Bajta Kšajtni Knjiga Marian Keyes - Druga Stran Zgodbe (Ženski roman) (2008)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Marian Keyes - Druga Stran Zgodbe (Ženski roman) (2008) PDF natisni E-pošta
Prispeval Anja Benko   
Nedelja, 25 Januar 2009 00:00

Marian Keyes - Druga Stran Zgodbe (Ženski roman) (2008)Kaj je ljubezen? Lahko bi na kratko rekli (brez definicij), da je to večno neizpeta tema – v vsakdanjem življenju in literaturi. To je med drugim glavna tema ženskega romana (takšen podnaslov knjiga tudi nosi) pisateljice Marian Keyes (rojena 1963 na Irskem) z naslovom Druga stran zgodbe (originalni naslov The other side of the story), ki jo je leta 2008 izdala in založila Učila International, založba, d. o. o. Roman je preveden v številne jezike – v nemščino, španščino, švedščino, ruščino, italijanščino, srbščino …

Vsaka medalja ima dve plati in prav tako ima vsaka zgodba najmanj dve strani. O kakšnih straneh oziroma plateh govorim? Lahko bi rekla, da o različnih pogledih na življenje. Lahko bi rekla, da o različnih pogledih na določene življenjske situacije. Lahko bi rekla, da o pogledih na ljubezen in na to, kaj le-ta pravzaprav je. Lahko bi rekla, da odgovore na zastavljeno vprašanje najdemo v omenjeni knjigi, ki jo je Daily Mail označil kot »duhovito, prepričljivo in romantično« in s tem je zadel v samo bistvo.

Obsežna knjiga (624 strani) je napeta, lahkotna, humorna, topla, življenjska … zgodba o treh glavnih osebah, ki so seveda ženske – Jojo Harvey, Lily Wright in Gemma Hogan. Zunanja oblika je razdeljena na dva dela. Znotraj so posamezna večja poglavja, ki jih menjaje pripovedujejo omenjene osebe (znotraj vsakega imenovanega poglavja so le-ta tudi oštevilčena). Vse se bere kot združena celota, zgodba, ki bi jo lahko postavili v katero koli okolje, tudi v Slovenijo. Vse se dogaja v svetu založništva in ta svet med seboj poveže tri karakterno zelo različne ženske.

Jojo Harvey je člen v verigi vseh treh zgodb glavnih junakinj, ki združi tako Lily kot Gemmo. Lik predstavlja uspešno, ambiciozno, nepopustljivo, tekmovalno literarno agentko v založniški hiši v Londonu, ki se za vsako ceno želi povzpeti po hierarhični lestvici v službi. Kako ji uspeva na področju založništva? Kakšna je njena ljubezenska zgodba? V afero se zaplete s šefom Markom, ki je že poročen in ima otroke. Žene seveda ne želi prizadeti, še manj otroke, zaradi zveze se počuti krivo in se zaradi tega nekako ne more sprostiti. Živi po svojih načelih in želi imeti v rokah vse niti usode. A s tem moškim je srečna in zadovoljna. Prestopi svoje meje oziroma načela? Obdrži svojo ljubezensko radost? Se naveliča čakanja in kdaj bo zazvonil telefon, da si bo Mark utrgal čas samo zanjo? Lahko Mark pozabi na svojo družino? Se da jasno ločiti meje med službo in zasebnim življenjem? Itd.

Lily Wright je sveže odkrita pisateljica, ki jo zastopa v svetu založništva Jojo Harvey. Gre za nežen, nesamozavesten in nesamostojen lik, ki verjame v povračilne udarce in ne zna upravljati z denarjem. Dobre knjige piše, ko jo doleti nesreča (npr. rop). Njen prvenec Mimijini napoji se uspešno prodaja in dosega prva mesta na knjižnih lestvicah. Zadeva se zaplete pri drugi knjigi, ki bralcem nikakor ni všeč. Ali Lily zaradi tega izgubi samozavest? Kakšna je njena ljubezenska zgodba? Svoji nekdaj najboljši prijateljici Gemmi je speljala fanta Antona in s katerim ima hčerko Emo. A tako je hotela usoda. Se le-tej da oporekati? Jo je mogoče pretentati? Se lahko Lily izogne krivdi, ki si jo nenehno očita, da je svoji najboljši prijateljici speljala fanta? Se lahko njen neuspeh pri drugi knjigi pozna tudi v ljubezenskem razmerju? Itd.

Ljubezensko in življenjsko zgodbo začne pripovedovati in opisovati Gemma Hogan, ki živi v Dublinu in je bila nekoč Lilyjina najboljša prijateljica. Med njima je prišlo do spora, ker ji je slednja »izmaknila« fanta Antona. Gemmina življenjska zgodba je tesno povezana z njeno družino. Mamo in tudi njo namreč zapusti oče, ki si najde mlajšo žensko – svojo tajnico. Obema se zato sesuje svet in Gemma mora združevati mamino in svoje življenje (tako poklicno kot zasebno). Preživlja se z organiziranjem zabav. Kot sprostitev po napornih dnevih si po elektronski pošti dopisuje s prijateljico Susan, ki nato njena pisma, ker se ji zdijo duhovita in dobra, pošlje agentki Jojo Harvey. Tako se združijo vse tri zgodbe. Pristane Gemma na objavo elektronske pošte in svoje zasebnosti? Kakšna je njena ljubezenska zgodba? Za ljubezen si po Antonu težko vzame čas. Svojega srca ne odpre, saj kot »zakrpovalca« vidi le Antona. Kot izgovor za kakšno koli zvezo si izmišlja, da nima časa, svojemu »nefantu« (tako ga sama poimenuje) Ownu naplete različne zgodbe, kako bo on prišel nazaj s svojo bivšo punco Lorno, kako bo ona ponovno osvojila srce Antona ipd., čustev ne prizna. Ima bujno domišljijo, fantazijo. Pojavi se še en moški lik – lekarnar Johnny. Kako se spoznata? Se njene fantazijske napovedi prihodnosti oziroma čenčaške zgodbice glede Owna uresničijo? Najde moškega svojih sanj? Kako z mamo sprejmeta očetovo ljubimkanje?

Tri zgodbe, strani in medalj pa je mnogo več in zapleti med vsemi liki, ki so dobro karakterno zasnovani, so neizogibni. Večdimenzionalna knjiga z ljubezenskega področja, v kateri se skriva mnogo trikotnikov, med katerimi je vsak sestavljen iz zasnove, zapleta, vrha, razpleta in razsnove. Obilica humorja. Veliko situacij, v katerih se lahko najdemo in ob katerih se nam na obrazu nariše nasmeh. Lahkoten slog pisanja, ki vam ne bo delal sivih las in ki je primeren tudi za počitniško branje na plaži ali sedaj pozimi, ko vam bo kdaj hladno pri srcu in se boste želeli pogreti. Želim, da vas debelina knjige ob prvem pogledu nikakor ne bi odbila od tega, da je ne bi vzeli s knjižne police in da bi je zvečer, pred spanjem, ne držali v rokah, sploh če imate radi zgodbe, ki so zapisane kot ženski klepet in ki jih preprosto rečeno riše življenje.

Je konec v ljubezni vedno srečen? No, v pravljicah in literaturi že mogoče. Pa je tudi v tej knjigi tako? Prepričati se boste morali sami.


Ocena: 9/10

 

Naključno iz Kšajtnih

Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla (2.del)
Rubrika: Leposlovne objave
Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla Mnogo zgodb se tako trudi opredeliti čas, prostor dogajanja, natančno...
Poslušajte jih, govorite o njih in jih pozabite?
Rubrika: Ostalo
LACK OF INTERESTLISTEN TO IT, TALK ABOUT IT, FORGET ABOUT IT (2008)Nadebudni Korošci z imenom Lack of Interest so svoje delovanje...
Mesec v sliki: Marec 2010
Rubrika: Ostalo
kramarski sejem Črna nedelja (osrednje-novice/soncna-crna-nedelja-ravne). (Foto: Lucija Kac)prireditev (kultura-in-zabava/planinska-postojanka-pikovo-dan-zena) ob letošnjem dnevu žena. (Foto: Romana Lesjak)razstavljal slikar Ivan Jelinčič (kultura-in-zabava/crna-na-koroskem-razstava-ivan-jelincic-soca-in-trenta), sicer...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti