zapisali knjigi na pot, vas bodo te duhovite zgodbice v kuhinji tako zabavale, da vam bo žal, ko bodo prišli gostje. Mene so.

 

Ocena:7/10

 

 

Naključno iz Kšajtnih

Potopis: New Mexico
Rubrika: Potopis
New Mexico – dežela na videz neskončno dolgih cest, redkih, a zelo posebnih znamenitosti ter daleč od masovnega turizma Nova Mehika je...
Queen + Paul Rodgers - The Cosmos Rocks (2008)
Rubrika: Muzika
Če združiš legendo z legendami, dobiš "kozmičen rock", ki vsebuje retrovizijo in pionirskost z imenom Queen + Paul Rodgers. Govorim o...
Ormož: Iz protesta zaklali svinjo
Rubrika: Ostalo
Iz prestolnice Prlekije Ormoža (kjer imamo tudi nekaj rednih bralcev našega portala in se jim na tem mestu tudi zahvaljujemo), smo...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti