Bajta Bajtini projekti Lokalne volitve 2008 Zmago Jelinčič Plemeniti - SNS

Naključno iz intervjujev in kolumen

Vrelec odgovornosti
Petra Lesjak Tušek, novinarka Večera | Ponedeljek, 16 Junij 2008
Petra Lesjak Tušek - Vrelec odgovornosti "Toda finančni vidik, vselej občutljiv v ogledalu javnosti, bo ostal zanemarljiv le, če bo tudi končni izkupiček ob prodaji hotela dober. Občina zdaj res razpolaga s škarjami in platnom, s katerima bo poskušala ukrojiti sodobno podobo po šivih pokajočega kompleksa, vendar bo morala še posebej paziti na kroj."

Bajtini projekti

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica


Ste še slišali,
pesem upora
?

ŽPZ KOMBINAT!

Kombinatke

Volilno okrožje Mežiška dolina Volilno okrožje Mislinjska dolina Volilno okrožje Dravska dolina
            Ravne na Koroškem  
Slovenj Gradec    Dravograd - Radlje                 

ZMAGO JELINČIČ PLEMENITI, SNS 

1.     Koroška nujno potrebuje hitro cesto. Kakšne ukrepe boste kot koroški poslanec izvedli po vaši izvolitvi? Naštejte in obrazložite konkretna dejanja!

Odgovor: Moje obljube so se že začele uresničevati, saj je vlada pred dnevi sprejela in potrdila planske načrte za gradnjo ceste od Velenja do Slovenj Gradca, oziroma Dravograda, le za odsek od Velenja do obstoječe avtoceste župani še vedno delajo probleme. Takoj po volitvah se bom sestal s predsednikom vlade in ministrom za okolje in prostor, da skupaj odločimo tudi o tem delu trase in se dogovorimo o začetku del.

2.     V katere tri parlamentarne odbore bi se vključili, če bi imeli pri tem popolnoma prosto izbiro. Zakaj? Kateri v vašem izboru se vam zdi najbolj pomemben?

Odgovor: Vključil se bom v več kakor tri parlamentarne odbore, med njimi tudi v naslednje tri: odprta vprašanja v odnosih s Hrvaško so tako pereča, da moram sodelovati v odboru za mednarodne odnose, kjer sem že do sedaj zagovarjal slovenska stališča in kjer ne smemo popustiti. V odboru za okolje in prostor sem že sodeloval, saj se ukvarja tudi z vprašanjem umestitve avtocestnih povezav in v njem ostajam. Tretji je odbor, ki kontrolira obveščevalne službe, saj nočem, da bi me vlekli za nos tisti, ki politične situacije izrabljajo za lastnem zaslužek česar že do sedaj nisem dovolil.

3.     Kje vidite glavne izzive za slovensko državo in kje so glavni izzivi za Koroško? Kje ima, poleg temeljne infrastrukture, po vašem mnenju Koroška največje rezerve?

Odgovor: Hitra cesta bo povezala Koroško s centrom države, kar je temeljni pogoj za razvoj. Preseljevanje ne bo več potrebno, lahko se bo razvijalo visokošolske dejavnosti, predvsem pa ima Koroška največje rezerve v luksuznem turizmu. Koroška je zeleni rezervat Slovenije, kar je Evropa že spoznala, žal pa naša vlada še premalo. Z razvojem takega turizma bi vsi Korošci lahko dobro živeli v krajih od koder so doma.


4.     S katerimi ukrepi bi preprečili izkoriščanje delavcev v podjetjih?

Odgovor: Potrebno je spremeniti delovno zakonodajo do te mere, da se lahko delavcu, ki dobro dela dvigne plača tudi krepko čez osnovno določeno, po drugi strani pa se mora poenostaviti postopke pri odpustitvi delavcev, ki svojega dela ne opravljajo in s tem povzročajo škodo tako podjetju, kot vsem v njem zaposlenim. Spremeniti je treba način obračuna in plačevanja prispevkov iz plač in na plače v enotno stopnjo, potreba pa je tudi po spremembi splošne davčne zakonodaje in pa uvedba inšpekcijske službe, ki bo zares delovala v korist delavcev.

5.     Do vas pristopi podjetnik, ki vam zagotovi, da bo nakazal 500.000€ dobrodelni ustanovi na Koroškem v primeru, da v parlamentu podprete oziroma pomagate pri lobiranju za neko odločitev. Kaj storite?

Odgovor: Kaj podobnega se mi še ni zgodilo in dvomim, da se mi sploh kdaj bo, saj bi to pomenilo, da bi pripravljal tak podjetnik projekt vreden vsaj petdeset milijonov evrov, česa podobnega pa žal na Koroškem ni. Dvomim, da bi kakšen podjetnik nakazal dobrodelni ustanovi na Koroškem vsaj 50.000,00 evrov, sicer pa sem bil in bom v Državnem zboru pripravljen podpreti vse projekte, ki bodo za Koroško dobri in koristni.

6.     Kakšne so po vašem mnenju ključne prednosti in ključne slabosti v ustanovitvi Koroške pokrajine?

Odgovor: V ustanavljanju pokrajin nasploh  in ne samo Koroške je kar veliko slabosti - v prvi vrsti gre še za en, ne tako majhen birokratski aparat, ki bi zahteval tudi precejšnja sredstva, zelo vprašljiva pa je njegova korist.  Ustanovitev pokrajin z vsemi njihovimi inštitucijami si želijo predvsem tiste stranke, ki bi tu želele zaposliti in na ta način potolažiti svoje kadre. Državo in upravo je potrebno ljudem približati z reorganizacijo javne uprave. Nevarnost pa je tudi, da z nadaljnjo ustanovitvijo koroške evro regije, slovenska koroška izgine v avstrijskem žrelu.

6.1    Kje bi moral biti sedež Koroške pokrajine? Zakaj? Katero mesto pri tem vprašanju podpira vaša stranka – Ravne ali Slovenj Gradec?

Odgovor: Absolutno podpiramo Slovenj Gradec kot centralno mesto na Koroškem, vendar kot sedež upravne enote kot sodni sedež, kot sedež centralne policije, kot koroški klinični center in še kaj, nikakor pa ne kot sedež pokrajine, proti kateri smo.

7.     S katerim od obeh političnih pojmov se lažje identificirate oziroma kateri vam je bližje - kapitalizem ali komunizem. Zakaj?

Odgovor: Oba pojma ste predstavili v skrajnih oblikah, tako da se niti z enim, niti z drugim ne morem identificirati. Enakosti ne zagotavljata ne eni in ne drugi, saj so vedno nekateri bolj enaki od drugih.

8.     Ali je po vašem mnenju udeležba posameznega volilnega upravičenca na volitvah in referendumih njegova državljanska pravica ali državljanska dolžnost?

Odgovor: Gre za absolutno državljansko pravico, ki je nihče ne sme kratiti. Smiselno pa je, da tisti, ki kritizira oblast ali pa se z njo strinja mora sam pri sebi razčistiti in se udeležiti volitev, kajti v kolikor se jih ne, pade v koš nergačev in večnih nezadovoljnežev, ki tudi tistih priložnosti, ki jih imajo za vplivanje na spremembe, ne izkoristijo.

8.1    Kakšno je vaše mnenje o neudeležbi na volitvah in referendumih?

Odgovor: Neudeležba je pač izbira posameznika, ki pa mu moralno odvzema pravico, da izraža sodbo o določitvi, ki je bila na volitvah ali na referendumu sprejeta.

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41


Lopa je nastala s podporo:

Lopo podpirajo

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti