Bajta Bajtini projekti Lokalne volitve 2008 Marijana Cigala - SLS + SMS

Naključno iz intervjujev in kolumen

Ne rožnato, a tudi ne brezupno
Bogdan Tušek | Nedelja, 28 Junij 2009
Bogdan Tušek "Napoved prihodnosti ni ravno rožnata, ne pa tudi povsem brezupna. Kljub odhodu vratarja Gašperja Jelena bo igralski kader ostal konkurenčen. Konkurenčen samo za obstanek ali vendarle zmore tudi več?"

Bajtini projekti

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica


Ste še slišali,
pesem upora
?

ŽPZ KOMBINAT!

Kombinatke

Volilno okrožje Mežiška dolina Volilno okrožje Mislinjska dolina Volilno okrožje Dravska dolina
            Ravne na Koroškem  
Slovenj Gradec    Dravograd - Radlje                 

Marijana Cigala, SLS + SMS
 

1.     Koroška nujno potrebuje hitro cesto. Kakšne ukrepe boste kot koroški poslanec izvedli po vaši izvolitvi? Naštejte in obrazložite konkretna dejanja!

Odgovor: Koroška za svoj razvoj nujno potrebuje hitro cesto (zaradi večje varnosti smo župani zahtevali avtocesto) kot sestavni del tretje razvojne osi. Na MOP se načrti zanjo pripravljajo in se sproti usklajujejo s posameznimi občinami. Veliko je bilo težav pri izbiri najboljše variante poteka te ceste (od številnih sestankov na MOP, pri nas Na Koroškem, do zborov krajanov po posameznih področjih…), saj nam nobena od predlaganih možnosti ni popolnoma ustrezala. Na izrednem sestanku Sveta koroških županov, ki mu je predsedoval dr. Matic Tasič oz. Občina Prevalje ( mandat - 2003/04 ), smo se župani vseh koroških občin poenotili in sprejeli sklep, da se mora na Koroškem kljub nasprotovanju LDS-a in takratne Koroške poslanke gospe Pavlinič Krebsove zgraditi avtocesta, ki je nujna za naš razvoj. S pomočjo mnogih enako mislečih smo uspeli našo zahtevo »spraviti« v DRŽAVNI AVTOCESTNI PROGRAM, ki ga je ravno v tistem času potrjeval državni zbor. Brez umestitve predloga naše t.i. avtoceste v ta program, ne bi bilo nikakršnih možnosti za gradnjo. Da se projekt hitre ceste realizira gre zahvala zlasti gospodu ministru Janezu Podobniku in njegovim sodelavcem, ministru za promet gospodu Radovanu Žerjavu in sodelavcem, koroškim županom in posredno tudi vladajoči koaliciji v obdobju 2004/08. Kot poslanka si bom prizadevala začrtano delo nadaljevati, da se bo hitra cesta z obvoznicami Dravograda čimprej zgradila.  

2.     V katere tri parlamentarne odbore bi se vključili, če bi imeli pri tem popolnoma prosto izbiro. Zakaj? Kateri v vašem izboru se vam zdi najbolj pomemben?

Odgovor: Odbor za promet, odbor za okolje in prostor, odbor za kmetijstvo in razvoj podeželja ter odbor za lokalno samoupravo. Vsi so enako pomembni za razvoj Koroške.

3.     Kje vidite glavne izzive za slovensko državo in kje so glavni izzivi za Koroško? Kje ima, poleg temeljne infrastrukture, po vašem mnenju Koroška največje rezerve?

Odgovor: Največje rezerve so v turizmu, obrti in v malem gospodarstvu, zato je nujno potrebna tretja razvojna os.

4.     S katerimi ukrepi bi preprečili izkoriščanje delavcev v podjetjih?

Odgovor: S spremembo davčne zakonodaje, Zakona o delovnih razmerjih (zmanjšanje prispevkov in davkov) in z učinkovitejšim delom inšpekcijskih služb.

5.     Do vas pristopi podjetnik, ki vam zagotovi, da bo nakazal 500.000€ dobrodelni ustanovi na Koroškem v primeru, da v parlamentu podprete oziroma pomagate pri lobiranju za neko odločitev. Kaj storite?

Odgovor: Pomagala bi mu v primeru, da je njegova odločitev dobra in koristna za mnoge. Vsekakor pa bi podpirala vsako dobro idejo ne glede na donacijo.

6.     Kakšne so po vašem mnenju ključne prednosti in ključne slabosti v ustanovitvi Koroške pokrajine?

Odgovor: Prednosti : uvedba pokrajine bi bila korak k decentralizaciji oblasti in bi imela kot osnovno intenco to, da bi približala reševanje regionalnih problemov okolju, ki ga tu živeči poznamo in torej vemo, kaj bi bilo najbolje postoriti, da bo naša prihodnost uspešnejša.
     Slabosti : problem bi nastal le v primeru, če bi država Koroški namenila manj sredstev kot jih potrebuje za normalni razvoj (prepričana pa sem, da bi Koroška zaradi svojega razvojnega zaostanka dobivala dodatna sredstva vse do njenega približanja razvitim pokrajinam Slovenije). Žal se je ta projekt ustavil, zaradi nasprotovanja poslancev iz vrst SD, LDS in ZARES. Župani smo bili absolutno za.


6.1    Kje bi moral biti sedež Koroške pokrajine? Zakaj? Katero mesto pri tem vprašanju podpira vaša stranka – Ravne ali Slovenj Gradec?

Odgovor: V Dravogradu, saj je vendar geografsko in zgodovinsko središče že od leta 1937, ko je takratna občina Dravograd zaradi prednosti prostora (stroškovna utemeljitev in policentrizem) in razvojne usmerjenosti postala sedežna občina dravograjskega sreza. 

7.     S katerim od obeh političnih pojmov se lažje identificirate oziroma kateri vam je bližje - kapitalizem ali komunizem. Zakaj?

Odgovor: Z nobenim. Vsak sistem ima nekaj dobrega in nekaj slabega, vendar se mora temu vsak posameznik prilagoditi tako, da lahko preživi.

8.     Ali je po vašem mnenju udeležba posameznega volilnega upravičenca na volitvah in referendumih njegova državljanska pravica ali državljanska dolžnost?

Odgovor: Oboje – dolžnost in pravica!

8.1    Kakšno je vaše mnenje o neudeležbi na volitvah in referendumih?

Odgovor: Gre za neodgovornost, predvsem pa za neumnost, da se odločanje o svoji usodi prepusti drugim.


 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41


Lopa je nastala s podporo:

Lopo podpirajo

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti