Bajta Kšajtni Ostalo Leposlovne objave Milčin kotiček - Po opravkih

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Milčin kotiček - Po opravkih PDF natisni E-pošta
Prispeval Milča   
Sobota, 12 September 2009 16:54

Milčin kotiček Milčin kotiček - Po opravkih


Danes  se je moje razmišljanje dotaknilo posebnih  opravkov. Saj jih imamo veliko- ti, jaz  in še vse druge. Nič ne morem storiti, da bi bilo drugače. Meni pa  je vseeno leglo  na dušo in tam leži.


Draga Tevža,

vedno te pozabim vprašati, ko takole greš po opravkih, tistih neizbežnih, kaj te najbolj muči. Kam najtežje greš?  Tu ne mislim trgovine, frizerja, solarije , kozmetičarko. V tem sigurno uživaš, ko se razvajaš, čeprav bi enkrat lahko tudi o tem in koristnosti le-tega  kakšno » vrgli«.V mislih imam tiste bolj resne opravke: zdravnika,  razne laboratorije, zobozdravnika, ginekologa in ostale  opravke, ki se jim nikoli ne moremo zares ogniti. Le kakšne odgovore bi dobila, če bi tole vprašanje sprožila  na mestu, kjer bi bilo veliko število nama enakih.

Ti se po mojem, kolikor te v teh letih poznam, sigurno najbolj upiraš obiska pri ginekologu. Te kar vidim, kakšen odpor imaš do tistega  simpatičnega  stola in ne veš točno s katere strani bi se napravila in čimbolj elegantno« sestopila« nanj.  Po mojem te takrat obliva neizmerna rdečica in ne veš točno kam bi usmerila pogled. Rado pa se v takih situacija naredi še kakšna dodatna zadrega, da je potem res vse popolno. Zatakne se ti krilo ali pa imaš prekratke noge in jih ne moreš lepo položiti v tisto« okovje« za to namenjeno. Če te slučajno napihuje ali pa tu kruli po želočku, je lahko  položaj več kot  enkraten. Mene takšne situacije spravijo v tako silen smeh, da se komaj brzdam in kaj bi dal,a če bi se lahko tedaj prepognila v pasu do tal in spustila iz sebe ves  prešeren  smeh, ki je takrat  v meni. Si predstavljaš kako mučno  in smešno je vse to šele za zdravnika. Potem pa mižiš ali pa  gledaš v strop in tiho moliš, da bi bilo  to čim prej in na najboljši možen način, mimo. Pa vse kar nekam dolgo traja. Minute se ti zdijo neskončne. Človek v belem šari po tebi , pritiska in dela potrebne preiskave, korak za korakom.  Ko ti končno dovoli, da sestopiš iz njegovega »mega aparata«, bi mu najraje skočila v objem in se zahvalila, da je« obred«  končno pri kraju. Pa ni!V kabini se potem pogledaš v ogledalo, kjer vidiš olajšano žensko rdečih lic, ki se tiho zahvaljuje Vsemogočnemu, ker bo sedaj eno leto mir! Oblečeš se hitreje kot zasačen ljubimec ob prehitrem povratku moža domov in se že v boljši formi vrneš nazaj k zdravniku, da ti razloži kaj in kako. To pot že bolj samozavestna, saj pod krilom nisi več brez spodnjic. Saj je tako nekako, a ne ?

No pri meni pa je drugače, mislim, mene pa ne muči tole najbolj. Mene pa obliva srh ko vidim na kartončku, da se bliža obisk zobozdravnika. To pa je opravek, resen opravek. Navadno, če je kakšna varianta, opravek preložim. Izredno hvaležna sem tudi, če se ob takšni priliki pojavi herpes ali pa samo nedolžen prehlad. Zdaj ko sem vse dobro premlela točno vem kje je problem. Problem ni v meni, ampak v mojem zobozdravniku.

Danes je dobiti dobrega zobozdravnika nekaj takega kot sedmica na lotu. Ni jih oziroma jih  je premalo, tistih dobrih pa sploh. Ko se nekako spraviš na sedeš in te vrže v položaj, ki je že skoraj podoben tistemu pri zobozdravniku, le noge so mogoče malo v drugačnem položaju in ti začne kopati sem in tja, bi dal marsikaj, da bi se ti le vsaj spodbudno nasmehnil in ti povedal kaj bo dela, pa nič! Sestri zrecitira nekaj o levem zgoraj »ukluzalno«  in ti z močnimi rokami razširi čeljust in neprijazno javkne:« bolj odprite » in to je to. To preprosto sovražim. Oči imam strogo zaprte in  skušam razmišljati  kaj bom zvečer gledala po televiziji in kaj bom skuhala za drugi dan. Vmes me dvakrat , trikrat ali pa še večkrat strese, ko mokro žabo in on  vsevedni čudežni gospod me jezno okara: »pa saj ne boste rekli, da vas to boli?« Pa kdo za vraga je  in kdo mu daje pravico, da občuti namesto mene? To me pa dvigne. Vendar s polnimi usti vate in z odprto čeljustjo, da bi vanjo spravila celo zrelo lubenico, nisi ravno v položaju, ko bi se lahko zoperstavila in mu povedala par krepkih. Ti povem, da je blizu dan ko ga bom mrtvo hladno dala na čevelj. Domišljavec. Po vrhu pa njegovo rokodelstvo drži le nekaj dni, do prvega srečanja s konkretno skorjo. Sranje. Trpiš, plačaš in na koncu od tega nimaš prav nič! Vendar tako ni le pri zobozdravniku. Kolikokrat vržemo denar skozi okno in gledamo za njim kako veselo jo maha drugam in ga ni več nazaj.

Tevža  na žalost nismo osli, če bi bili, potem bi  »nadrsali« le enkrat, mi pa stokrat. Pa naj še kdo reče, da je osel neumen. Torej? Po opravkih hočeš nočeš moraš. Sreča, da so le nekajkrat na leto.

Prej, da se poslovim, te moram še okarati. Nisi se javila s počitnic?! Zdaj torej točno vem, kje si ga preživela. Upam, da so te imeli lepo, da so te razvajali in, da si okusila slanost Jadrana. Mi smo bili čisto na drugem koncu. Potepali smo se kot cigani in tudi živeli tako nekako, vendar se je splačalo. To bo sigurno eno tistih poletij, ki jih zlepa ne pozabiš!

Rada te ima, Milča

 

Naključno iz Kšajtnih

Santosh Sivan - Theeviravaathi(The Terrorist) (1999)
Rubrika: Film
Teroristka je zgodba o mladem dekletu, ki je izbrana za samomorilski napad na indijskega politika. Prepričana v pravičnost in neizbežnost takšnega...
Potopis: J Amerika - Argentina, prvi del
Rubrika: Potopis
Jasmina in Aljoša sta lani na potovanju po Južni Ameriki, med 12.3. in 14.8., obiskala Argentino, Bolivijo, Peru in Čile. V...
František Čap - Vesna (1953)
Rubrika: Film
Vesna je slovenski črno-beli film, ki prikazuje vsakdanje ljubezenske, šolske in starševske probleme na izjemno humoren način. Film se je zapečatil...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti