Bajta Kšajtni Ostalo Leposlovne objave Nina Retko - No

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Nina Retko - No PDF natisni E-pošta
Prispeval Nina Retko   
Torek, 09 September 2008 00:00

Nina Retko Nina Retko - No

No, in potem je popenil. Me je zmerjal, da zbiram druge in da sem kurba, da me je vedno imel rad, jaz pa takole trgam njegovo srce. Pravzaprav je bil problem v tem, da ni bilo prevoza in ne denarja, da bi prišla. Peljati se petdeset kilometrov, brez vsega in ićega, je zadrega. Zanj še posebej, ker nekaj res čuti do mene in me spoštuje, kot žensko. Seveda. No in potem mi ni bilo več in se obrnem v drugo smer, v brezvetrje, hvalabogu. Kot spoštovana kurba se počutim počaščeno, a bom raje samska.

Naslednjih par dni je bilo resno dobro uživati v prostosti neznanega, in sem poskušala izklopiti ostalo nesnago. Nakar se je začela muka, ena izmed tistih tipičnih, ki jih povzročajo tipi (ali tipice), ki so prepričani, da so v tebi našli osebo doživljenjskega bivanja z njimi, in so sedaj pripravljeni nate počakati par let, dokler ne dokončaš študija ali uspeš v karieri. Ponudil mi je stanovanje. Seveda bi ga bilo potrebno najti. Nekje, v okolici Ljubljane, trisobno, z vgrajeno masažno kadjo in gajbo pira v predsobi. To idilo bi potem izpilila z dvema otrokoma in jo nadgradila z njegovo službo, ki jo bo, to vsekakor, našel, najkasneje v parih mesecih, potem ko okreva po čustvenih pretresih, ki jih doživlja z mano. V resnici je stvar veliko bolj enostavna, ker je moški kljub vsemu še zmerom brez službe in uradno 10% hendikepiranec, saj v prostem času (ki obsega obdobje med deveto zvečer in šesto zjutraj) razbija kozarce, si s koščki stekla reže žile, zato tu ni nikakršnega govora o mitu iz prejšnjih vrstic.

 

Včasih je bilo njegove fantazije potrebno jemati z veliko mero zdrave pameti, še posebej, ko je govoril o svojih nadnaravnih sposobnostih. Zna vse, pa res, čisto vse. Očisti pipo, da sije kot »sonček v tvojih očeh« (kot je govoril), zažge družinsko kuhinjo, da elementi ostanejo celi, a nemoralno črni, naloži Windowse petkrat na dan in jih ponovno resetira, ker ima, človek ima čas, ki ga drugi ne premoremo. In govori o svojih podvigih, kako super je bilo s tisto tamle, ah, in ja, tista iz trgovine, ja, ta je bila letnik »Summer of love and sex, 2006«. Pa babe so vse vredu, le da so »kurve«, ko ga zapustijo. Ker so one, ki so krive, ne, on pa ne, on je žrtev, Kristus, pribit na dveh križih s petkratno ostrino žebljev, z roženkrancem na čelu in avreolo, ne samo na glavi, temveč tudi na predelih, zaradi katerih bi po njegovem mnenju ženske morale ostati brez besed, moški pa brez riti.

 

Večji del časa sem iskala izgovore, zakaj ne in zakaj ja. Zakaj ga nisem poklicala takoj tisti večer, ko sem prišla domov iz obiskov? Zakaj me ni bilo na računalniku med deseto in enajsto? Zakaj se grem učit, če pa sem prej rekla, da grem jest? Zakaj nisi sprejela slike, ki ti jo je poslal, pa je bila tako dobra? Zakaj gledaš druge moške, ko si z njim na pijači? Zakaj sploh gledam ljudi? In zakaj, zakaj, zakaj gledam druge ljudi, ko pa lahko njega, ki je pri vseh enačbah in formulah najrazumljivejše bitje pod oblački cigaretnega dima? Zakajev nikoli ni bilo dovolj in občutek, da se pogovarjaš z desetletnim otrokom, se je vsakič stopnjeval.

 

Računi so bili visoko v oblakih. Kot da sem lastni oče, ki služi denar in ga ob tem lahko celo zapravlja. Pa ni šlo več, ne z besedami, ne s kletvicami, še manj s preprostim sporočilom, da, »hej, res ne gre, nasvidenje«. Sama, dovolj nora, da ga sprejmem, kot tudi dovolj pametna, da se ga rešim. Pa je nekajkrat še poskusil, a sem ga spustila, da takole tava in išče naslednjo. Zagotovo jih bo še veliko… Pa niti ni, da ne bi bil okej. Pa je, no. Saj ne ubija. Domačih nalog tudi nikoli ni delal, a dobro, je samo človek. Vseeno mu je lahko reči zbogom. Ker je še vedno toliko drugih, ki bi te podpirali tudi pri tem, da bi jim sam dovolil sprehod po tvojem zasebnem. No, in ko je popenil, je vate zmetal vse tisto, kar poprej ni mogel drugim. Jeza zaradi neprebavljenega kosila in strah pred višino, desetine neprespanih noči, vse to je pristalo na mojem krožniku, da ga potem še (po možnosti) poližem do čistega. Vulkan je izbruhnil in bruhal, dokler ga ni pomiril bambus in par izredno modrih moških življenjskih nasvetov.

 

Sedaj uživam na rojstnih dnevih. Proslavljam zaroke, sem del čudnih družinskih komemoracij. Pijem kavo, petkrat na dan, če je mogoče. Trenutno sem na oddihu. Ne obljubljam preveč. Je bolje tako, ker drugače bi bilo hudo, pa tudi sem še premlada –in kdo pa ni-, da bi nekomu obljubljala vse in še svet, ker slednjega ne poznam in raje govorim v tri dni in se smejim, dokler se še lahko. Zadnjič sem občudovala modre oči, pa me je minilo in je prekrasen občutek, ko veš, da si sam, pa ne rabiš nikogar več, samo nekaj časa in denarja pa se povabiš na kofet v svet. Pa prav zares. Če se druga dva v sosednji sobi jemljeta ljubeznivo, se meni z nikomer ni treba, ker je dovolj za vsakega, samo nepripravljen moraš biti. Te stvari so preveč nevarne. Ljubezen sem in čustva tja… Njeni kremplji so me izpustili že davno tega, ko sva z organom izplavala iz jame in se pobrala. Sosedovi otroci hitro rastejo, opažam. Sama ne več. Obžalujem. Pa premalo hodim v cerkev, sem tudi opazila. Pa jeseni grem volit. To bo. Potem pa v krasni novi svet, v Mesto. Pa ne da se mi smeji. Samo fajn mi je.  
 

Naključno iz Kšajtnih

Tomaž Apohal, glasbenik in mojster kreativnih oglasov
Rubrika: Kulturniški profili
  Tomaža Apohala večina pozna kot izjemnega kitarista, ki pogosto s sanjavim zvokom kitare spremlja pesniške in druge večere, manj...
Bajtin pregled Oskarjev - Stran 2
Rubrika: Film
Stran 2 od 23. MILK: OCENA 8.3/10"Uspela predelava knjižne predloge s pohvalnim erotičnim pridihom." (film/stephen-daldry-the-reader-2008) OCENA: 8/10 << Prejšnja (/leposlovje/nina-retko-no) - Naslednja
Christopher Nolan - The Dark Knight (2008)
Rubrika: Film
Ni mi v navadi, da hodim filme gledat na premiere. Kino sicer občasno obiščem, vendar res še nikdar nisem bil na...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti