Bajta Kšajtni Ostalo Leposlovne objave Milčin kotiček - Kdo bo koga

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Milčin kotiček - Kdo bo koga PDF natisni E-pošta
Prispeval Milča   
Torek, 03 Marec 2009 12:47

Milčin kotiček Milčin kotiček - Kdo bo koga


Danes sem razmišljala  o odnosih, odnosih med lastniki penisov in vagin. Tile odnosi so mi ljubi in toliko se da povedati o njih. Za to sigurno danes ne razmišljam o njih zadnjič. Nič ne morem, da bi bilo drugače. Meni pa je vseeno leglo na dušo in zdaj tam leži.

Draga Tevža, ali veš, da je bilo včasih rečeno oziroma, da je obstajal zelo popularen rek ali pregovor, kakor ti je ljubše, da : »Moški  žensko  do« broštika« tri krat okrog »prnese«! Evo citirala sem mojo ljubo mamo in upam, da si razumela. To je Tevža, saj veš , po koroško. Čeprav mislim, da je tale pregovor veljal bolj na široko, po celi ljubi deželi, pa še dlje.


Ampak je tole treba malo premislit,če mogoče to velja še danes. Kaj pa ti misliš? Saj vem, zdaj boš pa rekla, da se malo prepozno sprašujem o teh stvareh, ko je že tako ali tako vse  jasno. Mogoče je res, samo danes lastnice vagin nismo več kar smo bile. Danes se lahko ponosno postavimo pokonci, povzdignemo glas in odkorakamo ali pa bolje, se odpeljemo do bližnjega frizerja, kozmetičarke ali pa celo v kafič na kavo. Same! Tale pregovor je po moje šel rakom žvižgat oziroma ni več moderen in aktualen.


No pa greva, če imaš čas, lepo po vrsti. Včasih je bila mamica, žena, pač doma. Kuhala je  krompirjevo »župco«, pekla jabolčne »študlčke«, čuvala svojo »deco« , ko je v sebi nosila že drugo »deco« in tako naprej. Takrat mamica ni hodila v službo . Njena služba je bila njen dom. Njen mož šef  in hišni gospodar. Otroci pa božji dar. Več kot jih je bilo, bolj  je bilo veselo pri hiši.


No, kjer je bolj trda predla ni bilo vedno veselo, sploh pa ne, če ni bilo kaj za v lonec dat in ni bilo mleka in ne pšenice, da bi se dober močnik skuhal. Tevža tiste stvarce so imele eno krasno lastnost, o kateri se nama še komaj sanja: bile so potrpežljive. Tako je pač bilo.


V nedeljo se je njen dragi mož lepo napravil za k maši, pol pa še zavil v gostilno, kjer je srečal krdelo  sebi enakih, pa so lahko ob litrčkih katero rekli. Eden pametnejši kot drugi, eden glasnejši ko drugi. Sami carji!  Ko so se vrnili domov, je pa doma čakala »frišna« juhica, pa »pečenkica«, pa pražen  krompirček, pa solatka, pa prijazen nasmeh drage pridne ženice, ki je vse to skupaj spravila. Pol  pa bog ne daj, da je kaj narobe rekla, ali pa samo narobe stopila in zmotila gospodarjev mir. Takrat je bil pa ogenj v strehi( spet pregovor boš rekla). In tako naprej do konca njunih dni.  Vmes je pa gospodar  še kdaj v mesto stopili, pa po takšnih in drugačnih opravkih, pa vmes kako fino povaljal, pa spet nazaj. In tako se svet vrti.


Mater Tevža a si predstavljaš naju v vsem tem ritmu življenja. Te kar vidim kako se peniš in klatiš in mlatiš okoli sebe in glasno zatrjuješ, da tebi se kaj takega ne bi dogajalo. Nikoli. Tevža zarečenega kruha se poje več kot pečenega( pa kaj mi je danes, da so me tile pregovori čisto zasvojili). No samo ti dam prav, da midve in vse ostale babe, ki jih   poznava, ne bi pristale na takšen »lajf«.  Počasi se bo stvar čisto obrnila , na boljše seveda.


Zdaj najbrž več katera( blagor jim) svojega dragega moža do »broštika« trikrat nategne«, pa on tega niti ne ve. To je to. Včasih so se ženske morale pokoravati, danes pa se ni treba.


Ženke imamo močno diplomatsko žilico in škoda, da nas tile osebki ne pustijo v politiko, bile bi carica na področju mednarodne diplomacije. To je to. Sam tipi se nas malo bojijo, malo so skeptični in nas na takih spolzkih tleh držijo na trdo, na verigi. Samo te verige bodo prej ali slej popustile. Pa ne samo v politiko. Povsod bi se moral delež žensk povečati. Človek obrača-bog obrne. Mater zdaj si je pa ja tudi oni zgoraj prišel gor, da  v svojem prvinskem delu ni naredil vse prav. Kače sploh ne bi bilo treba, saj je bil Adam čisto dovolj. Tevža boljši časi bodo prišli in ženska bo nekoč dobila svoje mesto, čisto na vrhu, sam vprašanje je, če si bova midve to sploh učakale? Mogoče pa.

Sicer je pa sedaj čas pusta. Kar  fino je, če te to veseli , da se napraviš in greš obiskati prijatelje, znance in sosede in jim malo težiš. To je tudi dobra priložnost, da se napravim v moškega in vsaj en dan oziroma nekaj ur občutim tisto moč kako lepo je ko si lahko pijan ko svinja, pa ni nič narobe, ko se lahko poleg svoje po drugih vlačiš, pa si »Jack«, ko lahko pljuneš kjer ti paše, pa se ne bo nihče obregnil in ko ga mirne volje potegneš ven na vsakem vogalu in uriniraš, pa te še z očmi ne bo kdo ošinil.


Evo Tevža, ker ne bova spremenile sveta ti priporočam, da zdaj ko so dnevni že malo daljši in dobro  pobira snega, greš na sprehod in mimogrede zaviješ k meni, bova izmenoma katerega vrgli v sebe  in vrgli  iz sebe, vse kar naju muči.


Rada te imam,

Milča

 

Naključno iz Kšajtnih

K zagovoru racionalizma
Rubrika: Film
Kaj nas je lahko naučil Sherlock Holmes Guya Ritchieja, Avatar Jamesa Camerona pa ne?Sherlock Holmes in dr. Watson gresta na taborjenje,...
Potopis: J Amerika - Argentina, prvi del
Rubrika: Potopis
Jasmina in Aljoša sta lani na potovanju po Južni Ameriki, med 12.3. in 14.8., obiskala Argentino, Bolivijo, Peru in Čile. V...
Elvis Jackson - Against The Gravity (2009)
Rubrika: Muzika
Mislim, da glasbene skupine Elvis Jackson ni potrebno posebej predstavljati. Skupina, ki je na glasbeni sceni že od leta 1998, je...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti