Bajta Bajtini projekti Lokalne volitve 2010 - članki Lokalne volitve 2010 - Janko Šteharnik

Naključno iz intervjujev in kolumen

Intervju: Katja Jurgec Bricman
Igor Ranc | Torek, 25 Avgust 2009
Katja Jurgec Bricman

"Takrat se mi je Predin zelo zameril. Zato, ker se mi zdi, da nima pravice nekdo nekomu očitati karkoli in se sam oklicati za umetnika. Največji konceptualni umetnik, za katerega sem sedaj sicer ugotovila, da je neumen, je Damjan Murko."

Bajtini projekti

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica


Ste še slišali,
pesem upora
?

ŽPZ KOMBINAT!

Kombinatke

Lokalne volitve 2010 - Janko Šteharnik

Janko Šteharnik1. Ozrite se skozi preteklost do prejšnjih volitev. Kaj je bilo po vašem mnenju v teh štirih letih storjenega dobrega in kaj slabega?

Ker nisem ustvarjal preteklosti, bi se temu vprašanju izognil. Komentiral bi le, da je bilo s sredstvi, ki so bila na razpolago, narejeno premalo in da je bilo absolutno premalo pridobljenih sredstev, ki niso stalen del proračuna.  Župan, ki zgolj upravlja s sredstvi, ki jih občina dobi v proračun, nikakor ne zasluži, da je župan!  In večino tega, kar je bilo narejeno, je bilo s sredstvi, ki bi jih občina pridobila, ne glede na to, kdo bi bil župan. Potrebno je veliko več angažiranja. Predvsem pa je potrebno verjeti, da si Dravograd zasluži več. Upam, da bom to lahko kot župan dokazal.

2. Koroška se trenutno sooča z velikimi socialnimi težavami. Kaj lahko kot odgovorni v neki občini storite za reševanje teh problemov?


Občina ustvarja pogoje. Z investicijami spodbuja gospodarsko rast, z garancijskimi shemami pomaga začetnikom, lahko prilagodi davčno politiko trenutnim potrebam, lahko deluje politično in podjetnikom odpira vrata v »Ljubljani«, lahko razvija izobraževalne centre, lahko razširi zdravstveno dejavnost, lahko vodi aktivno turistično ponudbo, povezuje,…. Ljudje z idejami, znanjem, energijo, odgovornostjo,… pa vse to izkoriščajo.

3. Kakšno je vaše mnenje o nameravanem poteku hitre ceste skozi Koroško? Kako pomembna je hitra cesta za našo regijo?

V prvi fazi bi bila dovolj že cesta do regije – ali do Slovenj Gradca. Oviranje projekta zaradi nesoglasij znotraj regije, koristi le državi. Interesi in omejitve znotraj regije bodo verjetno še leta, če ne desetletja preprečevali povezavo z Avstrijo. No, do nje vsekakor prihajamo lažje, kot do Arje vasi.

4. Katera je prva in po vašem mnenju najnujnejša zadeva, s katero bi se morali ukvarjati v vaši občini?


Sto ljudi in sto in ena želja. Nekdo potrebuje le prehod za pešce do avtobusne postaje. Ne obstaja ne prva in ne najnujnejša. Ustvariti pogoje za kvalitetno življenje vsem generacijam.  

5. Neenotnost med koroškimi občinami večkrat zavira razvoj regije. Kako vi vidite trenutno sodelovanje in kako konkretno bi se ga dalo nadgraditi? Je rešitev morda pokrajina ali pa združevanje občin?

Kot imamo interese posameznika, imamo interese občin. Vse bolj je čutiti povezanost krajev ob rekah. Tri imamo – Dravo, Mežo in Mislinjo. Včasih nas stvari hkrati povezujejo in razdružujejo. Vsekakor bomo v lastni pokrajini bolj samostojni, kot bi bili v okviru širše pokrajine. Vendar dokler ne pričnemo razumeti drug drugega in razumno, ne pa lokalno, reševati vsebinska vprašanja, bomo ostajali na različnih bregovih. Potrebujemo osebo, ki bo presegla te ločitve in ponudila konsenz.

6. Turizem se večkrat navaja kot velika razvojna priložnost Koroške. Jo kot takšno prepoznate tudi vi, ali pa stavite na kaj drugega? Kako konkretno postopati, da bi dosegli razvojni potencial regije?


Turizem je vsekakor priložnost – tudi, kot opcija, ki lahko zaposli veliko ljudi, ki so drugače težje zaposljivi. Je pa škoda, ker vloga KOVIVISa še ni zaživela in rodila sadov. Potreba po visokokvalificiranem kadru ki je usmerjen v razvojne in inovativne aktivnosti lahko ob turizmu omogoči tudi drugačen razvoj regije. Tu bi dal za primer območje Idrije, ki se je ravno tako, kot Koroška, specializirala v sektorju avtomobilizma, z bistveno razliko – razvojnim inštitutom, ki ponuja dolgoročno drugačne rešitve.

7. Zakaj oziroma na podlagi česa sklepate, da imate ustrezne kompetence za tako odgovorno nalogo, kot je vodenje neke občine? Katera, bi rekli, je tista vaša osebnostna lastnost, ki garantira, da boste svoje delo opravljali bolje od ostalih kandidatov?


Nimam samo kompetence, imam tudi reference, kar je vsekakor velika prednost. Sem skrben gospodar, znam privabiti in upoštevati strokovnjake, načela pravičnosti – vse za skupno dobro.

8. Kaj menite o nezdružljivosti funkcij župana in poslanca? In kaj o zasedanju visokih položajev v gospodarstvu s strani oseb, ki hkrati vodijo neko občino? Nameravate županovati poklicno ali nepoklicno?

Funkciji bi po moje morali biti ločeni. Mogoče bi lahko bil gospodarstvenik, ki je hkrati lastnik, tudi župan. Ne predstavljam pa si zaposlenega gospodarstvenika, ki mu bi bilo dovoljeno upravljati tudi župansko funkcijo. Županoval bom poklicno.

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti